-

Kiút

Tudjátok, mi a közös egy uborkatermesztőben, egy mozgóárusban és egy kürtőskalács-készítőben? Mindannyian életükben először kaptak lehetőséget arra, hogy kezükbe vegyék a saját sorsukat. Évek óta zajlik egy olyan vállalkozássegítő program Magyarországon, ami a legszegényebb, tartósan munkanélküli, szegregált telepen élők számára nyújt esélyt, hogy kiutat találjanak a segélyek és közmunkaprogramok reménytelenségéből. Ez a Kiútprogram.

László

László két éve kezdett el uborkázni. A közel ötvenéves férfinak három gyereke van, és egész életében a szüleivel lakott, mert nem tudott a családjának saját otthont teremteni. Csak feketén vállalt munkát, vagy az önkormányzat foglalkoztatta őt a közmunkaprogram keretében. Az itt keresett pénzből azonban alig tudta fenntartani a családját. Ekkor jött a Kiútprogram által biztosított lehetőség. 100 000 forint hitel, segítség a vállalkozás elindításában, a könyvelésben, az uborkázás megtanulásában, a felvásárlókkal való kapcsolatban, kútfúrásban és permetezővásárlásban.

Amikor szezon van, rengeteget kell dolgozni, és az időjárás is sokszor keresztülhúzza a számításokat, de Lászlónak annyira bejött a vállalkozás, hogy a saját lábára állt, vett magának egy kis házat, és azt tervezi, hogy idén épít egy üvegházat, így télen sem áll le a munka.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=gOwUEiboFyw

Jelenleg 13 családnak nyújt rendszeres jövedelmet az a pici földterület, amelyen László a Kiútprogram segítségével gazdálkodik.

László és a többi család romának vallja magát. Dolgoznak, visszafizetik a hitelt, keresik a lehetőséget a boldogulásra, és arra is, hogyan segíthetik egymást.

A Kiútprogram nem csodaszer. Az induló vállalkozásoknak mintegy 60 százaléka bizonyul csak életképesnek és éli túl az első egy-két évet. Ez azonban semmivel sem rosszabb arány, mint a „normál” vállalkozások esetében szokásos.

Vállalkozás vs. közmunka

A szociális mikrohitelnek is nevezett program keretében gazdálkodni, vállalkozni kezdő emberek az általuk választott tevékenységet a maguk hasznára végzik, jövedelmük a közmunkások bérének többszöröse. A vállalkozások során valódi termelési tudást szereznek. Önálló, adót fizető, köztiszteletben álló, következésképpen öntudatos állampolgárokká válnak. Arról nem is beszélve, hogy – például a közmunkaprogrammal ellentétben – hosszú távon aktív munkaerő-piaci szereplők lesznek, akik nem szorulnak rá az önkormányzat vagy az állam segítségére.

Egy vidéki nagyvárosban élő ismerősöm 46 évesen vesztette el a munkahelyét. Korábban bolti eladóként dolgozott. Ilyen idősen azonban már „nem kellett senkinek”. Nem talált magának munkát, munkanélküli lett, majd elvégzett egy tanfolyamot, ezen segédápolói végzettséget szerzett. Ezt követően a közmunkaprogram keretében fogyatékossággal élő gyerekek napközbeni intézményében kapott állást. Imádta a munkáját, a vezetők szerint nagyon jól is végezte a dolgát, azonban hiába, amint lejárt a közmunka hat hónapig tartó ideje, elküldték. Épp amikorra igazán belejött a munkába, és nem utolsósorban, mire a gyerekek megszokták és megszerették őt. Hiába. Jött a következő „garnitúra”, az új közmunkások.

Az ismerősöm pedig újra munkanélküli lett, és várja a következő lehetőséget, ami valószínűleg megint csak közmunka lesz, mert a városban máshogy már nem nagyon találnak munkát a hozzá hasonló életkorú, tapasztalatú emberek.

Megalázóan alacsony bérért dolgoznak a közmunkások, és igazi csapdában vergődnek. A saját vállalkozás nem lehet valamennyiük esetében kiút, de sokan vannak közöttük olyanok, akiknek ez jó megoldás lehetne.

Eddig a Polgár Alapítvány és néhány szociálisan érzékeny magánember pénz- és szellemi adományából tudott fennmaradni ez a program. Összességében 280-300 vállalkozás létrehozását tudta segíteni. Hosszú távon, fenntartható módon azonban csak akkor segíthet hatékonyan a Kiút sok családnak, ha kilép a civil keretek közül, és „hivatalos” programmá válik.

A most mozikba kerülő Szerdai gyerek című film főhőse, Maja egy olyan mikrohitelprogram segítségével próbál meg boldogulni, melyet a Kiútprogram inspirált. A film már a mozikban van, íme, egy részlet:

Tudj meg többet a Kiútprogramról: www.kiutprogram.hu, www.polgaralapitvany.hu

 Képek forrása: Popfilm