1. A halál és a hozzá vezető út 

Elisabeth Kübler-Ross nevét kevesen ismerik, pedig munkássága meghatározó volt mindazok számára, akik a halállal foglalkoznak. És azok számára is, akik gyászolnak. A svájci pszichiáter 1945-ben fordult a halál felé, amikor Nemzetközi Önkéntes Szolgálat a Békéért szervezet önkénteseként holokauszt túlélőknek segített. Később az Egyesült Államokba költözött, ahol azzal szembesült, hogyan bánnak a haldoklókkal a kórházakban. 1969-ben jelent meg a könyve, A halál és a hozzá vezető út címmel. Ebben írta meg a haldoklás öt pszichológiai fázisát (elutasítás, düh, alku, depresszió, elfogadás). Bár sok mindent tervezett, nem sikerült megvalósítani azt az álmát, hogy hospice házat hozzon létre HIV-fertőzött csecsemők részére, ám

a helyiek felgyújtották házát, így mindenét elvesztette. Mindez 1994-ben történt, öt év múlva pedig már a Time magazin beválasztotta a század 100 legjelentősebb tudósa közé.

Ha ő nem lett volna, a hospice-mozgalom nem tartana tán ott, ahol..

2. Vigasztalódás a gyászban

Singer Magdolna a hazai gyászkultúra egyik „anyja”, ha lehet ilyet mondani. Vigasztalódás a gyászban című könyvében segíteni próbál a gyászfeldolgozásban, az elengedésben, és igyekszik gyakorlatokat is kínálni arra, hogy feldolgozzuk és elfogadjuk a minket ért veszteséget. De bármelyik kötetét választjuk, segíteni fog, hogy egy kicsivel könnyebb legyen. Olvasd el ITT  nálunk megjelent írását. 

3. Boldogan éltek, míg meg nem haltak… és azután?

És ha már Singer Magdolna, akkor nagyon ajánlom gyerekeknek íródott könyvét is, ami a Boldogan éltek, míg meg nem haltak, és azután? címet viseli, és hét-tizenegy éves korú gyerekeknek igyekszik elmagyarázni az élet nagy körforgását. Segít a szülőknek is, hogy mit és hogyan tudnak segíteni, ha valakit elveszítenek. 

4. Az élet olyan, mint a szél

Kedvenc illusztrátorom Agócs Írisz készítette el Shona Innes ausztrál pszichológus könyvének illusztrációit, mely Az élet olyan, mint a szél címmel jelent meg. A könyv nem csupán a halállal foglalkozik, a barátságtól az internethasználatig számos mindennapi élethelyzeten keresztül mélyedhetnek el a gyerekek önmagukban.

Varró Dániel fordította a könyvet, ez már eleve jelzi, hogy minőségi szöveggel lesz dolgunk. Tessék olvasgatni, ezek a témák úgyis újra és újra előjönnek a gyerekek világában is.

5. Ideje a meghalásnak

Itthon jól állunk a halálhoz értő nagy gondolkodókban, talán Polcz Alaine-t sem kell bemutatni. Sokáig ő volt a Magyar Hospice Alapítvány elnöke is. Nem véletlenül. Az ideje a meghalásnak nem kevesebbel foglalkozik, mint azzal, hogyan közelítsünk egy haldokló felé, illetve mit kezdtek ezzel az őseink, és miért távolodtunk el mi ettől teljesen? A könyv – bár már húsz éve jelent meg, azóta is – fogódzót kínál azoknak, akik ebbe a borzasztóan nehéz helyzetbe kerültek. 

6A gyász – Egy lelki folyamat stádiumai és esélyei

Verena Kast: A gyász – Egy lelki folyamat stádiumai és esélyei címmel írta meg könyvét. Ez is egy régebbi könyv, ő is svájci, pszichoterapeutaként segíti azokat, akiket támogatni kell. A halál megváltoztat, letaglóz, átgondolásra késztet. A természetes már nem lesz többé természetes, a dolgok alakulása kihat ránk.

Kast könyvében azt boncolgatja, hogy a köztünk lévő viszonyok hogyan alakulnak át, és hol vagyunk mi ebben a történetben. Az új viszony kialakítása a munka része, és nem megúszható.

Ebben segít a svájci pszichoterapeuta.

7. Hátrahagyottak – Gyász az öngyilkosság után

Albert Y. Hsu: Hátrahagyottak – Gyász az öngyilkosság után című könyve pontosan arról szól, amit ígér, azaz, hogyan dolgozzuk fel, ha szerettünk öngyilkos lesz. Mivel évente sok ezer embert érint, nem lehet úgy tenni, mintha nem jelentene óriási problémát. A szerző maga is érintett, mesél arról, hogy édesapja 58 éves korában ölte meg magát. Hsunak a gyógyulást részben a közösség adta meg, de ő is azt vallja, végig kell menni a gyász egyes szakaszain. 

Ha pedig nem elég a könyv, akkor keress fel bátran egy terápiás szakembert. Egy szeretett személy elvesztése egyáltalán nem könnyű, sőt: mocsok nehéz, és egyáltalán nem kínos vagy szégyellnivaló segítséget kérni! 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt kép: Unsplash.com/Yuri Efremov