1.

Sérült és ép kamasznak is vannak hasonló problémái

A Baltazár Színház huszonegy éve létezik, és sérült színészekkel dolgozik. Legfontosabb célkitűzése, hogy bebizonyítsa: a sérült emberekkel kapcsolatos előítéletek átírhatók. A színház előadásai elsősorban azt mutatják be, hogy – a közhiedelemmel ellentétben – a sérült embereknek nemcsak gyengeségeik vannak, hanem erős oldaluk is: bizonyos színpadi helyzetek és feszültségek megteremtésére ők például sokkal alkalmasabbak, mint mások, és remek a humorérzékük is. Az üstökös című családi-ifjúsági előadásukban egy tizenhat éves lány a főszereplő. Osztálytársai kiközösítik, amiért a világot náluk élesebben látja, és ezt őszintén el is meri mondani. Hiszen kamasz és kamasz között nincs is olyan nagy különbség, a problémáik és kihívásaik nagyon hasonlóak, legyen szó sérült vagy ép fiatalokról.

Előadás: Az üstökös

Időpont: november 15., 16., 17.

Helyszín: Baltazár Színház

Fotó: Hübner Teodóra

2.

Állj ki magadért!

A Káva Kulturális Műhely színházi nevelési előadásokat készít. Első hallásra ez unalmasnak tűnhet, de a gyakorlatban ez annyit tesz, hogy minden előadásuk közös gondolkodásra invitálja a fiatalokat, és terepet biztosít arra, hogy nézőként véleményük kimondásával résztvevőivé váljanak az előadásoknak. Az alkotók úgy gondolják, hogy aki ki tud állni magáért egy színházi helyzetben, az valószínűbb, hogy az életben is képes lesz erre. Előadásaik – legyen szó családi vagy társadalmi problémákról – nemcsak érzékenyítenek, hanem elemzésre késztetnek. A Káva produkciói ugyanis nem egyszerűen azt mondják például, hogy figyeljünk az elesettekre, hanem azt a kérdést is felteszik, mit jelent, hogy valaki elesett, miért lett az, és nekünk – a többségi társadalom részeként – mi ebben a felelősségünk. A Káva előadásai nem fix időponthoz kötöttek, csoportok tudnak bejelentkezni náluk a honlapjukon.

3.

Nézz szembe a hatalommal!

Pillanatnyilag talán a legizgalmasabb fiatal alkotókból álló társulat a K2 Színház. Készítenek direkt középiskolásoknak szóló tantermi előadásokat is, amelyeket osztályok hívhatnak meg saját sulijukba. Két legújabb előadásuk, a Petőfi művéből készült Az apostol és a Kosztolányi műve alapján készült Ki vele, Néró! a hatalom, az egyén és a tehetség viszonyát vizsgálja. Mindkét produkció iskolai kötelezők kortárs újraértelmezésével teszi aktuálissá a két, kamaszok által gyakran száraznak és porosnak tartott művet. Míg Az apostol az erőszak/erőszakmentesség kérdésköre felől közelít a témához, addig a Ki vele, Néró! arról beszél, hogyan uralkodik el egy tehetségtelen rendező egy fiatalokból álló társulaton abban a pillanatban, amikor hatalmat kap a kezébe. Az előadások után a rendezők, Benkó Bence és Fábián Péter feldolgozó foglalkozásokat tartanak a nézők számára.

Ki vele, Néró!: november 14., december 4. Benczúr Ház

Az apostol: november 22., december 6. MU Színház

Fotó: Toldy Miklós

4.

Család, média, konfliktusok…

Több színházban találtunk eddig is a repertoáron lévő előadásokhoz kapcsolódó felkészítő és/vagy feldolgozó foglalkozásokat diákok számára. A Szkéné idén indította útjára Rakpart3 elnevezésű ifjúsági programját, amely a színház előadásai által felvetett társadalmi kérdésekre fókuszál. Olyanokra, mint az elköteleződésekből adódó konfliktusok, a családi mintázatok meghaladása, a társadalmi mobilitás, vagy a média és valóság viszonya. E programok a Szkéné olyan nagy sikerű előadásaihoz kapcsolódnak, mint Pintér Béla Társulatától A Démon gyermekei, a Nézőművészeti kft. EztRád című előadása, vagy a Székely Csaba drámájából készült Bányavakság.

5.

Cigánynak lenni jó!

A Tudás Hatalom, avagy T6, hátrányos helyzetű, roma fiatalok színházi képzésével foglalkozik. Küldetésük a romák diszkriminációja és megbélyegzése elleni küzdelem. A társulatot Horváth Kristóf (a slam poetry szcénából is ismert Színész Bob) alapította 2014-ben. Eddigi legsikeresebb előadásuk a Cigány magyar, amelyben öt roma fiatal brutális őszinteséggel sztorizik vagy épp rappel arról, milyen problémákkal, megkülönböztetésekkel néz szembe egy átlagos, de kisebbséghez tartozó tizen-huszonéves ma Magyarországon. Ám nemcsak erről beszélnek, hanem arról is, hogy „cigánynak lenni jó, még akkor is, ha soha nem felejtjük el, hogy a személyi igazolványunkon az állampolgárság utáni kettőspont mögött ez áll: MAGYAR.”

Előadások: november 23., 29., december 1., 7., 14.

Helyszín: Jurányi Inkubátorház, 1027. Budapest, Jurányi utca 1-3.

Fotó: Lakatos Péter

 Puskás Panni

Kiemelt kép: Toldy Miklós