Bevallom, kissé váratlanul ért a feladat, hogy élőznöm kell Instán, meg hát maga az önkéntes karantén is okozott fennakadásokat az életemben, így az új könyveim egy része a szerkesztőségben ragadt. Aztán amikor a bejelentkezésemre készülve köteteket válogattam a polcomról, az jutott eszembe: ez végül is remekül modellezi a helyzetet.

Jó sokan vagyunk, akik egy kicsit „beragadtunk”, és most abból gazdálkodunk, amink van. És tegyük a szívünkre a kezünket: van egy csomó olyan könyvünk, amit évek óta „hamarosan elolvasunk”… 

Hála az égnek, nekem nagyon sok könyvem van (ez a munkám egyik mellékhatása), úgyhogy garantálom, bőven van miből válogatnom akár a következő élőre is. (Válogassak?)

Az első bejelentkezésemkor tíz, számomra nagyon kedves kötetet válogattam, javarészt vidám (vagy legalábbis sírva vigadós) könyveket, de hoztam versesköteteket is, amelyeket valamiért a helyzetünkhöz illőnek éreztem.

1. Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten (Animus Kiadó, 2016)

Ezt a könyvet már elég sok emberre rátukmáltam. Egyszerűen azért, mert nagyon szeretem az abszurdba hajló, egészen nyelvi szintekig hatoló humorát, amelyet csodásan visszaad Torma Péter kiváló magyar fordítása (például amikor Istentől azt kérdezik, fáj-e a feje, ő rávágja: pokolian). A sztori önmagában is nonszensz: dr. Jakob Jakobi pszichoterapeuta élete összeomlóban, amikor a balesetin megismerkedik egy fura figurával, akiről akkor legalábbis még úgy tűnik, hogy egy nem túl ügyes cirkuszi bohóc. Aztán kiderül, hogy ez nem egészen fedi a valóságot, mert Abel Baumann később elárulja: ő Isten. Vagy valami olyasmi. Vagy valójában csak személyiségzavarban szenved. Vagy nem?

2. Mosonyi Aliz: Magyarmesék (Magvető, 2011)

Örkény egyperceseit juttatja eszembe ez a csudiszép kötet, amelynek tükrös szív van a borítóján (sej!), de még azoknál is specifikusabban tapint rá itt-ott a magyar néplélek zegzugaira. Nyakatekert nyelvi lelemények, abszurd minitablók, görbe tükör a képünkbe – mindezt Medve Zsuzsi imádni való rajzaival. Ezt a könyvet néha csak leveszem a polcról és találomra fellapozom, nem tudom megunni.

„Volt egyszer egy ember, aki tudott röpülni. Éppen átröpült a magyarok fölött, mikor azok észrevették. Te! kiabáltak föl neki. Mit röpködsz a mi édes hazánk fölött? hogy képzeled, ki engedte meg? Mindjárt leparittyázunk onnan! Többet itt ne lássunk! Nem is, mondta a röpülő ember, és gyorsan elröpült más országok fölé, és világhírű lett. Mi láttuk meg legelőször, mondták aztán a magyarok. Itt röpködött a mi édes hazánk fölött.”

3. Francesco Totti (és Paolo Condò): A kapitány (Partvonal, 2019)

Azt hittétek, foci nem lesz? Hahaha! Az AS Roma futballcsapatának legendája megírta az önéletrajzát, és mondhatom, szeretnék én olyan regénykezdést, amilyen ennek a könyvnek van. Csakhogy ezt az élet írta (meg egy besegítő újságíró), és mondhatom, remekbe szabott történet. Szerintem híres sportolók önéletrajzát nem csak sportrajongóknak szórakoztató olvasni, és hát Totti eleve sokkal inkább popkulturális ikon, mint egyszerű sportoló.

4. Szabó Imola Julianna: Lakása van bennem (Jelenkor, 2019)

Ez volt a kedvenc tavalyi könyvcímem, és nagyon szeretem ezt a kötetet, amelyet grafikailag maga a szerző tervezett. Intim, halk, nagyon női versek (egyáltalán nem csak nőknek, sőt!), amelyek néha a húsodba vágnak. Mint ez:

BIOLÓGIA

a szülők
megörökölt belső szervek
sosem a szív
csak egy tüdő vagy vese
csupa páros szerv
de eggyel is
elboldogulsz
évekig

5. Kiss Judit Ágnes: Bűbájoskönyv (Athenaeum, 2019)

Ne egy tankönyvre vagy boszorkánykódexre számítson, aki kézbe veszi ezt a gyönyörű szép fekete-arany kiadványt: olvasmányos, mégis titokzatos, ámde rengeteg információt tartalmazó kötet ez. Nem csoda: Kiss Judit Ágnes költő, író húszévnyi gyűjtőmunka után írta meg. Babonaságok, hiedelmek, mondókák és varázsigék, titkos receptek, tévhitek a boszorkányokról – szerteágazó az ismeretanyag, s közben nagyon mélyen feminista a szöveg. 

6. Csider István Zoltán: Rendrakás (Magvető, 2015)

„Ez maradt: szép verseket írni anyámról”

Fájdalmasan szép kötet a belső rendrakásról, amellyel most szinte mindannyian szembe kell hogy nézzünk – vagy azért, mert bezárva maradtunk, vagy azért, mert nem tehetjük meg. A rapperként és slammerként is ismert Csiderrel elfogult vagyok, éveket húztunk le egy nagy, közös asztalnál a Népszabadságban, de ahhoz, hogy beleszeress ebbe a kötetbe, nem kell elfogultnak lenned. Gyászmunka szavakba öntve, és mi most egy picit a régi életünket, életvitelünket is gyászoljuk, úgyhogy bőven akadnak majd kapcsolódási pontok.

A főbérlő szülei

a nevem Cs. P., és most rendet kell raknom.
kidobni mindent. minden feleslegest is.
a könyörület az nagyon csúnya hobbi,
és még csak rendes klubja sincs, nem éri meg.

állapotfelmérés. tájkép csata előtt.
egy ferde esküvői zsáner, dús keret.
a folyosó üres, nincs kinek szólni most.
nem akarok többé neveket hallani,

csak kidobni szépen a zománcfényeket.
kezdeni. hívni kertészt, hétfőasztalost.
a menyasszony szája nyúl, a vőlegény nem

is tudom. na, ezért mondom, hogy rend kell, de
ez a rend nem jön létre magától, úgyhogy
ma itthon maradtam. nem vonz a társaság

7. Daniel Bănulescu: Csókolom a segged, szeretett vezérünk! (Scolar, 2014)

A félreértések elkerülése végett: ez a vaksötét, zsigerekig hatoló humorú szatíra nem Magyarországon játszódik, hanem Romániában, és a diktatúra természetének rémisztően pontos képét tárja fel előttünk. Bulgakov találkozása Örkénnyel és Hofival, a boncasztal fölött pedig elrepül egy varrógép, Kassák legnagyobb örömére.

8. Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie (Animus, 2016)

Aki olvasta Az ember, akit Ovénak hívtak című regényt, annak azért. Aki nem, az először is olvassa el, aztán pedig szép sorban a többit a szerzőtől, akinek idehaza is népes rajongótábora van. Az én kedvencem az összes közül az Itt járt Britt-Marie, mert örök szerelmem, a foci is fontos szerepet kap benne, de közben ez a regény sokkal inkább az emberekről és a közösség, a szeretet, a gondoskodás erejéről szól. Ez pedig most elég fontos, nem?

9. Fehér Béla: Kossuthkifli (Magvető, 2012)

Ha van könyv, amin visongva tudok röhögni, akkor az a Kossuthkifli. Fehér Béla „hazafias kalandregényéből” minisorozat is készült, ám abban sokkal kevésbé érvényesül az író nyelvi leleményessége, emiatt én az olvasást javaslom, s csak azután a tévés verziót. Nem könnyű szöveg, de ha valaki szereti a történelmi és kalandregényeket, nem idegenkedik a XIX. századi irodalomtól, az egészen biztosan könnyezve röhög majd rajta. 

10. DJ Semtex: Hip hop Raised Me (Thames & Hudson)

Kakukktojás, mert nem magyar kiadvány, de az internet csodájának köszönhetően akár házhoz rendelheted a karanténba. Én persze (okos…) New Yorkból cipeltem haza, hogy kellemes emlékként nézegethessem. Ez egy nézegetős könyv ugyanis, több mint ezer lenyűgözően szép archív felvétellel a hiphop történetéről, emblematikus alakjairól: belelapozol, és nyakig merülsz benne. Emellett a brit DJ (aki tizennégy éven át vezette a BBC Radio 1 hiphopműsorát, de turnézott Dizzee Rascallal is) rengeteg fontos dátumot, eseményt, lemezt és előadót szedett össze a kötetbe (nekem a bővített kiadás van meg), amelyről nem véletlenül zengenek ódákat a borítón olyanok, mint Ghostface Killah, Raekwon, Goldie vagy Salaam Remi. Hiphoparcoknak ajándékba is tökéletes!

Hamarosan újra jövök Insta-live-ban, hozok újabb könyveket, addig is jó olvasást kívánok mindenkinek!

Csepelyi Adri