Emlékek mint inspiráció

Kiskoromban a szalonnasütés mindig hatalmas élmény volt. Emlékszem, hogy volt téglából precízen kirakott szalonnasütőnk a családi ház kertjében, amit fémnyársakkal a kezünkben ültünk körbe kinyitható kempingszékeken. 

De sokkal jobban szerettem, amikor egy-egy táborban teljesen nomád módon csak néhány sziklával kerítettük körbe a tűzrakó helyet, a hagymát és szalonnát bicskával megfaragott vékony ágakra szúrtuk, és egyszerűen farönkökön gubbasztottunk a tűz körül.

Az emlék olyan erősen megragadt bennem, hogy az erdei faházam kertjében ez adta az inspirációt a tűzrakó hely kialakításához.

Volt itt ugyan egy készen kapható, körbeülhető kőből és betonból készült változat, meg egy szétfagyott téglás verzió is (mindkettő az előző tulajdonostól), de valahogy egyik sem dobogtatta meg a szívemet úgy, mint amikor felfedeztem, hogy a kert alsó szegletében egy valaha szebb időket élt sziklakert kövei lapulnak. Ezeket kiástuk, felhordtuk és végül ebből lett a kőpadokkal körbeölelt szalonnasütő hely.

Egy állvánnyal bográcsos ételek készítésére is alkalmas, de persze grillezni már macerás lenne. Így plusz megoldásként kialakítottam mellette egy grillező részt: a régi kőasztalból kiszedtem a tűzteret, egymásra pakolt téglákra helyeztem, és tádám, máris készen van a grillező állomás. 

Tudom, nem olyan modern és menő, mint amiket mostanában drága pénzért meg lehet venni (vagy nyár végén szuperakciósan), viszont ebben az erdei környezetben autentikus elem, és benne van a kreatív újragondolás, amit manapság (a korom előrehaladtával és a szemléletmódom fejlődésével) sokkal többre értékelek, mint a vadiúj cuccokat. 

Megvásárolható partikellékek helyett

Ha vendégeket vártok és kicsit feldobnátok az összképet némi dekorációval, akkor választhattok olyan opciót is, amivel nem terhelitek meg feleslegesen a környezetet, és időről időre újra fel tudjátok használni. Mutatom is az egyik kedvenc, pofonegyszerű, ötperces és három hozzávalós ötletet, amihez nagy valószínűséggel minden alapanyagotok lesz otthon.

Egy-két levágott deszkavég tökéletesen megfelel táblának. Bármit írhattok rá akrilfestékkel és ecsettel, ami a partihoz bármilyen információval szolgál. Az így elkészült jelzőket lógathatjátok a kapura, rászögezhetitek egy út menti cölöpre, de egy régi létra is megteszi, hogy a vendégek érkezéskor (vagy pár jó hideg sör elfogyasztása után, haha) tudjanak tájékozódni.

Ha a gyerek szobájában találtok valami vicces plüsst vagy szőrmóktrófeát, azt is bátran beépíthetitek az egyedi dekorációba.

Ezt a partidekor még évekkel ezelőtt készült, ha ma kellene összedobnom, a lufikat biztosan kihagynám a képletből. Helyettük lehet készíteni nagy méretű szélforgókat, de saját készítésű zászlófüzérekkel is díszíthettek. 

Kültéri világítás

És ha már füzér… Nemcsak kerti mulatságokon, de gyakorlatilag minden este dísze lehet a kertnek egy kültéri izzósor. Mindegy, hogy színes vagy egyszínű, hideg, meleg, vagy éppen természetes a színhőmérséklete, mindenképpen extra hangulatot ad majd.

A kültéri, napelemes gömbsorok vagy a földbe, virágládába szúrható LED-lámpák ráadásul nappal feltöltődnek, sötétedéskor maguktól bekapcsolnak, vízállók, így őszig egyáltalán nem kell velük foglalkozni (akkor azonban tanácsos beszedni őket, mert a téli fagyot már nem mindegyik bírja ki).

Piknikezés bringával

Amíg nem volt saját kertem, sokszor tekertem ki a szabadba bringával. Nemcsak az elérhető távolságban lévő parkokat céloztuk meg a barátokkal, barátnőkkel, de volt, hogy egy klassz helyért akár húsz-huszonöt kilométert is tekertünk. Ilyenkor mindig vittünk magunkkal plédet, olvasni-, enni-, innivalót, kártyát, labdát. 

Ha egy ilyen pikniktúrára nem szeretnétek málhás szamárként menni, akkor ne gyömöszöljetek mindent a hátizsákba. Ha van kerékpárra rögzíthető táskátok, az szuper, de ha nincs, akkor némi találékonysággal ügyesen ezt-azt biztonsággal fel tudtok rögzíteni. Én például a vékony kis plédemet egy régi vékony övvel fogattam az üléshez, tudjátok, arra a részre, ahol valaha a szerszámos kis táska lógott.

Kormányra szerelhető kosarat ti magatok is tudtok készíteni például egy kiszuperált fonott táskából.

A megfelelő rögzítésről persze itt is gondoskodni kell, én ezt is egy-egy masszív, ámde rég nem használt övvel oldottam meg, így maga a kosár akár le is szerelhető.

Természetesen, ha többen mentek, jól szétoszthatjátok egymás között, hogy ki mit hozzon, senkinek sem kell megszakadnia. 

Remélem, hamarosan az időjárás is kegyes lesz hozzánk, lehet pácolni azokat a húsokat, bevagdosni a grillkolbászokat, és vastagon magunkra kenni az 50-es naptejet, nehogy mi is jól megpiruljunk.

JUDITU

A képek a szerző tulajdonában vannak