Trükkös gyümölcsleves

Nyáron az a legjobb a gyümölcslevesben, hogy jó hideg, csakhogy ha teljesen főzésmentesen készítjük, akkor az azért inkább turmix (bár az sem mindig elvetendő). A legjobb gyümölcslevestrükköt Mautner Zsófitól tanultam (ez a levese is így készül): a gyümölcs felét szirupban megfőzzük, a másik felét pedig nyersen adjuk hozzá – így sokkal komplexebb lesz az íze. Ezt csináltam most meggyel, de hogy rögtön hideg legyen, a nyers gyümölcsöt fagyasztott formában tettem hozzá (a fagyasztott meggy pont egyike annak a három dolognak, amit mindig tartok a fagyasztóban), sőt még egy kis fagyival is hűtöttem,

hogy tényleg tökéletesen hideg levest ehessünk, 15 perccel azután, hogy nekiálltam.

A pontos recept így néz ki: három marék magozott meggyet felteszek főni kevés cukorral, egy bögrényi vízzel, egy rúd fahéjjal, egy darab csillagánizzsal és egy kevés vaníliával valamilyen formában (a fűszerek elhagyhatók), majd jó messzire eltávolodom a tűzhelytől. Közben a fagyasztott meggyet és négy-öt gombócnyi vaníliafagyit bekészítek a turmixgépbe (nekem ebből a fagyikészítős körből pont maradt házi fagyim). Tíz perc főzés elég a gyümölcsös szirupos cuccnak, de miután lezártátok alatta a tűzhelyet, ne felejtsétek el kihalászni a fűszereket, és már mehet is a turmixba a jéghideg adag mellé. Egy gyors turmixolás, és már kész is a rögtön hideg meggyleves! (Ha van időtök visszahűteni, fagyi helyett mehet bele tejszín vagy joghurt is, csak akkor egy kicsit több cukrot érdemes tenni a szirupba.) Pár darab magozott meggyet pedig érdemes félretenni levesbetétnek, és ha rám hallgattok, kipróbáljátok mentával és fetával tálalva is.

Sajt egyedi „csomagolásban” és salátának álcázott dinnyeevés

Legújabb kedvenc receptem a baconbe csomagolt camembert. Ez konkrétan úgy lesz csodásan ízes, hogy alig kell vele csinálni bármit. Mondom is a receptet: egy karika sajthoz kell négy szelet bacon meg egy kis darab alufólia (a biztonság kedvéért). A baconszeleteket csillag alakban lefektetem, és a közepére teszem a sajtot, majd ráhajtogatom a kilógó részeket, így teljesen beborítja. Húsz percet sütöttem alufóliába csomagolva, és tíz percet félig kibontva pirítottam.

A sajt folyós lett, a bacon ropogós, és aki igazán durván tolja, az kenyeret is mártogathat bele.

A saláta mellé sárgadinnye, érett (!) paradicsom, újhagyma, bazsalikom, menta, só, bors, és fehérborecet egyvelegéből áll.

Citromos csirke lustáknak, és görögdinnye caprese

Ez a csirke tényleg magától készül, csak be kell szórni mindent egy hőálló tálba, aztán bevágni a sütőbe egy órára (180 fokra, ha egész csirkemelleket használsz), és learatni a babérokat. A hozzávalók a csirkén kívül: olívaolaj, bazsalikom, sok-sok bors, só, néhány gerezd fokhagyma egészben, egy fej vöröshagyma nagyobb darabokra vágva, két-három citrom karikázva és egy löttyintésnyi tejszín (ami amúgy elhagyható). Nekem most pont van itthon egy citromhéjból és borsból álló fűszerkeverékem, azzal is megszórtam, de ez tényleg csak extra. A végeredmény mindegyik része fogyasztható, igen, a citrom is. A fokhagyma meg pláne. Én általában nagy mennyiségben készítem, és langyosan kockára vágom a húst (és egy kicsit visszatolom a sütőbe pirulni, ha van rá idő), és utána mindenféle ételhez használom. Nemcsak salátával jó, hanem tortillába tekerve vagy éppen egy zöldségekkel felturbózott kuszkuszos egytálételként is.

Ez tényleg igazi jolly joker, mert mindenhez passzol, de a citrom és a fokhagyma miatt még sincs olyan fehérjediétás natúrcsirke-érzésed, amikor eszed.

A görögdinnye capresét pedig pont úgy kell csinálni, mintha paradicsomból készülne: én a fotók kedvéért egy pogácsaszaggatóval karika formára varázsoltam a kis dinnyefalatkáimat, de higgyétek el, általában nem szoktam. A mozzarella és a bazsalikom mellett egy kis sót és citromlevet tettem csak rá, de balzsamecettel is szuper.

A harmadik kedvenc dinnyesalátámról itt írtam, azt is érdemes megcsinálni, amíg szezonja van.

Sajtos, tejfölös… kukorica

Van a fűszeres, sajtos, mexikói kukorica, ami egy szuper streetfood, de azért nem mondanám könnyednek és egészségesnek, mivel nem kevés majonézzel készül. Na, én majonéz helyett tejföllel és feta sajttal borítottam be a kukoricát. A felnőtteknek viszont egy adag cajun fűszerkeveréket is tettem ebbe az elegybe. A tejfölözés előtt felnyársaltam és megkentem vajjal a kukoricákat, utána pedig locsoltam rá egy kis citromlevet, és megszórtam petrezselyemmel. 

És még valami: nagymamáktól és dédmamáktól eredő tévhit, hogy a kukoricát órákig kell főzni. Ez nem igaz: forralástól számított 15 perc főzés bőven elég neki, teljesen puha lesz ennyi idő alatt.

Én ilyesmiket sütök főzök kánikula idején. És ti?

Tóth Flóra

A képek a szerző tulajdonában vannak