-

Szóval azért kell látnod a Szerdai gyereket, mert...

1.

…tényleg nagyon jó a film, tudatos a rendezés, hiteles a történet.

2.

…az üzenete a mai Magyarországon különösen fontos. Empátia, elfogadás, kiútkeresés, reménytelenség, kirekesztettség, makacs küzdés, kilábalás, civil segítségnyújtás, siker, kudarc. Minden benne van.

3.

…úgy szorongatja az embert belülről, hogy utána még hetekig erre gondol, beszélget róla és elemzi. Olyan jó, ha néha egy-egy történetnek úgy igazán a hatása alá lehet kerülni, és nem csak a felszínünket kapargatja meg.

Horváth Lili rendező a forgatáson (fotó: Szilágyi Lenke)

4.

… szembesít az előítéleteiddel. Tudjuk, hogy nem jó érzés. De néha egyszerűen muszáj, hogy az ember alávesse magát egy reality check-nek. Mit gondolsz a cigányokról? A szegényekről? A szegregáltakról? A tinédzser anyukákról? Ez a film úgy szembesít önmagaddal, hogy közben nem ítélkezik fölötted. Ami óriási érték.

5.

…megmutat egy nagyon fontos igazságot: azt, hogy aki állami gondoskodásban nőtt föl, még képes jó szülővé válni. Maja ugyanis elég jó anyja a gyerekének. Nem tökéletes, nem hibátlan, de elég jó.

6.

…a kamasz gyerekednek látnia kell (ahogy azt már a WMN 17 éves szerzője, Csenge is megmondta), és sokkal jobb lesz mindkettőtöknek, ha te is elkíséred. Utána ugyanis közösen gondolkodhattok, beszélgethettek – például arról, hogy milyen sokféle gyereksors létezik Magyarországon. Mert az a burok, ami őt körülveszi, nem biztos, hogy mindenki körül ott van.

7.

…ha láttad a kamaszoddal, akkor együtt talán meg tudjátok győzni az iskoláját, hogy ezt vetítsék le például állampolgári alapismeretek órán, és ne valami totálisan érdektelen filmet.

8.

…Börcsök Enikő miatt. Ő izgalmas, valódi, nyers, őstehetség. Persze, persze, eddig is tudtuk. De sajnos nem látjuk túl sokszor filmekben. Pedig kiégeti a mozivásznat a tekintete.

9.

…Vecsei Kinga miatt. Aki nem profi színész, hanem amatőr, de éppen emiatt éreztük hitelesnek és frissnek. Kisüt a nap a moziban, amikor mosolyog. Vannak még rajta kívül tehetséges fiatal színészek, de mégsem tudnánk elképzelni Maját egy másik arccal.

10.

…Thuróczy Szabolcs miatt. Ezt nem magyarázzuk meg. Menjetek el a moziba, és nézzétek meg! Zseniális. (És akkor még nem mondtunk semmit...)

Vecsei Kinga és Thuróczy Szabolcs (Fotó: Szilágyi Lenke)

 

 

 Képek forrása: Popfilm