1. Erdős és Fiai cukrászda (Etele tér 3.) 

A Kelenföldi pályaudvartól nem messze, sajnos nem túl impozáns környezetben (remélem, egyszer felújítják a pályaudvart, mert lassan olyan állapotban van, hogy már egy Kusturica-filmben is túl ciki lenne), viszont annál kellemesebb fagyikkal vár minket az Erdős cukrászda. A pöttöm fagyizóban télen is nagy a forgalom, mert bizonyos fagyik sütiként is kaphatóak, vagy éppen fordítva. Az erdős fagyi például, ami nagyon jó minőségű pisztáciafagyiból, pisztáciás piskótából, fehér csokiból, fekete csokiból és fagyasztva szárított málnából áll, süteményként is kapható. A könnyű, kissé karamelles tésztás, ám alig édes, lágy krémjének köszönhetően csöppet sem gejl ezerlapos krémes pedig néha megjelenik fagy iformában. Az extra hozzávalókból készült, nagyon kreatív összetételű és ízvilágú fagyizó előtt mindig óriási sor áll, érdemes rászánni az időt, ha odalátogatunk. Megéri. Személyes kedvencem: tökmag, erdős fagyi, sajttorta (extrán krémes, frissítő gyümölcsfalatokkal és omlós kekszdarabokkal). Mindhárom elfogyasztása durván gyönyörteli élmény.

Erdős cukrászda

Extra ízek: pezsgőfagylalt eperrel, ibolya, tökmag, ezerlapos krémes, sajttorta, erdős, mozart, sós földimogyoró, fekete ribizli fehér csokival, vanília rózsaborssal

Egy adag: 310 Ft

2. Czakó kert (Czakó u. 15.)

„Anya, ez olyan neked való hely!” – kapom meg a lányaimtól, miközben édesdeden nyalják a fagyijukat. Az első kerületben, a Naphegy mellett található hangulatos kerthelyiség a francia vidéket idézi: gyönyörű kertje, lugasai, izgalmas látványkonyhája, mely felett szárított levendula leng, a cukrászpavilon, ahol a legújabb trendek szerinti sütemények pompáznak, de még az egyik falnál öntudatosan magyarázó helyes kis kanári, és a sarokban megvásárolható vágott virágcsokrok is. Az épület a Tabán legrégebbi háza szőlős kerttel, borospincével, melyben szombatonként termelői piacot tartanak. Az itt készült fagyik természetes összetevőkből készülnek, az ízek nem a legproccosabbak vagy eredetieskedőbbek, viszont megbízhatóan jó minőségűek: a gyümölcsfagyik az átlagosnál jóval nagyobb százalékban tartalmaznak gyümölcsöt, de a többin is érződik a hozzáértés. A fagyik mellett már csak a hely franciás hangulata miatt is érdemes ide betérni: enni egy finom quiche-t reggelire vagy inni egy kellemes kávét, esetleg jeges chai lattét fekete szezámos sós stanglival. De megkóstolhatunk egy Szentesi Érintés bort vagy egy pohár Szentesi Coolt, ha WMN-esre akarjuk venni a figurát.

Czakó cukrászda

Extra ízek: banán, sárgabarack, fehér csokis pisztácia, karamellizált fehér csoki

Egy adag: 280 Ft

3. Gelarto Rosa (Hercegprímás u. 3.)

Láttam mindig a fanatikus a külföldieket, ahogy kitartóan sorban álltak a Bazilika melletti fagyizó előtt szélben, hőségben, mindenféle időjárási viszonyok között. Gondoltam, ide sem hozom el a lányaimat, ennyit hót ziher nem fogunk várni egy fagyiért, ami ráadásul semmi mást nem tud, csak azt, hogy rózsa alakú. Aztán rávettem magam, hogy eljöjjünk. Szerencsére a kígyózó sorokból fakadó potenciális ügyfélvesztést hamar felismerték a tulajdonosok, mert közben nyílt egy Gelarto a Sas utcában és a Hercegprímás utcában is (mi ez utóbbiban voltunk, azonnal sorra kerültünk, az eredeti, Szent István téri előtt még mindig többen voltak, de már nem olyan vészesen sokan). Kicsit kétkedve nézegettem, ahogy kétféle ízből rózsaszirmokat egyengettek a tölcséreinkre. A technikát amúgy az eladólányok szerint hamar meg lehet tanulni, a rutin ahhoz kell, hogy ezt igazán gyorsan és gyönyörűen legyen képes produkálni az ember.

Szóval a fagyi kinézete valóban lenyűgöző, de vajon az íze is jó-e, kételkedtem volna tovább, amikor megkóstoltam a mangót. Dingszerű szerelem volt első látásra, ízlelésre. Mintha friss mangót turmixoltak volna lágy, élénksárga krémmé, és azt hűtötték volna illatos fagyivá. Aztán jött a bazsalikomos citrom. Bár „ding” csak egyszer lehet egy életben, velem másodszor is megtörtént. Ez a két íz örökre levett a lábamról. Az előítéleteimet pedig gyorsan fiókba is dugtam: ezen a helyen ugyanis nemcsak a rózsás kinézet a fontos, hanem a különleges fagyikészítési technika és a szokatlan, csábító ízvilág is.

Gelarto Rosa

Extra ízek: bazsalikomos citrom, mango lassi, főzött tejszín sós tejkaramellával, málnás csoki, chilis csoki, eper-lime

Kicsi, kétféle ízből: 650 Ft

Közepes, 3 ízből: 750 Ft

Nagy, 4 ízből: 850 Ft

4. Damniczki Budapest (Hercegprímás u. 17.)

Amikor a múltkor a Hercegprímás utcában sétáltam, már kiszúrtam a helyet: a klasszikus, mégis nagyon trendi portál magas színvonalat sugall. A Székesfehérváron már két cukrászdával is rendelkező üzletről korábban még nem hallottam, a design és a hatalmas, különleges fagyiválaszték viszont azonnal elvarázsolt. A kétszintes cukrászdába akár magyar tér be, akár külföldi, biztosan letaglózza a látvány és az ízek. Az extra jó minőségű alapanyagokból készült fagyikon kívül, még a legújabb divat szerinti sütemények is kaphatóak, macaronból ilyen hatalmasat és ilyen finomat még nem kóstoltunk. És az új hullámos kávéfőző gép is igen meggyőző a bal sarokban. Egyszerűen ultramenő a hely. A fagyiktól pedig hangosan kell nyögni, annyira finomak. A kisebbik lányom  sárgadinnyét kóstolt, ami megszólal a szájban, a nagyobbik lányom ananászt, ami dalol, annyira finom, én pedig a a 2017 Gelato World Tour - Hungarian Winner feketeteás málnát bergamottal és pisztáciával. Vissza kell mennem a helyre az biztos, hiszen a joghurtos sóskát még nem kóstoltam, és érdekelne, mit hozhat ki belőlem a dark side, lehet, hogy előkapom a fénykardom?

Damniczki cukrászda

Extra ízek: joghurtos sóska, bazsalikomos cékla, sós-vajas kukorica, narancsos sült sütőtök, sós-vajas borsó, mandarinos vérnarancs, dark side (vizes alapú kakaófagyi kardamommal, rózsaborssal és japán borssal)

Egy adag: 350 Ft (kivéve az év fagyija, ami 450 Ft)

+1. Anjuna (Lövőház u. 24)

Szigorúan véve ez az utolsó nem fagyizó, hanem jégkrémező, ezért a plusz egy kategória. Amikor megnyitott ez a kicsi üzlet a Lövőház utcában, azonnal megcsodáltam. Tetszett a szörfdeszkaszerű portáldesign, az elefántos logó, és az egész koncepció: 100 százalékban természetes alapanyagokból jégkrémet készíteni. De őszintén szólva sok reményt nem fűztem volna a vállalkozás sikeréhez, amolyan réteg dolognak gondoltam. Aztán tessék, a nyitás óta már a Sas utcában is nyílt egy üzletük, és egyre nagyobb divat lett Anjuna jégkrémet szopogatni. A vizes világbajnokságon is kint voltak, az én lányom ott evett ilyet először. Azonnal függő lett. Az Anjuna egészséges, vagány, és persze marha finom. Itt a kókusznak olyan íze van, hogy az ember legszívesebben elsírná magát örömében. Mintha házilag készítenénk magunknak otthon jégkrémet, csak a hagyományos fajtákon kívül extrább ízekben is és szuper minőségi hozzávalókból. Aki többfélét is ki szeretne próbálni, az vehet mini jégkrémet, de a kisebb méret ideális pici gyerekek számára is.

Megkóstolni, és megszeretni, valami ilyesmi lehetne a mottója a helynek. Persze csak közvetlenül a sajátjuk után, mely így szól: „Summer is a lifestyle.”

Extra ízek: mangó-eper, eperrozé, bolyki egri bikavér étcsokival, málnás chiapuding, mangós-maracujás chiapuding

Kicsi: 490 Ft

Nagy: 690 Ft-tól

 Finy Petra

 A képek a szerző tulajdonában vannak