Az a jó hírem van, hogy lazultam valamicskét az étkezésben: ettem már egy kevés hüvelyest, egy kis káposztát is, és némi gluténtartalmú, valamint tejes ételt is beengedek az szervezetembe, már nincs akkora szigor. Viszont továbbra is oda kell figyelnem magamra, mert ha túlságosan elengedem a gyeplőt (mint a múltkor a toroskáposztánál), akkor többel kötöm be a végén, szóval nem érdemes kockáztatnom.

Rettenetesen vártam, hogy káposztát ehessek, mert annyira szeretek mindent, ami káposztás, hogy ezt a zöldséget még magában is képes vagyok rágni, mint a nyulak. Egyszerűen imádom a ropogós belsejét, szerintem príma nasi, arról nem is beszélve, hogy mennyire egészséges, és kevés benne a kalória.

Az étrendemből a puffasztó hatása miatt kellett száműznöm, de a műtétek óta eltelt annyi idő, hogy óvatosan visszavezethetem a konyhámba az egyik kedvenc zöldségemet. 

Ezért is az első recept egy olyan tésztasaláta, aminek a káposzta az egyik alapanyaga:

Friss, kerti zöldséges, ropogós rizstésztasaláta pikáns mogyorószósszal:

Ezt az ételt olyan egyszerű elkészíteni, mint megrajzolni egy pálcikaembert. Nagyjából húsz perc alatt megvan, fogyasztható hidegen és melegen is, és esküszöm nektek, nem tudom eldönteni, melyik verzióban jobb. A rizstészta miatt gluténérzékenyek is ehetik, persze nekik külön ügyelniük kell arra, hogy a többi hozzávaló is gluténmentes legyen (én hosszan kutattam, amíg találtam mindből). Azért szeretem még ezt a salátát, mert sokféleképpen elkészíthető, a zöldségeket variálhatjátok, és ha nem szeretitek a rizstésztát, nyugodtan válasszatok hozzá más verziót. 

A cikk a hirdetés után folytatódik!

Hozzávalók 2 főre:

  • 200 gramm rizstészta (én pad thai tésztát használtam, de lehet vermicelli is)
  • 2 szép répa
  • ¼ fej káposzta
  • 1 szál újhagyma
  • 1 csokor koriander (vagy ha nincs, akkor petrezselyem)
  • ½ lime leve
  • néhány szem kesudió

A szószhoz:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelyknyi gyömbér
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek rizsecet
  • 1 ek szezámolaj
  • pár csepp csiliszósz (opcionális)
  • 1 ek agavészirup
  • 1 ek natúr mogyoróvaj

Elkészítése:

1. A rizstésztának bő vizet forralok, majd leforrázom, és a lábasban hagyom, amíg megpuhul. Ennek időtartama tésztafajtánként változó, nem tudok pontos időt mondani – a pad thai tésztának nagyjából öt perc ázás elég volt.

2. A répát és a káposztát hajszálvékonyra vágom egy uborkaszeletelővel. Felkarikázom az újhagymát is, és az egészet együtt belerakom egy nagyobb tálba. 

3. A gyömbért és a fokhagymát egy befőttesüvegbe reszelem, hozzáadom a rizsecetet, a szójaszószt, a szezámolajat és a csiliszószt, meg a mogyoróvajat is, és miután minden együtt van, alaposan összerázom, amíg szép krémes lesz.

4. Közben ellenőrzöm, hogy elkészült-e a rizstészta, és ha kész, akkor hideg víz alá rakom, majd alaposan lecsöpögtetem.

5. A zöldségekhez hozzáöntöm a rizstésztát, és a szószt is, majd alaposan összekeverem őket.

6. Korianderrel és kesudióval tálalom, egy fél lime levével meglocsolom.

Ennyi. Nincs más dolgod ezután, mint megenni!

Rukkolás-koktélparadicsomos rigatonisaláta

Ó, ezt a tésztafajtát penne helyett is ajánlom, mert nekem a penne fojtogatós, nem szeretem. Ez viszont levegősebb, könnyebben fogyasztható, és találtam belőle gluténmentes verziót is az egyik csemegében.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 200 gramm rigatoni (vagy fusilli, papardelle, esetleg penne, hiszen ezekkel is működik)
  • 10-12 szem koktélparadicsom
  • 1 csokor rukkola
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 25 gramm parmezán
  • 20 gramm krémes kecskesajt 
  • olívaolaj
  • ½ citrom reszelt héja

  • pár levél friss bazsalikom

Elkészítése: 

1. A tésztát al dentére főzöm.

2. Egy serpenyőben olívát hevítek, rányomom a fokhagymákat, és egészben beleteszem a koktélparadicsomokat, majd elkezdem összerottyantani őket.  

3. Ha már jó krémes, akkor hozzáadom a tésztát, ráteszem a kecskesajtot, ami tovább krémesíti, beleaprítom a bazsalikomot, és alaposan összekeverem.

4. Miután kicsit kihűlt, hozzáadom a rukkolát is, és szórok rá még egy kis parmezánt.

5. A végén még citromhéjat reszelek rá, ez kihozza szépen a rukkola aromáját, és pazar lesz a végeredmény. 

Jó étvágyat kívánok a fantasztikusan egészséges és laktató , húsmentes tésztasalátákhoz!

Próbáljátok ki őket, és az Instán tageljétek a WMN-t, hogy lássuk, mit alkottatok!

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak