A nő, aki ki nem állhatta a megszokottat

Amikor Jozefa kinyitotta a bejárati ajtót, és meglátta a lábtörlőn zavarában előre-hátra hintázó Gábort egy csokor rózsaszín virággal (tizenkét damaszkuszi rózsa a körúti Bibe virágboltból, plusz négy szál rezgő) lebiggyesztett szájjal vette át az ajándékot, majd duzzogva beengedte a férfit az otthonába arra a két percre, amíg közölte vele, többé nem óhajtja látni. (Azért még kivárta, amíg az első sírásrohamon túljut a szerencsétlen. Aztán kidobta.) Gábor immár a hatodik vasárnapon állított be hozzá a tucat damaszkuszival (és a négy szál rezgővel), amit Jozefa többé egyszerűen képtelen volt tolerálni. 

– Uncsi! – csukta be Gábor után az ajtót, majd megüzente Lajosnak, hajlandó vele moziba menni délután. Ám Lajos sem élvezhette túl sokáig a gyönyörű Jozefa társaságát, miután ötödjére is elhívta moziba, majd cukrászdába, ahol minden egyes alkalommal Rákóczi túróst rendelt maguknak, mondván: itt a legfinomabb. Jozefánál ezen a ponton betelt a pohár és lapátra tette. Lajost Kálmán követte, egészen addig, amíg a száját el nem hagyta a következő mondat: „Menjünk piknikezni, Jozika a Ligetbe, ahogy szoktuk.” Jozefa sértetten hagyta faképnél, és onnantól fogva Kálmánnak még hívásait sem volt hajlandó fogadni.  

Nem tehetett róla, egyszerűen ki nem állhatta a megszokott rutinokat, a kiszámíthatóság ugyanis túlságosan a szüleire emlékeztette. Jozefa apja könyvelő volt egy nagyvállalatnál, az anyja pedig az igazgató titkárnője ugyanott. „Tények, számok, rend és fegyelem” – ez volt a képzeletbeli zászlójukra tűzve. Családi életüket és a házasságukat is szigorú rutin foglalta keretbe. Esti búcsúcsók pontban tízkor, séta minden vasárnap ebéd után, aztán römi, nyaralni ötvenhét éven keresztül Gárdonyba jártak, és az apja minden hónap 12-én virággal kedveskedett a feleségének összeismerkedésük hónapfordulóján. Jozefa soha nem találta meg a helyét ebben a rigorózus rendszerben, ahogy a szülei házasságának is inkább volt valamiféle kényelmetlen oldalkereke, ami csak akadályozta a gördülékeny haladást. 

Így aztán, amikor végre kirepült a családi fészekből, egyetlen cél lebegett előtte: a rutint úgy fogja kerülni, mint a pestist. Ezzel csak egy volt a bökkenő:

a neki udvarló férfiak egy idő után rendre kiszámíthatóak lettek, ami pedig túlságosan emlékeztette őt a szülei házasságára.

Így aztán egyik szívet törte össze a másik után, egyre egy olyan ember után kutatva, akinek nincsenek megbízható pontossággal előrejelezhető szokásai. 

Egy ízben már-már úgy tűnt, megtalálta az igazit. Sándor ugyanis hol hétfőn bukkant fel, hol csütörtökön, időnként pedig pénteken vagy vasárnap, illetve a programokat illetően sem volt semmi szabályszerűség érzékelhető… legalábbis addig, amíg Jozefa rá nem jött a turpisságra. Sándor a randevúk időpontját egy matematikai képlet alapján számolta ki, a helyszín pedig attól függött, hogy épp hová szólt a kedvezményes kupon a kerületi újságban. Addigra ugyanis a nyugdíjas klubban, ahol összeismerkedtek, híre kelhetett Jozefa rutintól való berzenkedésének, Sándor pedig így próbálta elkerülni a szakítást – sikertelenül.

Már-már úgy tűnt, Jozefa kénytelen lesz anélkül leélni az életét, hogy valaha ráköszöntene az igaz szerelem… ám ekkor sors elébe sodorta a Lemenő Nap Fénye Idősek Otthonában Zoltánt. A férfi igazi szívtipró lehetett fénykorában, ez azonnal látszott nemcsak a kisugárzásán, de a rutinból is, ahogy a hölgyeknek tette a szépet. Hacsak meglátott egy szoknyát, menten kihúzta magát, az arca átlényegült, a vonásai kisimultak, a szemébe kacér fény költözött, a mellét kidüllesztette, és a hangja két oktávval mélyebbre váltott. 

És telis-tele volt meglepetéssel! 

Jozefát hol hajnali kettőkor próbálta meg felkeresni a szobájában, hol este tizenegykor (két órával lámpaoltás után). Ha leültek beszélgetni, Jozefa sohasem tudhatta, merre kanyarodik a diskurzus, vagy hogy meddig tart. Zoltán élete tele volt izgalmas fordulatokkal, érdekes vidékeken tett kalandozásokkal, lenyűgöző emberekkel és veszélyes helyzetekkel, amikről mind szívesen mesélt. Ám gyakran előfordult, hogy a mondat közepén felpattant, és odébb állt, vagy belekezdett egy másik történetbe, így a hallgatósága az orosz sztyeppéről rögvest egy karibi tengerparton találta magát.

Elcsavarta Jozefa fejét. Még soha nem érezte ezt a bizsergést, ezt a várakozásteli izgalmat, amit Zoltán mellett.

Egy szép nap a férfi meghívta a lakosztályába vacsorázni.

– Hódolat a gyönyörű kisasszonynak – tárta szélesre az ajtót, majd a konyhába kísérte Jozefát, ahol láthatólag már megkezdte az előkészületeket. – Csirkemellet grilleztem, afféle gyomorkímélő fogásként – mutatott rá az egyik serpenyő tartalmára. – Azt tapasztalatból tudom, hogy nagyon kedvelik a hölgyek, amikor egy óceánjáró konyháján dolgoztam, szinte csak ezt szolgáltuk fel a női utasoknak.

Majd belekezdett egy történetbe arról, hogyan járta be a fél világot a Globe Swimmer fedélzetén. A mexikói partoknál történt kényszerpihenőről azonban eszébe jutott valami.

Guacomolét fogok magácskának csinálni, épp ahogy azt az én Pedro barátomtól tanultam, akivel hetekig kártyáztam egy texasi kocsmában. Nem volt hajlandó elengedni az asztaltól, amíg nem nyeri vissza legalább a fele pénzét. És mivel alaposan fel volt fegyverezve, mit mondjak, meggyőzött őkelme – mesélte nevetve, miközben a vágódeszkára a csirkemellszeletek mellé avokádó is került. Ám a Pablóval elkövetett közös tequilázásokról Zoltánnak beugrottak azok az átkozott másnapok, amikor a macskajajt csak a skót módszerrel (John barátja tanácsai alapján) lehetett elmulasztani: roppanósra kisütött szalonnával és keménytojással. Zoltán már kapta is elő a szalonnát és a tojást, a sülő szalonna sercegése közben nevetve mesélte, hogyan kergette meg őket túrázásuk során egy felföldi rövidlábú. 

– De hát a varázslatos skót vidék! Az olyan gyönyörű, hogy azzal csak a Toszkána vetekszik. És természetesen a maga szépsége, drága…

–… Jozefa – segítette ki őt Jozefa.

– Hát persze. Tudom én azt! Épp ezért terveztem caprését készíteni magácskának – bólintott jelentőségteljesen Zoltán, majd elővett egy marék koktélparadicsomot a hűtőből. Akkor azonban megakadhatott a szeme még valamin.

–… egy szó, mint száz – fordult ismét Jozefa felé, – ez a francia kéksajt volt az, amivel végül sikerült elcsípnünk a kunyhónkat napok óta suttyomban fosztogató feketemedvét Kanadában.

Ám ekkor, ahogy végignézett a konyhapulton, egy pillanatra mintha tanácstalanság suhant volna át Zoltán örökké magabiztos ábrázatán.

– Na Hát mit is akartam magácskának főzni.

– De hisz nyilvánvaló, drága Zoltán – búgta meghatottan Jozefa. – Cobb-salátát. 

A Cobb-saláta (igaz) története

A Cobb-salátát persze nem Jozefa feledékeny lovagja találta fel (bár én mostantól lehet, hogy így fogom mesélni), hanem a legendás Los Angeles-i étterem, a Brown Derby tulajdonosa, Robert H. Cobb az 1930-as években. És bár igaz történetet ígértem, ahogy az az ikonikus ételekkel gyakran megesik: az eredetüket illetően jó pár legenda fellelhető. Mi viszont haladjunk a főcsapás irányába! Eszerint Cobb este farkaséhesen kipakolta az étterem hűtőszekrényét, hátha a maradékokból össze tud dobni magának valami harapnivalót. A tálra került jégsaláta, keménytojás, ropogósra sütött szalonna, grillezett csirkemell, paradicsom, avokádó, kéksajt, majd e színes kavalkádot nyakon locsolta egy kis franciás öntettel (azaz: vinaigrette-tel, amihez egy befőttesüvegben kell összerázni alaposan egy evőkanál dijoni mustárt, 4 evőkanál fehérborecetet, 4 evőkanál olívaolajat, sót, borsot). A fogás hamarosan az étlapra is felkerült Cobb nevével fémjelezve, majd gyorsabb és hatalmasabb népszerűségre tett szert, mint egy precízen megmarketingelt TikTok-sztár. (Állítólag csak a Brown Derbyn több mint négymillió adagot szolgáltak fel belőle!) Nem csoda, hiszen akár könnyű ebédről, akár egy finom vacsoráról van szó, a Cobb tökéletes választás. Friss, roppanós, színes, az ízvilága komplex, és igen laktató, biztosan nem kopog a szemed az éhségtől fél órával azután, hogy felálltál az étkezőasztaltól.  

Ha otthon készíted, ne feledkezz meg a születésének körülményeiről: Robert H. Cobb gyakorlatilag maradékmentő hűtőtakarító akciót hajtott végre vele. Azaz: nem kell rágörcsölni a hozzávalókra, ha csirkemell helyett sült csirkecomb árválkodik a frigó mélyén, vagy szívesen megszórnád a halmot olajbogyóval, kígyóuborkával, tedd bátran! Csavarj egyet kreatívan a klasszikuson. Vesszen a rutin és a monotonitás! – hisz Jozefa is ezt szeretné.

recept gasztronovella rutin amerikai Cobb saláta
A kép a szerző tulajdonában van

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk a szerző tulajdona