1. Maurice Sendak: Ahol a vadak várnak

Sosem láttam még ennyire gyönyörűen illusztrált, ilyen kevés nyelvi eszközzel dolgozó, mégis hihetetlenül gazdag és magával ragadó mesekönyvet, mint Maurice Sendak munkája. Nem csoda, hogy már több mint fél évszázada a világ egyik legnépszerűbb gyerekkönyveként tartják számon a kötetet, amiből időközben opera- és filmfeldolgozás is készült. Az Ahol a vadak várnak örök klasszikus, szikár nyelvezete ellenére mély és tanulságos történet, ami ítélkezés nélkül mesél a dühről, a hisztiről, amit éppoly természetes emberi viselkedésnek fest le, mint bármelyik másik, és amelynek ellenére ugyanolyan szerethetők maradunk, mint korábban.

Négy-nyolc éveseknek, Kolibri Gyerekkönyvkiadó

2. Orit Gidali – Aya Gordon-Noy: Nóra, a gondolatolvasó

Az emberek nem mindig azt mondják, amit valójában gondolnak. A bántó szavak, a csúfolás mögött azonban sokszor nagyon is mély érzések, kételyek, aggodalmak, félelmek és nem ritkán sok szeretet lapulnak meg, aminek kifejezéséhez – valamilyen oknál fogva – olykor nincsenek eszközeink. Ennek felismeréséhez azonban rengeteg figyelemre és még több szeretetre van szükség – vagy esetleg egy olyan varázspálcára, mint amilyen Nóra kapott az anyukájától, miután egy kisfiú kicsúfolta.

Három-hat éveseknek, Csimota Könyvkiadó

3. Michael Schober: Barátom, Gombocska – és a mágikus levelek története

Mi történik, ha elveszíted, akit szeretsz? Hogyan lehet feldolgozni a veszteséget, és hol vannak azok, akik már nincsenek velünk? A Barátom, Gombocska érzékenyen és rengeteg szeretettel válaszol ezekre a fontos kérdésekre, miközben nagyon is lényeges alapvetéseket fogalmaz meg a barátságról és a szeretet természetéről. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a gyerekekkel is beszélgetni a veszteségről, de felnőttként is rengeteget ad ez a mese.

Kettő-öt éveseknek, Naphegy Kiadó

4. Harcos Bálint – Dániel András: A csupaszín oroszlán

Harcos Bálint meséje hihetetlenül szellemes és szeretnivaló: Dániel András csodás illusztrációin és a pergő rímeken keresztül a legkisebbek a színekkel is megismerkedhetnek. A benne szereplő oroszlánnal ugyanis mindig történik valami, és minden véletlen esemény egy új színnel gazdagítja. Persze a pompázó árnyalatai miatt előfordul, hogy kilóg a sorból, de épp a sokszínűsége teszik egyedivé és utánozhatatlanná.

Egy-öt éveseknek, Pagony

5. Győri Borbála – Szamarasz Veronika: Nézd, ez én vagyok

Önmagunk megismerése a kulcs a világhoz: a nyitottsághoz, az empátiához és a mélyebb szeretethez is. Ez a kötet interaktívan, játékosan és hihetetlenül bölcsen vezet végig a folyamaton, ami saját magunk feltérképezésén keresztül vezet el a másik elfogadásához is. Az emberek között lévő távolság és a köztük uralkodó félelem ugyanis csak így, a megismeréssel hidalható át. Formabontó, fontos kérdéseket felvető könyv – nem csak gyerekeknek.

Öt-tíz éveseknek, Csimota Könyvkiadó

6. Alex Cousseau – Charles Dutertre: A király, akinek nem volt semmije

Messzi földön nincs hozzá fogható király, Faramuci Ország uralkodójának ugyanis nincs semmije, és nincs is szüksége semmire. Trón híján, a földön ül, a lelkében azzal a biztos és bölcs nyugalommal, hogy sem hatalom, sem vagyon nem fontosak, sőt, nem is léteznek – hiszen hogyan is lehetne birtokolni bármit és bárkit is? Ennek ellenére mégis rengeteg izgalmas dolog történik vele. Alex Cousseau meséje egyszerűen zseniális, már-már filozofikus tanulságokkal rendelkezik, amihez Charles Dutertre készített gyönyörű illusztrációkat. Minden könyvespolc kötelező eleme kellene, hogy legyen.

Négy-nyolc éveseknek

7. Szegedi Katalin: Lenka

Lenkáért egy kicsit megszakad a szív: a dundi kislány magányos, sokan csúfolják, kirekesztően viselkednek vele a testalkata miatt. Egyedüli barátai a ceruzák és a kréták – amikkel gyönyörű rajzokat készít –, egészen addig, míg nem találkozik Palkóval. Szegedi Katalin meséje – és hozzá készített illusztrációi – építő jellegű történet arról, miért lenne fontos a külsőségek helyett a belső szépségre és gazdagságra koncentrálni: például azért, mert így egy életre szóló barátságot nyerhetünk vele. A könyv párja Palkó címmel jelent meg, amiben a magányos kisfiú szemszögén keresztül ismerhetjük meg a történetet, hogyan találkozott és barátkozott össze Lenkával.

Öt-tíz éveseknek, Csimota Könyvkiadó

8. Julia Donaldson – Axel Scheffler: Kvirtek és kvartok

Az előítéletes viselkedésből sosem születik semmi jó, ezt a leckét kell megtanulniuk az ősi ellenségeknek, a kvirteknek és a kvartoknak. De vajon minek kell történnie, hogy rájöjjenek, mindegy, hogyan neveznek minket, honnan jöttünk és milyen a bőrünk színe, a szeretet képessége összekapcsol minket? Julia Donaldson bölcs és elragadó Rómeó és Júlia-történetét Axel Scheffler csodás illusztrációi teszik felejthetetlen élménnyé.

Kettő-öt éveseknek, Pagony

9. Marie Murray – Hanane Kai: Beszélgessünk róla! – Kulturális sokszínűség

A Beszélgessünk róla!-sorozat kötetei aktuális kérdésekkel foglalkoznak, és ugyan nem a mese eszközeivel, de világos és a gyerekek számára is érthető módon adnak fogódzókat olyan fontos témákhoz, mint a rasszizmus, az előítélet vagy éppen a kulturális sokszínűség. Utóbbi kapcsán például kiderül, miért nem jó az előítéletesség, miért fontos a megismerés, és bebizonyosodik, hogy minden ember hozzátesz valamit a társadalomhoz, épp ezért kötelességünk megvédeni a sokszínűséget. Gyönyörűen illusztrált, informatív kiadvány, ami a felnőttek számára is hasznos olvasmány.

Hat-tíz éveseknek, HVG Kiadó

10. Louise Spilsbury – Hanane Kai: Beszélgessünk róla! – Bolygónk védelme

A sorozat kulturális sokszínűséggel foglalkozó kiadványához hasonlóan ez a kötet is idén jelent meg. A bolygó védelméről nem lehet elég korán elkezdeni beszélni, a környezetszennyezés, a fenntarthatóság és a globális felmelegedés pedig mind olyan témák, amikről gyereknyelven is érdekesen és érthetően lehet mesélni – ahogy az a Bolygónk védelméből kiderül. Sőt, kell is, a jövőnk ugyanis nagyban múlik a felnövekvő generációk hozzáállásán. A Beszélgessünk róla!-sorozat többi részéhez hasonlóan hiánypótló, rendkívül gazdag kiadvány.

Hat-tíz éveseknek, HVG Kiadó

Filákovity Radojka

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images