Gyerekkoromból a húsvéti asztalhoz fűződő emlékeim olyan élesek, hogy semmi nem írhatja át. Anyám kézzel kötözött sonkája nélkül, a kerti tyúkólból összeszedett tojás frissességén túl, mama habos krémesei, mézesei és kókuszkockája után minden olyan értelmetlenné válik. 

És tényleg az is. 

De mit lehet enni épp húsvétkor, amiben se tej, se cukor, se hús nem szerepel? Sőt, lehetőleg glutén se? Egyáltalán, mi értelme van így a húsvétnak? Azt hiszed, nem sok? Hát akkor tévedsz. Én egy karácsonyt már „végigbuliztam” préselt levekkel, hát akkor ahhoz képest vegán kajákkal kibekkelni a feltámadást, nem lehet olyan nagy kihívás. 

Pláne, ha ennyire csodálatos ételekről van szó:

Sült padlizsánsaláta csicserivel és friss zöldekkel

Ez az étel maga a megtisztulás, a tökéletes aszkézis pazar változatban. Ebben ugyan se hús, se zsír (vagyis kevés), se glutén, se cukor nincs, de annyi meg annyi egészség van benne, hogy még azelőtt kicsattansz tőle, hogy a szádba vennéd. Tele van növényi fehérjével, vitamindús zöldségekkel és fűszerekkel, ráadásul laktató is. 

Igazából ezt a fogást nemcsak húsvétra ajánlom, hanem olyan napokra is, amikor meg akarod könnyíteni az emésztőrendszered számára a munkát. Amióta főként egészséges fogásokat eszem, azóta jobb lett az életem, és erre nem esküdözöm – ha nem hiszed, akkor ne hidd. 

Hozzávalók:

– 1 db szép érett padlizsán
– 2 db kápia paprika
– 400 gramm főtt csicseriborsó
– 200 gramm vörös quinoa 
– egy csokor friss petrezselyem
– egy csokor friss koriander

Öntethez:

– 50 ml olívaolaj
– 1 kávéskanál római kömény
– 2 cikk fokhagyma
– só és bors
– fél citrom leve

Elkészítése: 

1. A quinoát (én most vörös quinoát vettem, mert azt jobban szeretem, de jó fehérrel vagy feketével is) beáztatom, megmosom és kábé 15 perc alatt dupla vízben puhára főzöm. 

2. Közben csinos kockákra vágom a padlizsánt és a paprikákat, majd egy 180 fokra előmelegített sütőbe, kibélelt tepsibe helyezem őket, és aranybarnára sütöm.

3. Elkészítem az öntetet. Egy kisebb edénybe öntöm az olívát, belenyomom a fokhagymát, sózom, borsozom, és beleszórom a köményt, ami külön pikáns ízt ad majd az ételnek.  

 

4. Ha megfőtt a quinoa, lecsepegtetem és egy nagyobb tálba öntöm.

5. Hozzáadom a csicseriborsót, és a közben megsült padlizsánt és paprikát is. 

6. Ráöntöm az öntetet, és szépen összekeverem őket.

7. Majd apróra vágom a zöldfűszereket, és jól belekeverem azt is. 

8. A végén fél citrom levével meglocsolom, és már kész is.

Aki nem bírja ki, eheti sonka mellé is.

Medvehagyma-pesztós rigatoni

Ó, a pesztó, a medvehagyma pesztó! Nem is tudom elmondani, hogy ez a csodálatos aromájú, krémes és erőteljes szósz mennyire kiváló tésztákra is. Közülük is a rigatoni most nálam a sláger, hisz olvashattátok, gluténmentes változatban is be lehet szerezni. Teljesen rákattantam, így azon ritka alkalmakkor, amikor pasztázunk otthon, ilyet készítek. 

Bevallom, ennél az ételnél erős a csábítás, mert a pesztó parmezán nélkül olyan, mint a kolbász savanyúság, fehér kenyér és mustár nélkül, de a szabály az szabály, ha vegán húsvét van, akkor vegán húsvét van.

Hozzávalók:

– 1 csokor medvehagyma
– 50 ml olivaolaj
– két maroknyi fenyőmag
– 200 gramm rigatoni

Elkészítése:

1. A tésztát lobogó vízbe teszem, és kábé 13 percig főzöm.

2. A medvehagymát megmosom, két centi vastag szeletekre vágom, és egy mozsárba teszem. Ráöntöm az olívát és a fenyőmagot, majd durvára töröm. A végén egy pici friss citrommal megsprickolom. 

 

3. Ha kész a tészta, akkor hozzákanalazom a medvehagymából készült pesztómat, alaposan összekeverem, hogy a krém mindenhol befogja, és már kész is. 

Ennél azért vannak jóval bonyolultabb dolgok is az életben, ugye?

Sópelyhes, mogyorókrémes cookie

Annyira igyekeztem, hogy szépek legyenek, és mit felejtettem le, na mit? A sópelyheket!

Nem, nem, itt sincs csalás. Ez a süti olyan egészséges, mint a kisujjam. Sem cukor, sem liszt, de még tej sincs benne. Majd mindjárt meglátod. Cserébe annyira finom, hogy kétszer jársz szedni. Azt nem mondom, hogy vetekszik mama mézes krémesével, mert azzal semmi, de csalódást sem fog okozni, ezt garantálom.

Hozzávalók:

– 400 gramm csicseriborsó
– 6 db datolya
– 3 evőkanál natúr mogyoróvaj
– 2 evőkanál juharszirup
– 3 evőkanál gluténmentes zabpehely
– 1 kávéskanál szódabikarbóna
– 1 kávéskanál sütőpor
– 1 teáskanál parajdi só
– belga csokipasztilla (étcsokis)

Elkészítése:

1. A csicseriborsót, a datolyát, a mogyoróvajat, a zabot, a sütőport, a szódabikarbónát és a juharszirupot egy kutterbe teszem, és krémesre pépesítem. 

2. Egy fagyikanállal kis gombócokat vájok ki a tésztából, egy kibélelt tepsibe kanalazom őket, ahol kézzel kör alakúra lapítgatom őket. 

3. A cookie formájú tésztáimba belenyomogatom a csokipasztillákat tetszőleges mennyiségben: ha nagyon csokisat szeretnénk, akkor sokat teszünk, ha nem annyira, akkor kevesebbet. 

3. Parajdi sóval sózom meg, mert ez olyan pikantériát ad neki, hogy elájulsz.

4. Egy 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, ahol kábé 15 perc alatt aranybarnára sütöm.

Aztán ki lehet tenni az asztalra – csak nehogy az legyen a vége, hogy neked ne maradjon belőle.

Te melyiket fogod kipróbálni húsvétkor?

Szentesi Éva