-

1. Mióta tudod, mi az a szex?

Hát, élek a gyanúperrel, hogy mindig is tudtam, csak nem sejtettem, hogy tudom.

2. Miért esik olyan nehezünkre nyíltan beszélni róla egymással?

Mert magunknak sem beszélünk róla nyíltan. A nők többsége sosem nézi meg a saját nemi szervét (úgy rendesen, mondjuk kis tükörrel), az önkielégítés valami titkos-tiltott dolog, és nem arról szól, hogy jobban megismerjük magunkat és a saját szükségleteinket, a párkapcsolatokban meg gyakran a másik elvárásainak próbálunk megfelelni,  hogy szerethetők legyünk... Amíg az emberek többsége lekapcsolt lámpával, sötétben, némán szexel, addig nehéz „nyíltságról" beszélni. Bár nem vagyok biztos benne, hogy mi volt előbb a szex, mint tabu... vagy a tabuként megélt szex.

3. Mi az, amivel ebben a témában az embereket leginkább zavarba lehet hozni?

Bármivel, és mindennel. Mert eltávolodtunk a saját testünktől, a saját szükségleteinktől és azok megélésétől. Nem nézegetjük magunkat meztelenül, nem szeretjük a saját testünk látványát, tapintását, érzékelését, elnyomjuk a jelzéseit (a fájdalmat, a szorongást, de az örömöt is), aztán meg csodálkozunk, hogy mindentől zavarba jövünk. Ennek semmi  köze ahhoz, hogy egyre több és egyre csupaszabb test van a tévében, a neten, a plakátokon. Az másfajta toleranciaszintet mozgat, és nem az önelfogadásét.

4. Szerinted hogyan befolyásolja egy ember saját testéről alkotott képét az, ahogy gyerekként a szüleivel a testéről, a szexualitásáról beszélt (vagy nem beszélt)?

Biztosan befolyásolja, hiszen a gyerekkori élmények szükségszerűen mélyebb hatást gyakorolnak ránk. De tabusítani vagy tabukat lebontani nem csak szavakkal (vagy azok hiányával) lehet. A szexualitást, a felszabadultságot, a gátlásokat sokféle módon lehet megélni. Lehet egy szülő szemérmesebb, mégsem okoz ezzel gátlást a gyerekének. Azt hiszem, azon múlik, milyen csomagot adunk a gyerekünknek ezen a téren, hogy mennyire vagyunk tudatosak. Tisztában vagyunk-e azzal, hogy mi (saját magunkat, a testünket, vagy a szexualitásunkat) hogyan éljük meg.

5. Milyen szavak jutnak eszedbe a saját testedről?

Szép. Puha. Finom.