–

Senki nem kezdi el úgy a szexuális életét, hogy lepedőbajnok

(Vagy ha igen, azt irigylem.) Senki nem ismeri kapásból a partnere összes szokását, érzékeny pontját, kedvelt és nem kedvelt pózait. Sőt még a saját testünkkel való ismerkedés is sokáig eltarthat, mire pontosan tudjuk, mi az, ami jó nekünk és kivel. Mindannyian máshogy éljük meg a saját szexualitásunkat, ki így, ki úgy. Amit most összefoglalok nektek, azok a mi tapasztalataink – nem általános érvényűek, de talán néhányan tanulhatnak belőlük. 

1. Tapasztalat, hogy az általam „rettegett”, itt rezeg-ott puhább/kisebb/nagyobb a kelleténél testrészeket a férfipartner sokszor észre sem veszi. Sőt, van, hogy kifejezetten szereti (fene az ízlését). 

2. Fogalmam sem volt róla, hogy ez az egész nekem is jó lehet, nem csak a pasiknak. Ha előbb tudom, könnyebb lett volna az elején.

3.

Hiába a nagy szerelem, nem biztos, hogy a szex is az lesz.

4. Ha valaki azt mondja, hogy valamit nem jól csinálsz, akkor nem biztos, hogy veled van a baj… Nem kell évekre visszavonulni.

5. Kísérletezni jó.

6. Minden fejleszthető, csak nyitottság kell hozzá.

7.

A férfiak ugyanolyan gátlásosak tudnak lenni, mint a nők, és igen, ők is izgulnak.

8. Ha hosszú idő után már nem úgy estek egymásnak, mint a kiéhezett vadak, akkor is simán lehet jó a szex.

9. Szeresd a tested, és ezt a másik is meg fogja érezni. És tudod, még a világ legszebb csajai is elégedetlenek a testükkel. Akkor meg teljesen felesleges ezen parázni. 

10. Van, aki rémes ember, mégis kívánod, nem tehetsz róla, van kémia is, és azzal nem vitatkozhatsz! 

11. Fontos, hogy érdemes néha átlépni a saját gátlásaidon, és kimondani bizonyos dolgokat őszintén, kedvesen, de határozottan az ágyban. Például azt, ha valami már majdnem jó, de ha egy picit máshogy, egy picit arrébb csinálná a partnered, akkor már egészen jó lenne. Ha igazi partner, akkor nem fogja zokon venni, hanem még örül is neki.

12. Az első gondolatom az, hogy a síkosító egy roppant hasznos találmány, főleg, ha vannak méretarány-problémák.

13. Ha valakivel nem jó a szex, akkor nem lesz belőle jó kapcsolat, hiába nagy a szerelem. Viszont célszerű nem azt kamuzni, hogy jó, és közben máshol keresni a jobbat.

14. Nagyon hasznos, ha van olyan barátod, rokonod, aki kicsit előrébb jár, és megmutat, elmond technikai dolgokat is. Egészen konkrétan, nem ilyen „majd tedd azt, ami jön” stílusban. Nekem például volt kitől megkérdeznem, hogy „hogyan kell szopni?”, mert akkor még pornót sem mertem nézni. Aztán ezt is megmutatta az, aki segített a kérdésemben.

15.

Az impotencia nem a te hibád. Meg a másiké sem persze. És komoly gond lehet tizenévesen is, azzal ellentétben, amit gondolni szokás, hogy csak „a korral jön”.

16. 

Nem vagy kurva attól, hogy a vágyaid olyanok, mint a pasiknak – ahogy azt gondolni szokás a pasikról, persze ez is egy  buta általánosítás. Tehát nem fehérmájú, romlott vagy UFO a nő, amikor nem monogám, és el tudja képzelni a szexet szerelem nélkül, esetleg nem csak elképzeli. (Hisz ez azért házasságokban meg a hosszú kapcsolatokban is előfordul, lássuk be, hogy szerelem nélkül is megy, úristen!)

17.

Nem mindig ugyanolyan ugyanazzal a partnerrel sem, ha van is kémia, az sem mindig van összhangban.

18.

Attól, hogy valaki szerint XY rossz az ágyban, neked még lehet ő Casanova. 

19.

Van olyan, hogy egy lelki blokk áll a mögött, ha két embernek nem megy a szex, és azon érdemes dolgozni. Persze csak akkor,  ha meg akarod menteni a kapcsolatot.

20.

Mindenkinek más az igényszintje, nincs minimum meg maximum mennyiség, amitől vagy ameddig jó a szexuális kapcsolat. Lehet, hogy valakinek elég havi egy, valakinek meg napi három sem. Az a lényeg, hogy beszeljünk róla, tudjunk nemet mondani és a nemet elfogadni.

21.

Attól sem feltétlenül unalmas és lapos valakinek a szexuális élete, hogy nincs tele a szekrénye szexjátékokkal, és nem lóg szexhinta a hálója közepén.

22.

Ha a gyerek születése után megváltozik a libidó, az nem marad úgy örökké, visszatérhet a régi vágy meg a spontaneitás is. Ezen azonban érdemes dolgozni. (Ez az újrakezdők tapasztalata persze.)

23.

A férfiaknak akkor jó, ha neked is, és te is élvezed a szexet!

Megtanultam a hosszú évek alatt, hogy nincs annál erotikusabb és izgatóbb egy férfi számára, mint amikor a nő tényleg élvezi ahogy hozzáérnek. Sok éven át azzal voltam elfoglalva, hogy „én jó legyek az ágyban”, azaz neki legyen jó.

24.

A szexuális vágyat nem kell feltétlenül kidekorálni érzelmekkel, hogy legyen apropónk a szexre. 

25.

A szexről fontos beszelni – ideális esetben a partnerrel – tudj nemet mondani és a nemet elfogadni.

Lényeg a lényeg, élvezd a szexet, mondj nemet, ha nem akarod, és fedezd fel, milyen sok örömet tud nyújtani a testiség! És persze, minden kezdet nehéz, az újrakezdés is, meg az is, ha új partnered lesz. Tanuljátok meg egymást, és akkor biztos jó lesz!

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ franckreporter