A Viasat3-mal közös, Ki vele! című közösségi talkshow-nkban minden hétfőn olyan érdekes és sok szempontból tabudöntögető témákkal jelentkezünk, amelyek jóformán mindenkit érintenek, mégis keveset beszélünk róluk. A második, ma esti adás témája a hit, a spiritualitás és a tudomány kapcsolata, ami már első látásra is hordoz némi ellentétet magában. Hát még úgy, hogy olyan vendégeket hívtunk a stúdióba beszélgetni, akik különböző állásponton vannak a kérdésben: Kiss László csillagászt, Peller Mariann műsorvezetőt, akinek saját, spiritualitással kapcsolatos műsora van, és állítása szerint mindenben hisz, Hodász András volt katolikus papot, és Milanovich Domi pszichológus-újságíró kollégánkat – a beszélgetést Csepelyi Adrienn moderálta, és bekapcsolódik állandó vendégként D. Tóth Kriszta is.

A beszélgetés egyrészt nagy mennyiségben tartalmaz öniróniát, másrészt akadt jó pár, feszültségmentesnek nem nevezhető pillanat az eltérő véleményű és hitvilágú vendégek között.

D. Tóth Kriszta tudomány hit spiritualitás Kiss László Peller Mariann Csepelyi Adrienn Milanovich Domi Hodász András Ki vele!
Fotó: VIASAT3 / Fábián Bori

1. Csepelyi Adrienn kövei

A műsor hangulatát már a vendégek bemutatása előtt megalapozta Csepelyi Adrienn, aki három kristályt tett az asztalra, ő ugyanis hisz abban, hogy a különböző köveknek jótékony hatásaik lehetnek a beszélgetésre. Mindeközben érdemes lesz majd figyelni Kiss László arcát, aki nem tudta leplezni, mit gondol arról, hogy a kristályoknak különböző energiáik lehetnek. Hamar hangot is adott annak, hogy a tudományos világ hogyan viszonyul az effajta spirituális-ezoterikus témákhoz: 

„Ezért micsoda kritikákat fogok én kapni a kollégaimtól… »Elmentél abba a népbutító műsorba, ahol a hülye kövekkel mindenféle marhaságokat beszéltek.« Hát ezt én felvállalom, és árnyaljuk a képet”

– mondta a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

2. Horoszkópok vs. csillagászat

Ha már egy akadémikus csillagász és két, a horoszkópban hívő ember (Peller Mariann és Csepelyi Adrienn) ült a stúdióban, nem lehetett kihagyni, hogy előkerüljön a téma. Abban mindannyian egyetértettek, hogy az olyan háromsoros „jövendölések”, amik különböző magazinokban és online felületeken találhatók, átverések. Azonban a személyre szabott horoszkóp Csepelyi Adrienn és Peller Mariann tapasztalatai szerint működik, Kiss László viszont hitpótléknak tartja az asztrológiát. Szerinte azok hisznek abban, hogy a csillagok állása befolyásolja az életünket, akik nem tudnak másban hinni.

D. Tóth Kriszta tudomány hit spiritualitás Kiss László Peller Mariann Csepelyi Adrienn Milanovich Domi Hodász András Ki vele!
Fotó: VIASAT3 / Fábián Bori

3. A keresztény egyház és a melegek

Mint egykori katolikus pap és gyakorló hívő, Hodász András nem kerülhette ki (de nem is akarta!) a katolikus egyházról szóló közvélekedéssel kapcsolatos kérdéseket. Elterjedt vélemény ugyanis, hogy az embereknek nem a spiritualitással, a hittel van gondjuk, hanem az intézményes vallással, az egyházzal. Gyerekek szexuális bántalmazása, bűnelkövető papok tisztára mosása, kisebbségi csoportok megbélyegzése és kirekesztése: egyik témát sem hagyták ki a beszélgetésből. Egy ponton pedig Csepelyi Adrienn azt kérdezte Hodásztól – aki az egyházból való kilépése után coming outolt melegként –, hogy milyen érzés, hogy az egyháza nem szereti őt. A téma kapcsán Milanovich Domi is kifejtette, hogy

azok az LMBTQ-emberek, akiknek fontos a hit és a vallás, nagyon nehéz helyzetben vannak, és a lelkük is meghasadhat abban, hogy a közösség, amihez tartozni szeretnének, kiveti és megveti őket.

D. Tóth Kriszta tudomány hit spiritualitás Kiss László Peller Mariann Csepelyi Adrienn Milanovich Domi Hodász András Ki vele!
Fotó: VIASAT3 / Fábián Bori

4. Cölibátus pró és kontra

A beszélgetés vége felé Kiss László bedobta az egyik legvitatottabb témát, ami a katolikus egyházzal kapcsolatos: a cölibátus kérdését. Manapság egyre többet beszélünk arról, van-e értelme a papok, az apácák és szerzetesnővérek szexuális önmegtartóztatásának, az akadémikus pedig azon az állásponton volt, hogy sok probléma okozója lehet, hogy a cölibátus intézménye a mai napig megvan az egyházban. Hodász András erre úgy felelt, szerinte azért értjük nehezen a cölibátust a XXI. században, mert elszakadtunk a saját spiritualitásunktól. Annak az embernek a lényét, aki kapcsolatban áll a transzcendenssel, Hodász szerint teljesen lefoglalja a spirituális útkeresés, aminek egy része a cölibátus. 

Ha kíváncsi vagy, miért mérges az asztrológiára Kiss László, miért mondja Peller Mariann, hogy megőrült a WMN, mit reagált Milanovich Domi LMBTQ-emberek és az egyház kapcsolatáról szóló mondanivalójára Hodász András, és hogy a pszichológus mit gondol a cölibátus intézményéről, nézd meg a Ki vele! második adását ma este 21 órától a Viasat3 csatornán!

Kiemelt képünket készítette: VIASAT3 / Fábián Bori

Dián Dóri