Ötperces fagyi jégtörő turmixgéppel rendelkezőknek

Ezt a „fagyit” konkrétan heti rendszerességgel készítem, olyan egyszerű és olyan finom. Kell hozzá kábé 50 dkg fagyasztott gyümölcs (ez lehet házilag fagyasztott is), két dl görög joghurt, tejszín vagy kókusztej, ami épp kéznél van, valamennyi cukor, esetleg vaníliakivonat. Ez mind mehet a turmixgépbe, és mivel a gyümölcs fagyott állapotban kerül bele, rögtön fagyiállagú lesz. Vagyis félúton a fagyi és a smoothie között, de azért inkább kanalazható, mint iható. Ha nem vagyunk extra türelmetlenek, akkor fél óra fagyasztás jót tesz neki (ebben az esetben igazi „gombócolható” fagyi lesz), de ez nem létszükséglet. Én a kókadozó banánokat is mindig be szoktam dobni a fagyasztóba nagyobb darabokra vágva, és azt kombinálom bolti fagyasztott piros gyümölcsökkel. A fotókon banán-meggy fagyit láttok, egy kicsit már olvadt állapotban (mert megvártuk a „rázott” fagyi elkészülését). 

Ami nem fogy el rögtön a villámgyorsan készült fagyiból, azt be lehet tölteni házi jégkrémformákba is, és úgy fagyasztani tovább. Ez a házi fagyi ugyanis később csak úgy fogyasztható, ha evés előtt legalább fél órával kiveszed a fagyasztóból, mert különben kanalazhatatlan, kőkemény tömb lesz. Elnyalogatni viszont úgy is kiváló, és akkor nem kell előre megtervezni a fagyizást.

Tíz perc kardió = fagyi tíz perc alatt!

Ha nincs sem fagyikészítő géped, sem szuper turmixgéped vagy fagyasztott gyümölcsöd, mégis villámgyorsan szeretnél fagyihoz jutni, akkor is van megoldás: a rázogatós módszer. Most egy alapreceptet mutatok meg, de ezt is bármivel fel lehet dobni. 

Ezt kell összekeverni: három dl tej (lehetőleg 3,5 százalékos), három dl tejszín, cukor ízlés szerint (én hat csapott evőkanállal tettem bele), egy teáskanál vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd magjai). Majd beletöltöd egy kisebb, zárható zacskóba, és lezárod. Kell egy nagyobb zárható zacskó is, amibe jeget és sót kell szórni, majd belehelyezni a fagyi alappal megtöltött kisebb zacskót, majd lezárni a nagyobb zacskót.

 

Hogy ne fagyjon le a kezünk, a zacskózott „jegesfagyis” izét egy törölközőbe is csomagolhatjuk, bár úgy nehezebb dolgunk lesz. Maga a módszer pedig a rázogatás.

Meg kell fogni az amúgy csöpögő zacskót az egymáshoz koccanó jégdarabokkal, és izomból rángatni ide-oda.

Ne kíméljétek, és akkor tíz perc alatt tényleg krémes állagot kaptok. Nem mondom, hogy nem fárasztó, hangos meg csöpögős – nem adják ingyen a fagyit. Akinek van kertje, ott csinálja.

Bár vannak receptek, amik öt perc rázogatást írnak, nekünk ennyi idő alatt inkább egy hideg, folyós ital lett belőle, így tovább ráztuk. Tíz perc után lett nagyjából fagyiszerű, de iszonyú gyorsan olvad, szóval semennyire nem tartja a formáját. 

Ha nincs géped, lusta vagy rázni, de hat óra múlva is jó lesz az a fagyi (ami igazi fagyi állagú)

A sűrített tej olyan csodás cucc, ami abban segít nekünk, hogy ne kelljen kapargatni meg kevergetni a fagyasztóban készülő házi fagyit, meg persze abban is, hogy egyetlen fagyizás alkalmával elfogyasszuk a heti ideális cukormennyiséget, de hát semmi nincs ingyen, a kevergetéstől mentes házi fagyi sem. Szóval

annyi előkészületet igényel az amúgy két hozzávalós fagyi, hogy mindkét alapanyagnak hidegnek kell lennie.

Tehát öt dl hideg habtejszínt kemény habbá verünk (érdemes olyat, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot), majd apránként belekeverünk négy dl cukrozott sűrített tejet. Én menet közben szoktam belenyomkodni a tubusból. Ez önmagában tulajdonképpen édes tejszínfagyi, amit fogyaszthatunk gyümölccsel, de mehet bele kakaópor (holland), csokidarabkák, vaníliakivonat, mogyoróvaj… vagy bármi. Ha beletettük az extrát, újra habosra verjük, aztán mehet a fagyasztóba, és hat óra kell neki, hogy igazán finom legyen. Krémes marad, és két nap múlva is ugyanúgy lehet kanalazni, mint a fagyit. Ez a tuti házi fagyi recept, a másik kettő inkább gyors „tűzoltás” meleg napokra.

A fagyik megvannak, de hogyan tálaljuk?

A fagyira is érvényes az örök igazság, hogy az édes a sóssal elképesztő ízmagaslatokba képes repíteni, ezért én a fagyi mellé mindig szolgálok fel sós mogyorót és összetört ropit, próbáljátok ki. A sós ízek és a szezonális gyümölcsök mellett még egy kis „hámozott” csokit ajánlok: a táblás csoki oldalát egy krumplihámozóval le lehet hántani, így csodás csokicsíkokat kaptok. 

Jégkrém fél perc „munkával”, pár óra hűtéssel

Ezek a kis jégkrémtartó műanyagok azért jók, mert gyakorlatilag bármit bele lehet tenni, és még krémes állagúnak sem kell maradnia, hiszen a gyerekek a jégkristályos cuccot is boldogan nyalják. Szóval

a legtutibb life-hackem a témában, bevallom, a bolti joghurt.

Bármilyen lehet, csak bele kell kanalazni a formába, és három óra alatt jégkrémmé változik a fagyasztóban. 

Ha fél percnél egy kicsit több időt szánnál rá

A gyerekek által kedvelt, viszont roppant egészségtelen cukrosvíz-alapú jégkrémek kiváló helyettesítője a gyümölcsleves jégkrém. Én úgy szoktam csinálni, hogy egy kis gyümölcspürét felöntök 100 százalékos gyümölcslével – a képen például leturmixolt barack- és narancslé kombó szerepel.

Nem öntöm csurig a formát, mert még beleszórok egy kevés gyümölcsöt is, hogy úgy nézzen ki, mintha a Pinterestről pattant volna a gyerekek kezébe

(persze nem azért, hanem hogy még több gyümölcsöt egyenek). És már mehet is a fagyasztóba a kamu-calippo. 

Szerintem jégkrém témában a lehetőségek száma nagyjából végtelen. Ti mivel szoktátok megtölteni vagy mivel töltenétek meg a jégkrémtartót egy nyári napon?

Tóth Flóra

A fotók a szerző tulajdonában vannak.