1. Soma és a szexuális energia transzformálása

Soma Mamagésa: Mindennap tornázom, ebből nem engedek. Mindig volt valami […], de az, hogy minden reggel tornázom, tizenkét éve van.

DTK: És mi indította ezt el? Volt valami konkrétan…?

Soma Mamagésa: Hát, képzeld el, volt. Az egyik nagyon jó barátomat, aki asztrológus, Kiss J. Zsoltot, általában évente, másfél évente megkértem, hogy nézzen bele a képletembe. Na most, a képlet onnantól számít, hogy be van pontosítva. Az azt jelenti, hogy egy jó asztrológus öt-hat oldalnyi adatot kérdez ki tőled – hogy mikor születtek a szüleid, mikor volt a házasságkötésük, testvéreid, mikor volt az első menstruációd, mikor vesztetted el a szüzességed, nagyobb munkahelyváltások, műtétek, fontos életesemények tömkelege. Ha nincs meg a pontosítás, nem ér az egész semmit sem. […] Tehát bekéri az adatokat, és ez neki egy egy-két órás munka, és csak utána fogad téged. Na, de a lényeg: az én nagyon szépen bepontosított képletemet nézi a Zsolt, és azt mondja, hogy

„hát, Gyöngyibaba – mert a barátaim így is szoktak hívni –, ebből a képletből ordít, hogy a legfőbb feladatod szublimálni a libidódat”.

Tehát ezt a nagy, ordas szexuális energiát el kell kezdeni transzformálni.

DTK: De mivé? Valamivé?

Soma Mamagésa: Valamivé. Minden a szexuális energiából transzformálódik. Ugyanezt mondta Jung, ugyanezt mondják a keletiek. […] A lényeg az, hogy elment a Zsolt, én felbontottam egy üveg bort, oda dugó vissza már nem került… És akkor végiggondoltam, hogy mivel tudom szublimálni a libidómat, mi segíthet ebben. Akkor én már jógáztam jó pár éve… Hát, mondom, „ez a heti három jóga kurva kevés, Gyöngyike, ha erre rá akarsz állni, akkor el kell kezdened mindennap”. És szó szerint mindennap, akár fejen is állni. […] Mert amikor érzem, hogy jön ez a szexuálisvágy-hullám, az olyan erős, mint a fizikai éhség.

DTK: És így teljes testből érzed, vagy vannak területek, ahonnan indul?

Soma Mamagésa: Szűkül-tágul a hüvelyem, lüktet, légzőgyakorlatokat kell csinálni.

DTK: És mi a trigger?

Soma Mamagésa:

Semmi. Az a szörnyű, hogy bármi. Mondok egy példát: a csömöri testi-értelmi fogyatékos intézetben vagyok, ahol a hetvenéves igazgatónővel beszélek az intézet nehéz helyzetéről, és jön. Szörnyű. Semmi köze semmihez, tőlem függetlenül jön.

2. Így viszonyult Soma apja a lánya munkájához

Soma Mamagésa: Mondok egy példát, hogy az apámnak mennyire nem feleltem meg. Harminchárom éves voltam, a gyerekeim hat- és nyolcévesek voltak, és meglátogattam őt meg a második feleségét Gyenesdiáson. Nyár van, Balaton van, hétvége, esik épp az eső. Az apám úgy fogadott, hogy „ilyen rossz időben nincs értelme három napot maradni”. Hát, ez már megadta az alaphangulatot. Mindegy, vártam, hogy lefekszenek a gyerekek, elaludtak, és vittem a kis ereklyéimet. Akkor volt a Komédium Színházban egy Soma sámán estem, egy teljes évad, ami nagyon pozitív kritikát kapott. Meg Mézga Géza zenei CD, amin én Paula hangja voltam, meg ilyen kis újságkivágások… És akkor így viszem az apámnak dicsekedve…

DTK: Vitted az alkotói tevékenységed lenyomatát.

Soma Mamagésa:

Igen. És az apám meg se nézte, hanem egyetlenegy mozdulattal leseperte az asztalról, és azt mondta, hogy „nekem ez egy nagy nulla áthúzva, lett volna valami normális foglalkozásod, mellette bohóckodhatsz, ha ennyire ez a hobbid”.

3. Soma és a monogám házasság

DTK: Gyurival, a férjeddel – ami szintén egy jól dokumentált és sok évtizedes kapcsolat, és nagyon durva hullámvölgyeken vagytok túl –, úgy látom, hogy meg vagytok érkezve, hogy ilyen szépen fogalmazzak.

Soma Mamagésa: Igen-igen. Most szeptemberben tíz éve vagyok teljesen hűséges. Tulajdonképpen már előtte is ott volt a megérkezés, csak ott még egy kicsit vadkancáskodtam. A hűség egy döntés is azért egy ponton túl…

DTK: De nem egy döntés, hanem sok döntés, nem?

Soma Mamagésa:

Döntések sorozata. És újra és újra döntesz, hogy ez többet ér. Mert egyébként tök mindegy, hogyan választasz, a végén valamiről úgyis lemondasz. Gyuri meg mellettem lett monogám, mert előtte ő is poligám volt. Elképesztő, ahogy szeret.

DTK: Azért neki sokszor fájt nagyon. Sok sebet ejtettél rajta.

Soma Mamagésa: Persze. Emiatt nem vagyok képes most már félrelépni, mert azt érzem, hogy még a tudatalattijának sem szeretnék fájdalmat okozni. A hazugság meg a titok meg ilyen piszok az emberen, nem? Egyébként a tisztulás a mániám, úgy is szoktam mondani, hogy ilyen asztrális-mentális takarítónő vagyok.

Az Elviszlek magammal legújabb epizódjában Soma Mamagésa mesél arról is, hogy végül hogyan mutatta ki iránta az elismerését az apja, és hogy miért sírt az édesanyja, amikor megszületett. Elárulja, hogyan képes elérni a teljes üresség állapotát, és őszintén beszélt az ellene elkövetett nemi erőszakról is.

A teljes beszélgetést itt tudod megnézni:

Kiemelt kép: WMN

Dián Dóri