Spitzer Gyöngyit több néven is ismerheti a publikum: ő Soma Mamagésa, Somita, a barátainak Gyöngyibaba, és bizonyára vannak még más nevek is, amikről nem tudunk. Nem is csoda, hiszen végtelenül színes egyéniség, előadóművész, műsorvezető, életszemléleti tanácsadó és spirituális tanító, akire egyszerűen nem lehet nem odafigyelni.

SzuperWMN Soma Mamagésa Spitzer Gyöngyi

Nyíltan beszél önismereti útjáról, a hibáiról, ballépéseiről, tapasztalásairól, de igazából bármiről, csak úgy árad belőle az önazonosság, a szabadság. 

Ám a SzuperWMN-díjat nem a fentiekért kapta, hanem azért, mert létrehozott egy olyan oldalt, amelyen keresztül egyedülálló módon lehet segíteni olyan családokon, amelyek a létminimum alatt, mélyszegénységben élnek. 

SzuperWMN Soma Mamagésa Spitzer Gyöngyi

Személyes segítség a családoknak

A Segítek egy családot Magyarország első és egyetlen olyan honlapja, amelyen a segítségre, támogatásra szorulók és a segíteni kívánók, családok vagy közösségek közvetlenül megtalálhatják egymást.

Segíteni pedig nem alapítványon, egyesületen keresztül lehet, hanem egy sokkal személyesebb úton: konkrétan ki lehet választani a családot, amelyet támogatni szeretnénk. Az oldal adatbázisában szereplő családok mindegyike ellenőrzött, javarészt a helyi családsegítő központ jóváhagyásával került a honlapra.

SzuperWMN Soma Mamagésa Spitzer Gyöngyi

Ahogy azt megszokhattuk, Soma egyáltalán nem finomkodik, a SzuperWMN színpadán azt is megosztotta a nézőkkel, hogy

az egész ötlet egy éjszakai pisilés közben pattant ki a fejéből. 

"Mindent az önkéntesekkel együtt találtunk ki, a strukturálásban különösen sokat segített Majoros Szabina. Az egyik legnagyobb munka a mélyszegénységben élők adatbázisának létrehozása volt, úgy, hogy minden adatvédelmi szabályt betartanak, és minden család ellenőrzött forrásból jön" – meséli Soma.

A segítségnyújtásnak, illetve -kérésnek ez a személyesebb módja azért is hiánypótló, mert sokakat éppen az tart vissza az adakozástól, hogy nem minden esetben lehet látni transzparens módon, hogy hova, kinek megy az a pénz. 

SzuperWMN Soma Mamagésa Spitzer Gyöngyi

Az oldalon viszont kiemelik: rajtuk keresztül nem folyik pénz, nem osztanak szét adományt, sőt abba sem látnak bele, mennyit és mit ad az adományozó. 

„Közvetlen segítség kézből kézbe, közvetítők nélkül – szól a szlogen. – Azoknak adunk választási és összekapcsolási lehetőséget, akik nemcsak tudni szeretnék, hogy a segítségük pontosan kikhez jut el, de vágynak is erre a személyes kapcsolódásra, segítségnyújtásra.”

Az oldalon eddig több mint négyezer támogató van, akik hatszáz családon segítettek már. 

SzuperWMN Soma Mamagésa Spitzer Gyöngyi

Mindig jött segítség

Soma tökéletesen ráérzett arra, hogyan kell lehetőséget kínálni annak, hogy az is segíthessen, aki eddig nem tudott, vagy nem mert. 

Nem is csoda, folyton agyal, folyton hajtja valami, mindig mozgásban van. 

A gálán elmondta, hogy nem csak látszólag aktív (méghozzá rengeteg területen). Ehhez meg is van benne szükséges energiaszint, már gyerekkora óta mindig – az ő szavaival élve – „buzgómócsingnak” tartották. Eleinte a motivációja az volt, hogy az édesapjának megfeleljen, hogy kiérdemelje az elismerését. Felnőttként – édesanyjához hasonlóan – viszont már benne ragadt a gondoskodás szükségletében. Ezt persze nem bánja,

boldogan képvisel fontos ügyeket, amik szépen, szinte sorsszerűen mindig meg is találják őt. 

Nem csinál belőle nagy ügyet, nem haknizik az érdemeivel, még akkor sem, ha amit csinál, valóban egyedülálló a maga nemében. 

SzuperWMN Soma Mamagésa Spitzer Gyöngyi

Csíííz helyett…

Somáról hosszasan lehetne írni, de sokkal jobb, ha inkább őt magát nézitek. Szeptemberben szerepelt az Elviszlek magammal egyik adásában, ebben beszélt az apjáról való viszonyától kezdve a házasságán át arról, hogy mitől állt át a poligámiáról a monogámiára. Sodró lendülettel, tele élettel. 

SzuperWMN Soma Mamagésa Spitzer Gyöngyi

Az is persze hamisítatlan Soma-húzás, ami a SzuperWMN-gálán a csoportképre beálláskor történt. 

A díjátadó műsor egyik megszokott eleme, hogy készül egy közös fotó a műsorvezetőkről és a győztesről. Amikor D. Tóth Kriszta, D. Tóth András, Kurucz Adrienn, a WMN főszerkesztője és Soma beálltak ehhez a fotóhoz, a nézők csak azt láthatták, hogy hirtelen mindenkiből kiszakadt egy nagy nevetés. 

SzuperWMN Soma Mamagésa Spitzer Gyöngyi
Fotó: Kovács Tamás/WMN

Mint kiderült, Somának van egy jól bevált szava, amit minden fotózáskor bedob. 

Egyrészt azért, hogy oldja a feszengős hangulatot, másrészt azért, mert a változatosság, ugye, gyönyörködtet, a csíííz pedig már amúgy is túl snassz. Szerintetek mit duruzsolhatott Soma a többiek fülébe? Vajon mi lehet az a szó, amit minden csoportképnél bedob?

Megsúgjuk: pénisz. 

Képek: Chripkó Lili / WMN

Szabó Anna Eszter