A jazz-tehetségbörzén neves magyar és külföldi zenészek ülnek a zsűriben, hogy a közönséggel együtt kiválasszák azokat az ígéretes fiatal előadókat és zenekarokat, amelyek további koncertlehetőséget kapnak majd a Müpában, és egyéb rangos jazz-rendezvényeken. Az esti koncerteken pedig igazi sztárokkal is találkozhat a jazz-rajongó közönség.

1.

The Best Bad Trip – Jazz-tehetségbörze
2018. február 1. 16:00 – 17:00
Átrium (Előcsarnok)

The Best Bad Trip Facebook oldala
Kép forrása: The Best Bad Trip Facebook oldala

A rendezvény legelső programja igazi örömzenét kínál. A The Best Bad Trip fő erénye épp a kiszámíthatatlanság, hiszen soha nem lehet tudni, hogy melyik témából mit hoznak ki a színpadon. Szinte minden zenei műfajban otthonosan mozognak a huszonéves zenészek, ezért fordulhat elő, hogy az egyik pillanatban még funkys témákat játszanak, majd váratlanul kortárs zenei momentumokat fűznek az improvizációba. Megzabolázhatatlan szabadság árad a muzsikájukból, kíváncsian várjuk, ezúttal milyen meglepetésekkel várják a Müpába látogató közönséget.

2.

A Tálas Áron Trió és Mike Moreno
2018. február 1. 20:00 – 22:00
Fesztivál Színház

A Tálas Áron Trió és Mike Moreno
Kép forrása: mupa.blog.hu

Ugyancsak csütörtökön várható az egyik legizgalmasabb produkció. Tálas Áron néhány éve épp a Jazz Showcase fiatal feltörekvő tehetségei között mutatta meg magát a szakmának és a nagyközönségnek, most viszont egy igazi világsztárral játszik együtt a Müpa színpadán. Pat Metheny egyik legkedvesebb gitárosával, Mike Morenóval lép fel a zongorista-dobos. A sokoldalú, Junior Prima-díjas zenész számtalan zenei formációban szerepel, és cseppet sem ijed meg attól, hogy most épp New York egyik legmenőbb gitárosával, Mike Morenóval muzsikáljon együtt.

3.

Vintage Dolls – Jazz-tehetségbörze

2018. február 2. 18:00 – 19:00
Átrium (Előcsarnok)

zene jazz Jazz Showcase Müpa fiatal zenészek
Kép forrása: Vintage Dolls Facebook oldala

A Vintage Dolls három vagány, tehetséges fiatal nőből állt össze egy alkalmi koncerten. Sárik Péter hívta őket vendégként a triójába. A lányok hamar rájöttek, hogy mennyi lehetőséget rejt magában ez a trió, azóta megalapították saját formációjukat, és többször is bebizonyították, hogy helyük van a színpadon, ahogy a nemzetközi és hazai jazzéletben is. A Shure Montreux Jazz Voice Competition döntőse, Munkácsy Eszter, a szövegíróként is ismert Nagy Lili, és a saját kvartettjével Youth Jazz Competiton különdíját elnyerő Szász Ágnes ezen az estén is bizonyíthatja tehetségét a Müpában.

4.

In memoriam Zoller Attila
2018. február 2. 20:00 – 22:00
Fesztivál Színház

zene jazz Jazz Showcase Müpa fiatal zenészek
Kép forrása: YouTube/ The Wall Hammers

Épp húsz éve hunyt el a legendás gitáros, Zoller Attila. A kortárs magyar jazz élő legendája, László Attila, vállalta magára, hogy művészeti vezetőként összefogja az emlékkoncertet.

Zoller Attila1948-ban Ausztriába emigrált, majd Németországban találkozott két amerikai jazzmuzsikussal, Oscar Pettiforddal és Lee Konitz-cal, velük együtt ment az Egyesült Államokba, ahol hamar felismerték elképesztő tehetségét. Többek között Benny Goodman, Stan Getz, Herbie Hancock, Ron Carter és Jimi Hendrix partnere volt a színpadon. 1974-ben Attila Zoller Jazz Clinic néven megalapította saját iskoláját, ahol haláláig tanított.
Zoller életműve, repertoárja új kontextusba kerül az esten fellépő öt gitáros interpretációjában. Oláh Krisztián, Barcza Horváth József, Balázs Elemér és Tony Lakatos is fellép ezen a különleges esten.

5.

Antal Gábor Trió – Jazz-tehetségbörze

2018. február 3. 18:00 – 19:00 
Átrium (Előcsarnok)

zene jazz Jazz Showcase Müpa fiatal zenészek
Kép forrása Antal Gábor Trió Fcaebook oldala - Fotó: Gyula Lovay

A két éve alakult jazztrió a modernebb, fúziós világban is otthonosan mozog, de a klasszikusabb hangzás sem áll távol tőlük. A dallamos témákat virtuóz improvizációk színesítik. A fiatal gárda megnyerte a Jazz in the Park nemzetközi versenyt.

5+1

A Bacsó Kristóf Triad és Gilad Hekselman
2018. február 3. 20:00 – 22:00
Fesztivál Színház

zene jazz Jazz Showcase Müpa fiatal zenészek
Kép forrása: mupa.hu

A három napig tartó rendezvény utolsó koncertje óriási durranás lesz, hiszen Bacsó Kristóf lép színpadra, aki szaxofonosként és komponistaként is elismert. Szólistaként, valamint a saját zenekarával (Triad) is jelentős sikereket aratott már. Szinte minden stílusban otthon van: játszott etnót ugyanúgy, mint mainstream jazzt vagy funkot. 

Oláh Tzumo Árpád, Juhász Márton és New Yorkban élő kiváló izraeli gitáros, Gilad Hekselman is csatlakozik Bacsó Kristófhoz a koncerten.

Csodás hangulat, nyitottság, sztenderdek és jammalés, friss hangzásvilág és sztárok testközelből, ez vár rátok, ha a csütörtöktől szombatig ellátogattok a Müpába. 

 

A programokról ITT olvashatsz bővebben

A tavalyi Jazz Showcase összefoglalója pedig ITT látható

Ha különleges csemegére vágysz, nézd meg, milyen volt a Vintage Dolls  egyik dala Sárok Péter triójával együtt

Kiemelt képünk forrása: The Best Bad Trip Facebook oldala