A kényszer nagy úr, mondják, és a kényszer csodálatos dolgokat képes teremteni. Merthogy sose voltam nagy krémleveses fazon, túl snassznak és unalmasnak gondoltam ezeket az ételeket, aztán néztem egy nagyot. Két műtét között ugyanis ajánlatos volt pépesebbeket ennem, én pedig elkezdtem bújni a krémleveses recepteket, csakhogy kicsit meg volt kötve a kezem. Semmilyen puffasztót, magvasat, tejeset, gluténosat nem ehettem (és még most sem eszem), ezért alaposan szelektálnom kellett, vagy némi csavarral átalakítani egy-egy bevált receptet. 

Mutatom, milyen egyszerű és fantasztikus levesekkel bővítettem a konyhai tudástáramat.

Sütőben sült koktélparadicsom-leves kápiával

Istenem, ennek a neve is annyira gyönyörű! El tudjátok képzelni azokat az illatokat, amikor már legalább negyedórája benn rotyognak a 180 fokban ezek a pompás alapanyagok? Az eredeti receptet a TikTokon láttam, és van benne tejszín is, de nekem arra semmi szükségem nem volt, meg a legalább két éven keresztül érlelt parmezánon kívül minden tejterméket kiiktattam a környezetemből, így nemes egyszerűséggel kihagytam a tejszínt ebből a receptből is. Továbbá azért örültem meg ennek a levesnek, mert paradicsomot a magjai miatt nem ehettem, de ebben a formában még a sztóma mellett is fogyaszthattam, merthogy imádom.

Hozzávalók

  • 15 szem közepes koktélparadicsom
  • 2 szép szál kápia paprika
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • friss bazsalikomlevél
  • só, bors, olíva

Elkészítése

1. A paprikát kicsumázom, és kettévágom. A paradicsomokat megmosom, majd egészben hagyom, teljesen felesleges felvágni. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe szépen egymás mellé helyezem őket. 

2. A hagymát megpucolom, és félbevágom. Ez is mehet a tepsibe, rá a többi zöldségre.

3. A fokhagymát egészben hagyom, nem szedem cikkekre, és nem is pucolom meg, hanem csak levágom a tetejét, hogy a kis gerezdek kilátsszanak, és úgy egészben ráteszem a hagyma mellé a tepsibe. 

4. Meglocsolom olívával, sózom és borsozom. Majd 180 fokosra előmelegített sütőbe teszem addig, amíg meg nem sül szép füstösre, kb. húsz perc, vagy fél óra alatt (sütője válogatja).

5. Ha kész, kiveszem, és úgy ahogy van, a sütés közben kieresztett levével együtt, a fokhagyma kivételével, az egészet turmixgépbe teszem (vagy botmixerrel nekimegyek, de a turmix krémesebbre zúzza). A fokhagyma kis cikkeit is belenyomom úgy, hogy a héja ne kerüljön bele. Majd egy kisebb csokor bazsalikomot is beletépkedek.

6. Krémesen simára keverem.

7. Friss parmezánforgáccsal tálalom, de enélkül is mesés az íze. Ha valaki bírja és szereti, apríthat bele csilit.

Zellerkrémleves sonkacsipsszel

Sose gondoltam volna, hogy ezt a zöldséget lehet ennyire imádni, de ha választanom kéne, melyiket szeretem jobban, ezt a krémlevest, vagy az előzőt, igen nagy bajban lennék. A zeller karakteres illata kihagyhatatlanul fantasztikus párosítás a sós és letaglózó fekete-erdei sonkával, de utóbbinak tényleg csak úgy jön ki az íze, ha papírvékonyra és ropogósra sütöm. Mondom, mitől lesz még jó.

Hozzávalók

  • 1 szép zellergumó
  • 1 nagyobb szem krumpli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • fekete-erdei sonka
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítése

1. A hagymát kockára vágom, és egy felhevített edényben, kókuszzsíron pirítani kezdem.

2. A zellert megpucolom, és nagyobb kockákra vágom, majd rádobom a már megdinsztelt hagymára, és szép barnára kapatom az oldalait.

3. Közben a krumplit is kockára vágom, és hozzádobom a zellerhez.

4. Majd annyi vízzel felöntöm, hogy éppen ellepje.

5. Sózom, borsozom, és szerecsendiót reszelek rá, majd negyedóra alatt puhára főzöm.

6. Közben egy nagyobb tepsibe sütőpapírt teszek, ráhelyezem a hajszálvékony sonkákat. Betakarom sütőpapírral, és nehezékként egy másik tepsit teszek rá. Ezt pedig úgy, ahogy van beteszem a 200 fokosra előmelegített sütőbe. Nagyjából negyedóra alatt ropogósra sütöm.

7. Ha megfőtt a zeller, turmixgépbe szedem a lábas tartalmát, és krémesre keverem. 

8. Sonkacsipsszel tálalom. A két íz együtt bomba. 

Spicces póréhagymaleves pucér garnélával

A póréhagyma egy méltatlanul mellőzött zöldség. Senki nem kedveli különösebben, nem zengenek receptekben ódákat különlegességéről és fantasztikumáról, és ki kell hogy ábrándítsalak benneteket, én sem fogok. Viszont ez a recept tökéletes, és azért tökéletes, mert az előzőekhez hasonlóan baromi egyszerű, és semlegesebb ízvilága miatt majdnem bármilyen feltéttel tálalható. Én most garnélát sütöttem hozzá, mégpedig azért, mert sok fehérjét kellett fogyasztanom az elmúlt időszakban (sebgyógyulás, miegymás miatt), és bizony a garnélában van a legtöbb fehérje.

Hozzávalók

  • 3 db szép szál póréhagyma
  • 1 szem krumpli
  • 5 gerezd fokhagyma
  • fél deci konyak
  • néhány db garnélarákfarok
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítése

1. A póréhagymát csinos karikákra vágom, és egy felhevített, kókuszzsírozott lábasba dobom, majd pirítani kezdem.

2. A fokhagymát megpucolom, és rádobom a póréhagymára. Ha kissé megpirult, felöntöm egy kis konyakkal, amit hagyok elpárologni.

3. Közben megpucolom, és kockákra vágom a krumplit, majd ha a konyak elpárolgott, rádobom a hagymákra, és felöntöm annyi vízzel, hogy épp csak ellepje.

4. Sózom, borsozom, és szerecsendiót reszelek rá. Aztán addig főzöm, míg a burgonya puha lesz.

5. Közben a garnélát kevés kókuszsíron szépen megsütöm. Itt arra kell ügyelni, hogy ne kapassuk túl, mert akkor rágós lesz.

6. Ha megfőtt a leves, az egészet lezúzom botmixerrel, de ugyanúgy turmixgépbe is tehető. 

7. Garnélával tálalom. 

Kellemes kísérletezést, és jó étvágyat a levesekhez!

Szöveg és fotók: Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak