Vinetta. Mi otthon, Székelyföldön, a Nyárádmente felső részén, így ejtjük. Két t-vel. Pedig pontosan tudjuk, hogy ez a megnevezés a padlizsán román megfelelőjéből ered, és román társaink egy t-vel egyszerűen csak vinetének nevezik. Hiába mondjuk, hogy így jön a szánkra, egyesek szerint ez már a nyelvromlás maga, és jaj nekünk, ha ezen az ördögi úton elindulunk. Én mégis úgy gondolom, hogy ez inkább az erdélyi ember páratlan szókincsét jelzi, s mint ilyen – a maga mögöttes tartalmával – csak gazdagabbá tesz.

Egy kicsit arról is tanúskodik, hogy együtt élünk, együtt boldogulunk.

Mert valahogy sosem történik semmi. Bármennyire is vinetta nálunk a padlizsán, attól még nem áll feje tetejére a világunk. Magyarok maradunk, és úgy készítjük el, mint a dédanyáink, nagyanyáink, anyáink. Hogy nevetnének, ha tojásgyümölcsnek, törökparadicsomnak vagy kékparadicsomnak neveznénk! Még a padlizsán szó hallatára is azt mondják, hogy ne nagyzoljunk, flancoljunk. Furcsa, hogy míg az elrománosodástól félünk, és valóban beemelünk a szókincsünkbe román vagy romános szavakat – amelyek fényében érthető, hogy sokan attól tartanak, előbb-utóbb elveszítjük a sajátjainkat –, az erdélyi emberek egy része nem is beszéli a román nyelvet. Székelyföldön például kész kálvária a romántudás, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy egyhamar elrománosodnánk. Pedig ott is előszeretettel használjuk ezeket a kifejezéseket. És használták már több mint 100 évvel ezelőtt is a felmenőink. Mert amint Romániához csatolták Erdélyt, a köznapi nyelvben megjelentek az idegen balkáni elemek. Az identitásunk mégis megmaradt, de így legalább néha cinkosan összekacsintunk a más, mellettünk élő népekkel, mert a sok eltérő nyelv ellenére vannak közös szavaink is. 

recept Erdély Budapest padlizsán vineta Székelyföld

Míg az elrománosodástól félünk, én vinettát sütök Budapesten. Na bumm!

Amikor néhány nappal ezelőtt tudatosult bennem, hogy otthon nemsokára a kertek végében felszáll a füst, és a faszénben ott parázslik a vinetta, honvágyam támadt. Nem mintha nem szeretném Budapestet, de az erdélyi, székelyföldi falusi lét bizonyos részei alkalmanként nagyon tudnak hiányozni. Nemrég arról írtam, hogy májusban már a vinetta palántája is kikerül a melegágyból, a kertészkedők a termőföldbe ültetik, és onnan már csak néhány hónap, és kezdődhet a szezonja. 

Hogy miért szezonja? Ezt csak az erdélyi ember érti, aki amint hozzájut a kerekded fekete terméshez, késő őszig fogyasztja is hűségesen. Szinte minden reggelijének elengedhetetlen kenőkéje, ott van a vaj, a zsír és a sajtkrémek mellett, és ilyenkor senkinek sem kell a bolti felvágott vagy az ultrafeldolgozott élelmiszer. A hagymás, majonézes finomsággal jó vastagon megkeni a kenyerét, hozzá paprikát vagy paradicsomot majszol – amit szintén két kezével termesztett meg –, és így kényezteti a lelkét.

Mert a vinetta nemcsak egy fogás a sok közül, hanem könnyed lélekgyógyír is, a vegetáriánusok és húsfogyasztók közös kedvence, a találkozási pont. A nyári terülj, terülj, asztalkák origója. Legalábbis nálunk, a családban.

De megsúgom, hogy még télen is előszeretettel fogyasztjuk, mert a szemfüles háziasszonyok kis zacskókban tesznek el belőle télire. A fagyasztóban sokáig eláll, bár tény, hogy minél többet vár, annál inkább tovaszáll a füstössége.

És mi a mi titkunk? Íme, a recept

A vinettakrémhez nincs is szükség egyébre, mint néhány kerekded termésre. Így először a piacra vezetett az utam, ahol beszereztem a legszebbeket. Ezeket általában vastálcán sütik szenesre, de a grillrácson is megoldható, és jobb híján a faszénre fektetve is. Mert a legfontosabb a füstös, édeskés íz, amit csak a természetben, tűzön sütve kaphat a zöldség. Ez általában 40 perces hadművelet, érdemes meg-megfordítani a terméseket, hogy minden oldaluk megszenesedjen.

recept Erdély Budapest padlizsán vineta Székelyföld

Azok, akik gyorsan akarnak finomat enni, bent a gáztűzhelyen vagy a sütőben is próbálkozhatnak, de hiába az igyekezet, nem lesz olyan, mint a faszénben, lángon érlelt darabok. 

Amint elszenesedett a külső fekete réteg, és a termés megpuhult, levet engedett, kész is van a neheze. Levehetjük a tűzhelyről, és ha már nem forró, meghámozhatjuk. Mi otthon „meghántjuk”, szinte hallom is édesanyámat, ahogy arra kér, hogy „hántsam meg a vinettát”, majd óva int, hogy a szárát fogjam, így nem ég meg a kezem, és a körmöm sem telik meg korommal.

recept Erdély Budapest padlizsán vineta Székelyföld

Ezt követi a felaprítása. Előfordul, hogy a laikusok turmixolják, de a szakavatottak tudják, hogy ehhez a szeánszhoz külön vinettavágó dukál, egy fából készült otromba „kés”, amivel egy lapítón, azaz vágódeszkán végigkopogtatjuk a vinetta húsát. Addig aprítgatjuk, amíg pépessé válik. Ehhez néha fel kell húzni a fakésre az anyagot és másik irányba helyezni, hogy minél kásásabb végeredményt kapjunk. A fa azért fontos, mert a fémből készült eszközöktől fémes ízt kap a vinetta – ezt vallja a családunk, de az is lehet, hogy ez csak legenda. Mi sosem próbáltuk megszentségteleníteni.

recept Erdély Budapest padlizsán vineta Székelyföld

Ha ezzel elkészültünk, jöhet a majonézkeverés. Jól olvastátok! Bizony, nem kell ide boltban vásárolt termék, elővesszük a házi tojást, annak egy sárgájából, egy kiskanálnyi mustárból és bő olajból majonézt keverünk. Tudom, a dietetikusok most felszisszennek, de nincs mit tenni, az erdélyi és magyar fogások nem feltétlenül az egészséges táplálkozást hivatottak szolgálni. A majonézkeverésnek külön tudománya van: hogy össze ne fusson, mindig ugyanabba az irányba keverjük, és lassacskán adogatjuk hozzá az olajat. Ízlés kérdése, hogy mennyi majonézt adunk hozzá, vannak, akik kihagyják, és csak a vinettapépet eszik. 

Majd apróra szelünk egy vöröshagymát – ami nálunk a lila –, ügyelve arra, hogy ne domináljon teljesen az íze. Mert a lényeg még mindig a füstös termés kásája. Sózzuk, borsozzuk, és kenhetjük is a kenyerünkre.

Jó, ha pityókás házi kenyér, de nem álmodik nagyot a székely „idegenben”.

recept Erdély Budapest padlizsán vineta Székelyföld

A képek a szerző tulajdonában vannak

Bereczki Szilvia