-

1. Mióta tudod, hogy mi az a szex?

Az első szexélményem olyan négyéves koromhoz kötődik, és egy nagy szép történet. Álltam a homokozóban, világoskék frottír bugyi volt rajtam, és a homokozóban lévő négy kisfiú kamillákat dugdosott a bugyimba. És én valahogyan ösztönösen éreztem, hogy ez egy olyan dolog, amit nem szabad elmondani otthon.

2. Miért esik olyan nehezünkre nyíltan beszélni róla egymással – és a gyerekeinkkel?

Nekem nem esik nehezemre, természetesen diszkrét vagyok azokkal kapcsolatban, akik nem feltétlenül tudnak (vagy akarnak) a szexről nyíltan beszélgetni, de bennem nincs gátlás ilyen téren. Feltételezem, hogy ez öröklött dolog, de az is lehet, hogy a neveltetésemből fakad.

Érdekes, hogy vannak dolgok, amikről kényelmetlen beszélni. Ilyen a halál meg a szex.

Mintha az emberek szégyellnék azt, hogy a dolog intimitása miatt nem tartozik másra, pedig ha valakinek problémája van ezzel – márpedig sok embernek van problémája a szexszel például – akkor az bizony megoldatlan marad.

3. Mi az, amivel ebben a témában a felnőtteket leginkább zavarba lehet hozni?

Ha beszélünk róla. Meg akkor is, ha a gyerekek előtt beszélünk róla.

4. Szerinted hogyan befolyásolja egy ember saját testéről alkotott képét az, ahogy gyerekként a szüleivel a testéről, a szexualitásáról beszélt (vagy nem beszélt)?

Nagyon. Mert aki nem kap elég megerősítést, keresni fog magának, és ha nem jó helyen keresi, az nagyon csúnyán el fog csúszni. Arra gondolok, hogy fiatalon nem tudom még, hogy tetszem-e... vagy hogy néz ki az, aki tetszik. És ha ezt nem tudod egy bizalmi körben megbeszélni, akkor torzulhat a testkép, meg a szexhez való viszony is. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekekkel a koruknak és az igényeiknek megfelelően beszéljünk a témáról. Miért gondoljuk, hogy azért, mert még „csak" gyerek, nem kell vele beszélni erről? Ha nincs bennünk fölösleges gátlás, és odafigyelünk a gyermekeinkre, akkor biztos egészséges irányba indítjuk el őket.

5.Milyen szavak jutnak eszedbe a saját testedről?

Hajlékony. Érzéki. Van tartása.

Kép: Pokorny Lia Hivatalos Facebook-oldala (Fotós: Viszlay Márk)

-

Gyurkó Szilvi válaszait ITT, Czutor Zoltán válaszait ITT, és kamasz beszélgetőpartnerünk, Kovács Koppány válaszait pedig ITT tudjátok elolvasni.