Több hagyományos fogás is szorosan összefonódott a július 4-i ünnepléssel, az egyik ilyen a hot dog, amiből az országos virsli és hot dog tanács szerint átlagosan 150 millió darab fogy el egyetlen nap alatt. De hát az amerikaiak tényleg nagyon szeretik a hot dogot, amit az is bizonyít, hogy az emlékezet napja (Memorial day – az idén május 30-án ünnepelték) és a munka napja (Labour day – ami Amerikában ez évben szeptember 6-ra esik) között, a nyári szezonban összesen hétmilliárd hot dog fogy el országszerte.

Tűzijátékozásban is erősek (ami 1777, azaz az első évforduló óta fonódik össze e nappal hagyományosan), összesen egymilliárd dollár van minden évben fellőve a levegőbe – aminek jelentős része nem pontosan az instrukciókat követve történik, így nagyjából tizenháromezer baleset történik csak emiatt – a függetlenség napját ünnepelve.

Mi azonban hagyjuk meg most a hot dogot és a petárdázást a jenkiknek, és lássuk, milyen finomságokat kínálhatunk bármilyen kerti grillpartin a húsok mellé, méghozzá a hagyományosabb ízektől haladva az egzotikusabb, izgalmasabb zamatok irányába, hogy a nagypapa is jóllakjon, és a hipszter unokaöcs is elégedetten nyalja meg a snájdig bajsza szélét.

1. BLT krumplisaláta

Az amcsik egyik nagy kedvence a BLT szendvics, amely rövidítés a bacon, lettuce, tomato alapanyagokból ered, azaz mindenképp kell benne lennie szalonnának, jégsalátának és paradicsomnak. Amerikában egyébként a második világháborútól kezdve egészen 2019-ig ez volt a második legkedvencebb szendvicse a népnek, amit aztán a grillezett sajtos szendvics taszított le a dobogóról két évvel ezelőtt. Adjuk hát vissza a becsületét némi változtatással, hátha akkor sikerül újra feltornázni őt a favoritok közé. 

 

Egy kiló újkrumplit olívaolajon, sóval, borssal megpárolok, pirítok (lehet vízben is főzni, de én jobb szeretem így, ha kicsit oda is sül a kérge, az íze is komplexebb lesz). A húsos szalonnát felkockázom, és ropogósra pirítom. Amikor a krumpli kihűlt, félbevágom, és összeforgatom rukkolával, félbevágott koktélparadicsommal (ha több színűt kapsz, annál jobb), illetve a következők keverékével: fél doboz zsíros tejföl, négy evőkanál majonéz, két evőkanál fehérborecet, metélőhagyma, só, bors.

2. Mexikói kukoricasaláta

A július negyediki ünnepség szintén elmaradhatatlan kelléke a főtt kukorica, úgyhogy készíthetjük ezt a salátát mi is csöves kukoricából (amit megfőzünk először vízben, majd ha már puha, éles késsel levagdossuk a szemeket. Én nem szoktam bánni, ha így tömbösebb, és nem pergő, ízlés kérdése), de mélyhűtött kukoricából is csinálhatjuk – ahogy én most, mert friss csövest csak nagyon drágán kaptam volna. A főttkukorica-szemeket összekeverem elmorzsolt feta sajttal, két nagy csokor korianderrel, meglocsolom egy-két lime levével, és megszórom egy kis csilivel (ha kapsz frisset, az is csodás).

3. Barackos-avokádós saláta

Sokan első pillantásra talán ódzkodnak attól, hogy gyümölcsöt tegyenek a salátába, de ez a recept garantáltan meggyőzi a berzenkedőket arról, hogy a savanykás-édes nektarinnak, baracknak abszolút van helye egy szaftos grillhús mellett. 

Először az öntetet keverem össze, kerül bele négy evőkanál frissen facsart citrom, négy evőkanál olívaolaj, két-három kanál méz, csili ízlés (és csípősség) szerint, sózom, borsozom, majd beleforgatom a barack- és az avokádószeleteket. A tetejére mentaleveleket és pisztáciát szórok.

4. Sajtos cukkiniropogós

A sütőt előmelegítem 220 fokosra. Lereszelek két cukkinit, besózom, kicsit állni hagyom, majd amennyire lehet, kinyomkodom belőle a folyadékot. Hozzákeverek egy fél bögre reszelt pecorino sajtot, cheddart vagy parmezánt, egy-két gerezd összenyomott fokhagymát, fél bögre panko- vagy zsemlemorzsát, és két tojást, majd kis halmokat teszek sütőpapíros tepsibe, és húsz perc alatt aranyló színűvé és ropogóssá sütöm úgy, hogy félidőben egyszer óvatosan megfordítom őket. Frissen a legjobb.

Mindenkinek jó étvágyat kívánok, és függetlenséget annak, aki szereti!

Fiala Borcsa

A képek a szerző tulajdonában vannak