Nem játékszer

Bár nem a finnek találták fel a falovakon való ügetést, vágtázást és ugratást, a sport reneszánsza mégis Finnországból indult el 2010-ben, talán nem véletlenül. Ehhez a hobbihoz ugyanis elengedhetetlen a kreativitás, a képzelőerő, a kitartás és a független gondolkodás, azaz csupa olyan képesség, amit a finnek rendkívül nagyra értékelnek, és ami így természetesen a közoktatásukban is nagy szerepet kap.

Bár sokakat csupán lenéző mosolygásra készet ez a sport, de valószínűleg azért, mert első ránézésre gyerekjátéknak vélik.

Ám ahogy a rúdtáncot sem kizárólag füstös lebujokban űzik részeg férfiak előtt prostituáltak, úgy a hobbilovaglásról is kijelenthetjük: valódi, kemény sportról van szó… még akkor is, ha Tyra, az egyik lelkes falovas szerint a legnehezebb kihívás nem a több mint egyméteres ugrás a lóval a két lábad között, hanem az emberek előítélete, a lekicsinylés, amit javarészt a tájékozatlanság szül.

Úgyhogy a berzenkedőknek és ódzkodóknak üzeni: próbáljanak meg átugratni egy 130 centis akadályon, vagy egy 120 centisen falóval a lábuk között (ezek az ő rekordjai), és utána fitymáljanak. A hobbilovaglás ráadásul nem áll meg itt. A legtöbb lovas maga varrja a lovait, egy-egy szebb példány elkészítése hosszú heteket is igénybe vesz, és akkor még nem beszéltünk a napi szintű gyakorlásról és a sérülésveszélyről!

Pieni pätkä uudesta videosta YouTubessa. Se löytyy Kht Seminan kanavalta. ☺ Little bit of my new YouTube video. Check it out on channel Kht Semina☺

Kézműveskedés és kőkemény sport

Az Artemis művésznevet viselő Livea két éve találkozott a sporttal az Instagramot böngészve. Mivel szeret kézműveskedni, sportolni, és a lovakért is rajong, azonnal beleszeretett ebbe az első pillantásra valóban kissé furcsának tűnő sportba, ami a látszat ellenére igenis kemény testmozgás.

„Lovaglás során az ember rádöbben, hogy milyen sok gyakorlásra van szükség. Ezen felül rengeteg kitartásra, koncentrációra, erős lábakra és hasizomra, akár csak egy sima tízperces ügetéshez is.

Mindemellett persze kecsesen is szeretnél mutatni, tehát arra is oda kell figyelned, hogyan tartod magadat, a kezed, hogyan spiccelsz, ügetsz, eléggé kiemeled-e a mellkasodat, és hogyan mozogsz a lovon. Ezek így együtt roppant kimerítőek!” – meséli.

Sok társához hasonlóan természetesen a lovait is maga készíti. Kedvence Atreus, aki annak ellenére, hogy viszonylag új tag a karámban, máris nagy népszerűségnek örvend. Amerre járnak, azonnal csodáló pillantások kísérik őket, ami nem csoda, hisz valóban úgy néz ki, mint egy igazi ló. „Atreust három hétig varrtam, közben temérdek problémával és megoldanivalóval szembesültem. Itt valóban az apró részleteken múlik minden.”

MY DAY LIGGER UPPE PÅ YOUTUBE NU!! Gå antingen in via länken i bion eller sök på www.youtube/artemishobbyhorses!😍🙌🏻 Vad tycker ni om den??😏 - MY DAY UP ON YOUTUBE NOW! Link in bio (or search on www.youtube/artemishobbyhorses) Let me know what you think!😉💞 - 🐎#ARTEffervescenceAtreus - #keppihevonen #keppari #käpphäst #käppis #stickhorse #hobbyhorse #horse #sewing #handmade #arttoy #häst

Díjugratás a svéd nappali közepén

Minden falovas legfontosabb teljesítménye, hogy milyen magasra képes ugrani. Ha megnézed, ez a gyakorlatban hogyan is néz ki, egészen elképesztő, milyen fantasztikus eredmények születnek.

A lovasoknak ugyanis a vesszőparipájukkal a lábuk között kell kecsesen, ruganyosan, a lábukat  szinte spárgába terpesztve átszökellni az akadályokon.

„Az én rekordom 125 centiméter (a finn rekord 138 – a szerk.), ami elég nagy szó, lévén, hogy én magam csak 156 centi magas vagyok” – meséli Livea.

Persze, mint minden komoly sportnál, itt is elengedhetetlen a bemelegítés, hogy csökkentsük a balesetveszélyt, amit nem szabad lebecsülni. Csupán az elmúlt két év során Artemis vagy száz alkalommal gyűjtött be kisebb-nagyobb sérüléseket a térdén, lábán, bokáján.

*** Thunderstorm 🌩 [Sry für meinen Blick :( ] *** Mein Baby 💗 #thunderairlines🚀 *** Heute war @kht.danci bei mir 💕 Es war sehr schön 🤗 Beim Ausreiten&Geländespringen Sind viele wunderschöne Fotos entstanden 🌏 *** Thunderstorm war super & Ich bin später auch noch Silvermoon gesprungen 😘🤗 *** Meinung zum Bild?🌏 *** #hobbyhorseriding #hobbyhorse #hobbyhorsing #hobbyhorsinggermany #hobbyhorse #hobbyhorseriding #hobbyhorsejumping #hobbyhorsegirl #keppihevonen #keppari #stickhorse

Bár szívesebben lovagol odakint, egy sík, füves terepen, ezt ritkán teheti meg. Így többnyire a stockholmi lakása nappalijában gyakorol, minden egyes nap valami más készségre koncentrálva – hol a kecses kéztartáson, hol a spiccen, vagy épp az ugratáshoz való elrugaszkodás legtökéletesebb pillanatán van a fókusz.

„Az egyik kedvencem az ugrás, egyszerűen imádom azt az érzést, ahogy átröpülök különféle tárgyakon, nagyon sokat segít a magabiztosságban! De a legjobban a folyamatos kihívást szeretem ebben a sportban. Imádok új ötleteket kipróbálni, és kihozni magamból a maximumot. Emellett fantasztikus a hobbiló-közösség, csodálatos barátokra tettem szert általa. Itt tényleg nincs utálkozás, irigység, mindenkit elfogadnak olyannak, amilyen. Az emberek rendkívül segítőkészek és barátságosak, még azok is, akikkel előtte soha nem találkoztam. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család.”

GLAD PÅSK PÅ ER!🐣 Vi firar detta med en härlig video från Style Championships för någon helg sedan!😉🙌🏻 Vi håller faktist redan på att planera inför kommande tävling som ska hållas 12 Maj! Hur många här har ätit påskägg fullspäckat med godis idag?? Det har jag iaf! Vad är ditt favoritsnack? (Behöver inte vara godis😉) - HAPPY EASTER! Let's celebrate with an amazing video from Style Championships last weekend! We're already planning the next competition, which will be held the 12th of May!😉🙌🏻 - 🐎 #ARTHirondelleAloy - #keppihevonen #keppari #käpphäst #käppis #stickhorse #hobbyhorse #horse #sewing

Ezzel a gondolattal Semina is mélységesen egyetért, aki szintén a közösséget érzi a falovas sport egyik legnagyobb erényének, mivel összetartók, és az Instagramnak köszönhetően folyamatosan képben is vannak egymás eredményeit illetően.

Nem csak futó szenvedély

Semina egyébként szintén a véletlennek köszönhetően botlott bele a sportágba akkor, amikor még messze nem volt ekkora visszhangja.

„Tízévesen olvastam egy cikket, ami két lányról szólt, akik maguk készítik a lovaikat, úgyhogy én is kedvet kaptam.”

Azóta eltelt tizenegy év, de Semina szenvedélye cseppet sem csillapodott, sőt. Közel tízezres követőtáborral büszkélkedhet Instagram-oldalán, illetve maga készít el mindent, amire szükség lehet az állatokon felül is: az akadályokat, lószerszámokat, nyerget, pokrócot, kantárt, az istállóba való holmikat, de még a díjakat is. Emellett naponta edz legalább egy órát, hogy tökéletesítse a technikáját és megerősítse az izmait. Hosszú távon is ezzel szeretne foglalkozni, mert jelenleg nem nagyon látja, hogy valaha ráunna a lovak varrására, de szívesen foglalkozna a jövőben ifjú, feltörekvő falovasokkal is, akár iskolai vagy nyári tábor keretein belül.

Tänään oli niin upeen lämmintä! 🌞😍❤ ja käytiinkin vähän kuvailemassa @littlesemina n kanssa

Elnézve ezeknek a lányoknak az elhivatottságát és lelkesedését, illetve a sport egyre növekvő rajongótáborát, azon tűnődöm, bármelyik szülő boldog lehet, ha a gyereke egy szép nap arra ébred, hogy ezentúl a falovas sportnak szeretne hódolni. Hiszen így nemcsak egy remek közösség tagjává válik, és télen-nyáron a szabad levegőn mozog, de még a kézügyességét és a kreativitását is fejlesztheti.

Őszintén, kell több?

Fiala Borcsa

 Kiemelt kép: Artemis