Embereket szeretett fotózni. A történetek érdekelték. Ezernyi fonalat szőtt ember és ember közé a képei által, de a háló végül őt nem tudta megtartani, hiába volt szinte súlytalan már.

Sokat bolyongott a világban, és fényképezett, fényképezett, fényképezett.

Szinte áttetsző volt, mint egy kísértet, ijesztő és felkavaró látvány, földöntúli jelenség már életében.

Mint Krisztus, örök felkiáltójel a retinánkon.

A privát küldetést és a megváltást a mások szenvedésének dokumentálásában látta – a saját szenvedése által kapcsolódva az emberekhez úgy, ahogy csak kevesen képesek. Igaz figyelemmel, látással, szeretettel.

Csodálatosan tehetséges volt, az az érzékenység tette művésszé, ami beteggé is.

I captured this photograph in the harbour of Chios in 2015. Three boys and their father. Refugees crossing the dangerous wather from Turkey to Greece. So tired, so weak. But still alive, still looking at me. 'Refugee Children Chios I 2015' #refugees #chios #blackandwhite #portraitphotography #lenemariefossen

Tízéves kora óta anorexiás volt, azt mondta, azért hagyta abba az evést, mert nem akart felnőni. Pontosabban meg akarta állítani az időt, mert ijesztő volt számára, milyen gyorsan telik.

Nézem a felvételt róla, kislányhangon beszél harmincegy évesen. Nem esett át soha a pubertáson, hisz amikor ideje lett volna, már sorvadt a teste, nem fejlődhetett. A bőre, a tekintete viszont egy aggastyáné.

Őszintén beszélt a betegségéről, hátha segít ezáltal másoknak, de leginkább a képeiről szeretett mesélni. Beszélt arról is, hogy annyi terve van, annyira szeret fényképezni, hogy ez itt fogja tartani. Bízott benne, hogy meggyógyul.

Az anorexia, tisztában volt vele, egy lassú öngyilkosság. És úgy vélte, az élet egy csodás ajándék, amit szeretett volna megtartani, de nem volt rá képes. Sokszor került válságos állapotba, de a szenvedélye, a mentőöve, a mások iránt érzett szolidaritás életben tartotta huszonhárom átéhezett éven át.

Invitation to the official opening of The Gatekeeper by Lene Marie Fossen at Shoot Gallery, Baldersgate 28 in Oslo, Friday 17th of January from 6-8 pm. The Gatekeeper Lene Marie Fossen Norwegian Lene Marie Fossen wanted to stop time when she was 10. She rejected the linear progression of time that forced her to go through puberty and stopped eating in order not to grow up. She chose to be open about her disease and found her means of expression in photography. Her self-portraits bear witness to an inner conflict; both cruel and beautiful. Lene Marie Fossen was only thirty-three years old when she passed away on October 22, 2019. Lene Maries biggest wish was that her work was shared with as many as possible. ''The Gatekeeper'' pays tribute to Fossen as an artist and at the same time reveals the difficult path she chose, to give voice to the seriousness of this fatal condition. Today, anorexia is the most deadly psychiatric disease. "The Gatekeeper" exhibition is curated by Ilgin Deniz Akselogu and produced by WILLAS contemporary. Music is by Susanne Sundfør. The exhibition premiers on January 17th from 6-8 pm at Shoot Gallery in Oslo. The Gatekeeper is a sales exhibition presenting 16 self-portraits. A significant part of the profit will benefit an organisation working to prevent eating disorders. The exhibition is supported by: Bergesen Stiftelsen C.Ludens Ringnes Stiftelse Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) "The Gatekeeper" book, published by Kehrer Verlag is designed by Joao Linneu and contains essays by Margreth Olin, Kelsey Osgood and Arno Rafael Minkkinen. Exhibition period from 17th of January - 1st of February. Shoot Gallery, Baldersgate 28, Oslo. Opening hours: Wednesday - Friday 12-5 pm - Saturday 12-4 pm. Visit www.lenemariefossen.com for more information. #lenemariefossen #gatekeeper #nettros #exhibition #selfportraits #chios

Tizenöt évesen kapta az első fényképezőgépét a szüleitől

Családostul körbejárták Európát, de a nagy turistaközpontok helyett inkább kis falvakba mentek. Ennek praktikus okai is lehettek, bizonyára nem volt könnyű folyton szembesülni az emberek sajnálkozásával, döbbenetével, sőt rémületével, amikor meglátták a csontsovány lányt.

Nevetve mesélte, hogy amikor Görögországban saját magát fotózta egy elhagyatott épületben, egy régi kórházban, egy odatévedt utazó sikítva menekült el, miután benézett az ablakon. Azt hitte, szellemet lát.

Lene Marie Fossen nem akart soha „az” anorexiás lány lenni.

Instagram post by Adán de Maríass * Feb 2, 2020 at 12:46am UTC

Azt szerette volna, ha mint művészre tekintenek rá. Hogy mégis megmutatta saját magát is törékenységében, haldokolva, annak az volt az oka a segíteni vágyás mellett talán, hogy lássa tisztán végre önmagát is. 

Hogy képes legyen úgy tekinteni saját magára is a fényképezőgép segítségével, ahogy a többi modelljére. Együttérzéssel, szeretettel, megbocsátással.

Miközben megmutatta nekünk a szenvedés ezer arcát, a sajátját kereste és találta meg a mások szemében, arcában, a ráncaik közt, a könnyekben.

Lene Marie Fossen on Instagram: "'Untitled Crete 2015' I met this old man in an old Greek city. He was always wandering around in the streets with his bottle in his hand...."

Az utolsó időkben menekülteket fotózott Görögországban

Akik épp olyan kétségbeesettek, árvák és elvesztettek, mint ő, aki a világ egyik leggazdagabb országából származott, és szerető, jómódú család vette körül.

Mert a szenvedés hazától, bőrszíntől, kaszttól, sőt még a szerencsétől is független, valamilyen formában mindenkit elér. Erről szeretett volna Fossen beszélni. És arról, hogy csak mi vagyunk egymásnak. 

Ha megnézed a saját magáról készített portrékat, többet megtudsz az anorexia lényegéről, mint a könyvekből, állítom.

#lenemariefossen @gallerii_tonsberg #tønsbergtorv #tønsberg #gallerii

Gateway címmel februárban jelenik meg a könyv, amin utolsó erejével dolgozott. A róla szóló Self Portrait című dokumentumfilmnek pedig pár napja volt a premierje Norvégiában.

De, hogy ki volt Lene Marie Fossen, az kiderül a képeiből is. A képeiből, amelyeken ha csak egy pillanatra is, de megállt az idő. Ennek a kicsi lánynak mégis sikerült megállítani.

Kurucz Adrienn

Fossennel az idézett beszélgetés: ITT

Ez pedig a honlapja: ITT
Kimelt kép forrása: YouTube