-

A minap belebotlottam egy olyan filmes fan-theoryba, mely szerint James Bond valójában egy kódnév, ami megmagyarázza, miért mindig más férfi színész alakítja a titkos ügynököt, és egyben nyitva hagyja a kaput, hogy egyszer egy nő töltse be ezt a szerepet. Milyen szép is az emberi elme, hogy megpróbálunk a történések között összefüggéseket keresni és magyarázatokat gyártani! Eszembe juttatta, hogy annak idején gyerekként a Harry Pottert olvasva úgy gondoltam: Hermione macskája egyszer nagyobb szerepet kap majd annál, mint amennyi jutott neki, és átváltozik egy nagyon badass varázslóvá. Esetleg kiderül, hogy Harry anyja mégsem halt meg, és végig ott vigyázott rá a Roxfortban, csak macskabőrbe bújva – ki tudja. Folyton ott voltak a könyvben a jelek... vagy csak én akartam belelátni? Mindenesetre akár az írók hagynak nyitva egy kaput a történetszövésben, akár becsúszik egy hiba a filmbe, akár pedig az olvasó fantáziája lódul meg, mindenképpen jó konspirációs teóriákat, rajongói elméleteket gyártani! Összegyűjtöttem párat, melyek a kissé álmosító őszi időben megtornáztatják az elménket.

Titanic – Jack az időutazó

Ha eddig azt gondoltad, hogy a Titanic egy unalmas, nyálas film, nos... akkor igazad van. Na, jó... nem. A Titanic egy nagyon is összetett és izgalmas romantikus sci-fi, amelyben Jack (Leonardo DiCaprio) az időutazó, visszamegy 1912-be, hogy megakadályozzon egy öngyilkosságot, ami miatt amúgy a Titanic nem süllyedne el. Hoppá! A tehetős családból származó Rose (Kate Winslet) eltűnése befolyásolta volna a hajó menetidejét, így a legénység időben észrevette volna a jéghegyet. A történelem legnagyobb hajókatasztrófájának elkerülése pedig elképesztő hatással lenne az emberiség jövőjére. Az elméletet tovább erősíti az a jelenet, amikor Jack megígéri Rose-nak, hogy ha Amerikába érnek, elviszi őt a Santa Monica Pier-re  hullámvasutazni. Csakhogy a hullámvasút valójában évekkel később, 1916-ban épült meg.

Harry Potter-sorozat – Dumbledore maga a Halál

 Jelenet a Harry Potter és az azkabani fogoly című filmből - Forrás: Warner Bros. Pictures

2015-ben körbejárta a világot egy Tumblr-poszt, melyet maga az írónő J. K. Rowling is az egyik kedvenc fan-theoryjának nevezett, mi szerint Dumbledore valójában maga a Halál. A könyvben elhangzó A Halál ereklyéinek meséjében a három fivérnek sikerül túljárnia a Halál eszén, ezért mindegyikük kérhet tőle valamit: a legidősebb fivér a legerősebb varázspálcát kéri, hogy ő legyen a leghatalmasabb varázsló, a középső a feltámadás kövét, hogy feltámassza halott szerelmét, míg a legkisebb egy láthatatlanná tévő köpenyt, hogy ne jöjjön érte újra a Halál. A rajongói elmélet szerint valójában Dumbledore maga a Halál, ő ugyanis mindegyik ereklyéhez kapcsolódik. Ő az, aki Harrynek adta a láthatatlanná tévő köpenyt, ő találta meg a feltámadás kövét, ami egy horcrux volt, a harmadik ereklye, a bodzapálca pedig eleve a varázslóé volt. Legvégül pedig, mikor Harry a túlvilágra kerül, Dumbledore várja őt a King’s Crosson.

Grease/Pomádé – Sandy valójában kómában van

 Jelenet a Pomádé című filmből - Forrás: Paramount Pictures

Egy 2013-as rajongói elmélet szerint, a Pomádé szerelmi története valójában a kómában fekvő főhősnő Sandy (Olivia Newton John) fantáziája. A filmben elhangzó Summer nights című dalból kiderül ugyanis, hogy Danny Zuko megmenti a vízben fuldokló Sandyt. A rajongói elmélet szerint a főhősnő ezt követően kómába kerül, és az egész történet a közöttük szövődő románcról szóló fantázia. Ezt az elméletet támasztja alá az is, amikor Dannyvel a felhők között autóznak, ami Sandy mennybemenetelét, és egyben halálát szimbolizálná.

Eredet – Eldől-e a búgócsiga?

 Jelenet az Eredet című filmből - Forrás: Warner Bros. Pictures

A mérnöki precizitással megtervezett filmen előszeretettel próbálnak fogást találni a rajongók, így azon is, hogy vajon eldől-e az álomvilágot szimbolizáló búgócsiga a film végén, vagy sem? Az egyik szemfüles elmélet szerint végig rossz totemre koncentráltak a nézők, ugyanis a búgócsiga a főhős feleségének a toteme volt, míg Leonardo DiCaprio számára a jegygyűrűje szimbolizálta azt. Cobb (Leonardo DiCaprio) az álomfázisban hordja a jegygyűrűjét, ám a való életben nem, és a zárójelenetben ez a bizonyos gyűrű nincs a főhős ujján, amikor megpörgeti a film végén a búgócsigát...

Hogy a rajongók elméletei megállják-e a helyüket, vagy sem, azt mindenki döntse el maga. De akárhogy is, ezek a konspirációk garantáltan rápakolnak még egy lapáttal a filmek amúgy sem szegény izgalomkészletére.

Szőcs Lilla

Felhasznált források: ITT, ITT és ITT.

Kiemelt képünk forrása: InterCom