Ótörök eredetű szavaink, mint az „alma” vagy az „árpa” a honfoglalás előtti őseink és a törökök közötti kapcsolatot bizonyítják, de a tarhonya és a pogácsa is általuk került be a magyar konyhába, arról nem is beszélve, hogy a töltött káposzta ihletésében is valószínűsíthető némi török hatás. Ezek után némiképp rosszul érint, hogy a török reggelit nem sikerült valahogy átültetni legalább a hétvégeinkbe, mert a „reggelizz úgy, mint egy király” gondolata inkább csak elméletben valósul meg nálunk.

Lakoma – a kávé előtt

Hogyan is lehetne hedonistább névvel előrukkolni a reggeli elnevezésére, mint a török verzióval: a kahvaltı szó egész pontosan „kávé előttit” jelent, azaz mindazt, amit a törökök a kulináris hagyományaikban szintén dobogós helyen szereplő kávé előtt fogyasztanak  belegondolni is gyönyörűség, ahogy átsuhannak az egyik gasztronómiai élményből a másikba. Suhanásról azonban nincs igazán szó, hiszen ez a szeánsz a „bekapok valamit és rohanok” stílusú hétköznapi reggeli élmények éles ellentéte.

A törökök megadják a módját, és az időt sem sajnálják erre a rituáléra, ugyanis hétvégenként gyakran órákon át csipegetnek, beszélgetnek az apró tálkákban kipakolt sajtok, zöldségek, olívabogyók és frissen sült kenyerek felett.

Ehhez kiváló háttérként szolgál az Isztambult átszelő Boszporusz fenséges látványa, az elegáns szecessziós épületek, vagy a keskeny, dombra felfutó utcák képe az örökzöld ciprusokkal és a kecses minaretekkel.

Én sem ódzkodom az így induló hétvégéktől, bár a Covid jócskán rányomta bélyegét a városra, és a november óta lezárt éttermek forgalmára, de azért a kedvetekért kipróbáltam egy Covid-verziós török reggelit is. De előtte még ugorjunk vissza az Oszmán birodalomba, mert innen ered ennek a fontos rituálénak a gyökere. Ekkoriban ugyanis

napi kétszeri étkezést tartottak egészségesnek: késő délelőtt és délután ettek, így nem csoda, hogy a török reggelivel megpakolt asztal igen bőséges.

Nem hajt a „török”, avagy ökör reggelizik magában

Egészséges, laktató és kiadós slow food nagy kompániával körítve – ezzel a koncepcióval foglalható össze röviden a török reggeli. Szombat és vasárnap délelőtt Isztambul-szerte megnyílnak az éttermek, tizenegy tájékán már el is lepik őket a kisebb-nagyobb csoportok, és megindul a család apraja-nagyja reggelizni. A novemberi hétvégi kijárási tilalom előtt szerencsére sikerült jócskán megmártózni ebben a kulináris élményben, úgyhogy viszonylag rövid idő alatt, de szorgosan gyűjtött tapasztalataim azt mutatják, hogy

a török reggeli állandó elemei: többféle sajt, zöld és fekete olívabogyók, paradicsom és uborka, friss, ropogós kenyér, szezámmagos, kör alakú péksütemény, a simit, tojás csípős kolbásszal, felvágottak, vaj, dzsem és méz.

Az étkezés szigorúan török teával indul, amit egy kecses, alul öblös üvegpohárban szolgálnak fel. Az alakja funkciójának felel meg: így tartja legtovább melegen a teát. A kínálat jócskán megér egy misét. A sajt szerelmesei itt tobzódhatnak a reggeli sajtfelhozatalban: a beyaz peynir nevű fehér sajt a fetára emlékeztet, de van trappista jellegű is, és hol puhább, domináns ízű juhsajt, hol intenzív, agyagedényben érlelt friss tehén- vagy juhtejből készült sajtok is kerülnek az asztalra.

A menemen nevű ételt simán „letöröklecsózhatjuk”: paprika, paradicsom, tojás, só és bors mellett az oregánó ad hozzá némi mediterrán jelleget. A török reggelis napokon belső indíttatásra ugyan, de felfüggesztem az alacsony szénhidráttartalmú diétámat, mert a frissen sült kenyereknek, de leginkább a belül puha, kívül ropogós szezámmagos simitnek nem tudok ellenállni.

Hétköznapokon utcasarkok streetfood-árusai akarnak kísértésbe ejteni, a kedvenc piacomon pedig egy férfi összehajtható, vállon szállítható asztalon árulja ezt a finomságot. Számomra hab a tortán, hogy néhány helyen a csípős paprikakrém teszi ezt a sós- édes ízvilágot teljessé.

Flexitáriánusként a krumplis rántottát kóstoltam meg, amely vékonyra sült, apróra vágott krumpli hagymával és tojással, de húskedvelőknek a csípős, marhakolbásszal sült rántotta jár.

Néhány helyen húsos, krumplis, sajtos vagy spenótos burek (börek, azaz pite), vagy a hússal töltött szőlőlevél is szerepel a reggeli menüben, és nyáron a szeletelt dinnye sem maradhat ki. 

Trendi helyeken a klasszikus elemek mellett olyan ételek is felkerülnek a sajtok, kenyerek és olívabogyók mellé, mint az amerikai palacsinta vagy az avokádós pirítós, ahogy a dzsem mellé Nutella is kerül a tálkába – a lányom örömére. Ha már mindezt szép lassan ízlelgetve betermelted, beszélgettél egy jót, még mielőtt a kajakóma rád törne, jöhet is az ország másik specialitása: a török kávé.

Török reggeli Covid idején

Bár a koronavírus áthúzta a terveimet, hogy nagyüzemben ízlelgessem a török reggelit, mert tizenkét hete hétvégente teljes kijárási tilalom van, és egyelőre még kilátás sincs arra, hogy hamarosan Boszporusz-parti éttermeket öleljen magába a friss kenyér illata és a nagycsoportos beszélgetések zaja, de ez nem tartott vissza attól, hogy a török reggeli Covid-verzióját is kipróbáljam. Igaz, papírtányéron érkezett, de az ízvilágon nem, csak az esztétikai élményen csorbított ez a tálalási módszer.

Egyébként sem mindegy, milyen tálban szolgálják fel az ételeket: erre az alkalomra használt, speciális kis tálakban szervírozzák a finomságokat.

DIY-ötletek házi török reggelire

Ha éppen nincs a közelben török étterem, fogj tíz-tíz dkg kemény juh- és fetasajtot, némi puhább, darabos sajtot, szeletelj fel pár uborkát és paradicsomot, enyhén szórd meg petrezselyemmel – a csodás ízeken túl a nyár érzete is garantált így. Szerezz be a sarki pékségből kétféle kenyeret, majd mindezek mellé pár kanálnyi mézet és dzsemet pakolj ki az asztalra. Ha olívabogyóval kiegészíted, és nekiállsz oregánós lecsót készíteni, amiből kihagyod a hagymát, netalántán még egy kis b(u)öreket (húsos vagy sajtos pitét) is sütnél vagy vásárolnál, akkor végképp tökéletes lesz az élmény.

Afiyet olsun, azaz jó étvágyat!

Trembácz Éva Zsuzsanna 

U.i.: Bízom abban, hogy én legalább olyan lelkesedéssel mesélek a török reggeliről, mint az ankarai barátnőm, mert tényleg isteni élmény.

 

Trembácz Éva Zsuzsanna írásait Facebook-oldalán és honlapján is olvashatod.

Kiemelt kép: Getty Images/Alexander Spatari

A további képek a szerző tulajdonában vannak