Oktoberfest szeptemberben, Pilisvörösváron

Kérem szépen, nincs itt csalás, sem ámítás, a hír ugyanis igaz: nem kell szeptember közepéig várni és Münchenig utazni azért, hogy elmerülhessünk az Oktoberfest hangulatának (s)örömeiben.

Szeptember 11-én ugyanis Pilisvörösváron koccannak a söröskorsók: érkezik a Platz-féle Oktoberfest! A hamisítatlan bajor fesztiválhangulatot a Rotburger sörfőzde hozza el, és nemcsak friss csapolt sörrel, hanem csatos üveges különlegességekkel is készülnek. És ha ez mind még nem lenne elég, ebédre hagyományos Weisswurst és bajor sült kolbász kerül a grillre, friss pereccel kiegészítve – aki azt mondja, most nem szaladt össze a nyál a szájában, az füllent, és nem érdemel perecet! Ideje hát, hogy leporold a szekrényben eddig árválkodó dirndlt (ha még nincs, a neten könnyűszerrel beszerezhetsz addig egyet), és Pilisvörösvárra, a Kacsa-tó felé vedd az irányt! Bővebb infókat az eseményről ITT találsz.

Vigyél haza egy darabkát az Édesemből

Mielőtt bárki rosszra gondolna: nem a férjemet kínálgatom ilyen nagy elánnal. A cukrászat szerelmeseinek bánatára bezár Márk Szonja tortaműhelye, az Édesem, az igazi rajongók azonban most magukkal vihetnek egy darabot kedvencükből. Persze nem egy utolsó szelet tortát, amit ereklyeként őrizhetnek majd az idők végezetéig (különben sem lenne túl jó ötlet egészségügyi szempontból), hanem azokra a holmikra, amik minden sütni szerető embernek valódi kincset jelenthetnek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Édesem Tortaműhely (@edesem) által megosztott bejegyzés

Az Édesem ugyanis szeptember 10-én garázsvásárt tart, amikor is tortatálak, tányérok, csészék, poharak, alátétek, sütési eszközök, sütőformák, kiszúrók, karikák, szakácskönyvek keresik új gazdájukat.

Vigyél magaddal egy darabkát az Édesemből, és ha szerencséd van, egy-egy tárgy talán olyannyira őrzi Márk Szonja zsenialitását, hogy az a te sütési teljesítményeden is átsüt majd. Bővebb infókat ITT találsz az eseményről. 

Ne tökölj, vár az Őrség – és a térség hagyományos tökfesztiválja

„Sárgán virágzik a tök” – szól a jól ismert nóta kezdőakkordja. Hogy a folytatás hogy van, azt nem tudom (különben sem lennék jó forrás, tekintve, hogy egészen felnőttkoromig hittem azt, hogy a Hajaj, fekete vonat című dalban nem a párját, hanem a lábát siratja az énekes: „Hajaj, fekete vonat, elvitted a lábamat” – de ez most mellékes). A lényeg viszont az, hogy az Őrségben szeptember 16. és 18. között tökfesztivált rendeznek.

Számos programmal – koncertekkel, képzőművészeti kiállítással, tökfaragással, töklámpákészítéssel és más kézműves, valamint hagyományőrző programokkal és tökös gasztronómiai különlegességekkel – várják az érdeklődőket négy településen.

Irány az Őrség – és ha már oda készülsz, a túrabakancsodat se hagyd otthon! Bővebb infók és a részletes program ITT találhatók.

Fotó: Getty Images / AlexRaths

A nyolcvanas évek undergroundja a Magyar Zene Házában éled újjá

A Magyar Zene Házában időről időre remek ingyenes programokkal várják a közönséget: például filmvetítésekkel is. A szabadtéri színpadon szeptember 10-én a több nemzetközi díjjal jutalmazott klasszikust, az Eszkimó asszony fázik című játékfilmet vetítik. A történet a korabeli underground díva, Méhes Marietta, a zongoraművészt alakító Bogusław Linda és a siket állatkerti gondozót játszó Lukáts Andor szerelmi háromszögére épül, miközben feltárul előttünk a nyolcvanas évek veleje, benne számos underground figurával és formációval. Sokan felbukkannak benne a bárzenélő Bizottságtól kezdve az Európa Kiadó-s Menyhárt Jenőn és a balatonos Víg Mihályon át az addig csak szobazenekarként létező Trabantig. A vetítésről ITT találod meg a szükséges infókat.

És végül: szóljon a dzsessz! – Nemzetközi Jazz Fesztivált rendeznek Óbudán

A bábeli zűrzavar teljesen új értelmet kap, ha dzsesszről van szó, aminél kevés sokszínűbb zenei műfaj van – ezt sosem győzöm elégszer hangsúlyozni, hiszen a dzsesszt sok esetben ugyanolyan távolságtartás övezi, mint a klasszikus zenét. Aki viszont jobban megismerkedne a műfajjal, annak most lenne érdemes elkezdenie.

Szeptember 9. és 11. között ugyanis a klasszikus, progresszív, fúziós és smooth jazz magyar, illetve külföldi képviselői találkoznak Óbudán, hogy elkápráztassák a dzsesszre éhes közönséget.

A fesztiválon a holland és a katalán dzsessz világával ismerkedhetsz meg, miközben megjelennek a műfaj olyan hazai kiválóságai is, mint Borbély Mihály és Kézdy Luca. Igazi örömzenélést, kreatív improvizációt ígér ez a pár nap! Bővebb infókat ITT találsz a Babel Jazzről.

Filákovity Radojka