Bár a TikTokon és az Instán én is imádom azokat a videókat, amikben villámgyors háztartási hackeket mutatnak be, csak éppen mindegyikhez három olyan dolog kell, ami nekem nincs, a receptes videókból pedig már pontosan tudom, hogy ami vágva öt perc, az a valóságban huszonöt. Szóval ezek a tippek nem ilyenek lesznek, nem lesz bennük semmilyen átverés. 

A konyha tisztán tartásának a titka, hogy nem kell bemenni oda

Ha ezt elrontottuk, akkor már mindegy is. De hát általában mégis bemegyünk. Úgyhogy elárulom, hogy mik a leglustább konyha-tisztántartó trükkjeim. Először is, minél kevesebb edényed van, annál kevésbé telik meg az egész konyha mosatlannal. Ezt sajnos én sem mindig tartom, de serpenyőből például kettő van összesen (jó, meg egy wok), ráadásul az egyik vas.

A vasserpenyőben az a legjobb, hogy nem szabad elmosogatni. Tényleg, rá volt írva a csomagolására, és az ilyen szabályokat én mániákusan követem.

Persze nem ebben csinálom a bolognai szószt, hanem zöldség- és húspirításra használom elsősorban, és használat után csak kitörlöm. A különböző pirult dolgok ízei ugyanis csak jobbá teszik a következő ételt, amit készítünk benne. Ennek nagyjából ugyanaz a háttere, mint hogy azért nem tudsz olyan kenyeret sütni/húslevest főzni, mint a nagymamád, mert a kezén megtalálható mikroorganizmusok és az edényein megtapadt korábbi ételek is ugyanúgy hozzáadnak valamit az ízéhez... Ja, meg azért, mert ő mindenbe tesz egy kanál cukrot.

A másik óriási életvezetési tanácsom, hogy minden vágódeszkának két oldala van.

Most hülyének nézel, gondolom, de elmagyarázom. Ha egyszerre több ételt készítesz, akkor úgyis koszos lesz a pult, amin dolgozol, tehát azt le fogod törölni. Ha a deszkád mehet a mosogatógépbe, akkor az mindkét oldalát le fogja mosni, ha pedig te mosod el, akkor úgyis átszaladsz a szivaccsal a hátulján is. Szóval semmi akadálya nincs, hogy ha készen vagy a főétel aprítanivalóival, akkor szépen megfordítsd a deszkát, és a hátoldalán vágd fel a gyümölcsöket a desszerthez. (Egy ételbe kerülő alapanyagokat meg egy deszkán aprítunk, csak megfelelő sorrendben: a nyers húst utoljára.) Tudom, vannak, akiknek minden ételtípushoz külön deszkája van. Én nem vagyok ilyen.

via GIPHY

Mint említettem, a súrolási gén valahogy hiányzik belőlem, de sajnos ez nem jelenti azt, hogy nem égetek oda semmit (sőt), szóval valamit kell kezdeni a leégett edényekkel. A legigénytelenebb megoldás, hogy be kell szórni az égett részt sóval, ráönteni forrásban lévő vizet, és másnapig (jó, néha egy hétig) otthagyni. Ez szódabikarbónával is működik, tapasztalatom szerint azzal picit jobban is.

Minden zárható gépbe ecetet!

A turmixgéptől a vízforralón át az aprítóig, a mikrótól a mosógépen át a mosogatógépig mindent ecettel tisztítok. Sőt, aminél nem odaégett, megvízkövesedett felület van, hanem csak a használatból adódó kosz (turmix, aprító), azt azonnal megfuttatom sima vízzel, de tényleg azonnal, és kész. A vízforralóban ecetes vizet forralok, és kiöblítem, a mikróban ecetes vizet mikrózok lefedés nélkül, a mosogatógépbe bedobok egy kis műanyag edényben ecetet és ráküldöm a legdurvább programot, a mosógépnek minden nyílását ecettel öntöm fel, és nyomok egy üres mosást.

Népi bölcsesség: sose nézz bele a mosogatógépbe, mert még a végén ki vagy be kell pakolnod

A mosogatógép mindenre jó, de tényleg. Nemcsak elmosogatja az edényeket (és csírátlanítja a befőttesüvegeket a 90 fokos programmal), de beleteheted a gyerekjátékokat (fürdős játékok, labdák, nagyobb műanyag cuccok, homokozójátékok, a homok nagyjának eltávolítása után), a gumicsizmákat és -papucsokat, a mindenféle konyhai és fürdőszobai szivacsokat és rongyokat, nagytakarításnál a hűtő polcait és fiókjait és a műanyag hajkeféket is (vagy azok csak nálunk lesznek valamiért nagyon koszosak?). Természetesen a hajat előbb el kell távolítani, én fogpiszkálóval szoktam.

via GIPHY

Bár nem mosogatógép, hanem mosógép, de ha esetleg nem tudtátok volna, a legókockák és biszbaszok legtökéletesebb tisztítási módja, hogy egy cipzárazható párnahuzatban bevágod őket a mosógépbe. Én rövid, centrifuga nélküli programon szoktam, és

nagyon ajánlom, hogy ezt ne éjszaka csináljátok, mert ha egy tanyán laktok, akkor is átjönnek a szomszédok a zajra. (Tesztelve, mínusz tanya.)

Beszéljünk a ruhákról! Mosás: egy óra, száradás: két óra (géppel), elpakolás: 7–14 munkanap

A korábban már említett marhaepe szappan dörzsölés nélkül tünteti el a legdurvább foltokat is, csakhogy van néhány trükkje. Először is hagyni kell megszáradni a foltot – elvégre nem sietünk sehova. Aztán hideg víz alá tartani a szappant, esetleg a ruhát is, és rákenni a foltra. Majd hagyni legalább egy órán át… de én ilyenkor összegyűjtöm egy kisebb kosárba a beszappanozott cuccokat, és elfeledkezem róla akár egy egész napra. Aztán be a mosógépbe az egészet, és jön a csoda. 

Nem konkrét foltok, hanem inkább elszíneződött, megszürkült ruhák esetén pedig a mosószóda a nyerő: minden érintett cucc mehet a kádba vagy egy lavórba, jó alaposan meg kell szórni mosószódával, langyos vizet rá, és aztán el lehet feledkezni róla pár órára. Végül mehet a mosógépbe.

Nekem szárítógépem is van, amit imádok, mert ennek hála egy körrel kevesebb ruhaprojekt van, viszont első örömömben túltoltam: szinte mindent abban szárítottam. Az egyébként vasalást igénylő ruhákat (például ingeket) és a farmerholmikat sajnos nem szerencsés, sőt azokat már nem is centrifugázom annyira, hanem csak kicsit, majd a fürdőkád felett jól kirázom, és vállfán szárítom. Egyébként sem vasalok, sőt már nincs is vasalóm, csak kézi gőzölőm, de így nem kell gyűrött ruhában járnunk. (Korábban ezt tettük, a kisebb gyerekem kétéves volt, amikor egy esküvő miatt elővettem a vasalót, és megkérdezte, mi az. Utána pár évig még használtuk vasalhatógyöngy-vasalásra, de szerencsére az is kipörgött, úgyhogy elajándékoztam.)

via GIPHY

A legnagyobb ruhapakolási hackem az, hogy nem kell elpakolni, senki nem halt még bele, ha egy hétig a ruháskosárból öltözködött. A titka, hogy szép kosár legyen.

Kicsit valóban időigényesebb, de egyrészt megoszlik az idő a családtagok között, másrészt ha van napi plusz 5 perced, akkor nem állsz neki egytized kosárnyi mennyiségű ruha elpakolásának, hiszen annak semmi értelme.

Jöhetnek a ti trükkjeitek is, én bármilyen házimunka-csökkentő ötletet szívesen hasznosítok!

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Slavica