Vannak, akik bátran vállalják, hogy nem hisznek a spiritualitásban. És olyanok is, akik társaságban ugyan titkolják, hogy hisznek benne, aztán hazaérve leülnek a laptopjuk elé, és bepötyögik a keresőbe a heti horoszkópot. Sokáig az előbbi csoportot erősítettem, aztán megismertem Katát, aki mindig naprakész, ha az aktuális bolygóállásról, netán egy kis képletszámításról van szó. 

Kedves asztro-barátnőm sokat csiszolt rajtam, és bár egyre nyitottabb vagyok, továbbra sem gondolom, hogy a csillagokban rejlik a sorsunk. Kata egyébként remek érzékkel adagolja az információkat, gondosan ügyel rá, hogy ne kergessen az őrületbe a csillagjóslás és egyéb misztériumok részletezésével, fél éve viszont elérkezettnek látta az időt, hogy beavasson a tibeti pálmalevelek világába. Nálam azonnal megszólalt a vészcsengő, mondván, itt még azért nem tartunk, de miután Kata apukája két hónapja balesetet szenvedett, a nagynénje pedig azzal állt a család elé, hogy ez előre meg volt írva a pálmalevelében, mégis furdalni kezdett a kíváncsiság, és megkértem, meséljen a pálmalevelekről. 

Papírra vetették a sorsunkat? Komolyan?

A több ezer éves ősi iratok egyesek szerint az istenek üzenetét közvetítik, amit a kiválasztott indiai bölcsek, a maharishik vetettek papírra (pontosabban szárított pálmalevélre). A levelek ótamil nyelven íródtak, és máig titkos könyvtárakban őrzik őket, a kategorizálás pedig ujjlenyomattípus alapján történik, de erről majd később. 

Az eredeti könyvek mára olvashatatlanná váltak az indiai éghajlat páratartalma miatt, éppen ezért a bölcsek pár száz évente átírják az iratokat. A legkorábbról fennmaradt könyv a Kr. u. IX. századból származik, ezt ma a Cambridge-i Egyetem könyvtárában őrzik. A levelekre ősi ajurvédikus gyógymódokat is feljegyeztek, ezeknek a fordítása és digitalizálása a mai napig tart, és mivel egyre többen fordulnak a keleti orvoslás felé, az indiai kormány elindította a National Manuscript Mission és a Traditional Knowledge Digital Library programokat, amivel a kéziratok tárolását és terjesztését támogatják.

A bölcsek állítólag nemcsak a keleti orvoslás fortélyait, hanem egyes emberek életútját is leírták. A maharishik hittek a reinkarnációban, a pálmalevelek pedig kizárólag azoknak szólnak, akik elértek egy bizonyos szellemi szintet. 

Jó-jó, de gondolom, most már arra vagy kíváncsi, hogyan lehetséges, hogy a pálmalevél előre megjósolta a balesetet? Ígérem, mindjárt rátérek, de mielőtt a részletekbe bonyolódnék, szeretném leszögezni: továbbra is fenntartom a kételyeimet, senkit nem szeretnék meggyőzni, sem lebeszélni, mindenki döntse el maga, miben hisz.

Honnan tudhatod, hogy van pálmaleveled? Így zajlik a folyamat 

A válasz nem is olyan nehéz: online tulajdonképpen bárki kiderítheti, hiszen manapság már mindent és bármit lehet online intézni (kivéve azt, amit a legjobban szeretnél). Megkértem Kata nagynénjét, hogy segítsen, hogyan működik a pálmalevél-olvasás folyamata, ő pedigi Lukács Zoltán Gáborhoz irányított. Zoltán a közgazdász pályát hátrahagyva, több mint tíz éve segíti a kíváncsi magyarokat, miután saját levele olvasását követően az indiai pálmalevélírók felkérték, legyen a tolmácsuk. 

Az első lépés tehát az, hogy elküldd Indiába a hüvelykujjad ujjlenyomatát. Ezt a magyarországi közvetítők segítségével teheted meg, akik rögzítik, majd beszkennelve továbbítják Indiába, ahol a pálmalevél-olvasók megállapítják az ujjlenyomatod típusát. Bevallom, én itt kezdtem kételkedni,

mivel egészen idáig abban a hitben éltem, hogy az ujjlenyomat teljesen egyedi. Idén azonban megjelent egy tanulmány, ami a mesterséges intelligencia segítségével rácáfolt erre a közkeletű vélekedésre. A Columbia Egyetem kutatói ugyanis azt állítják, hogy a MI-vel megalkotott modell szerint 99,99 százalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy az ujjlenyomatok között található azonosság. Ez persze felveti a következő kérdést: honnan tudhatták ezt az indiaiak, ha a tudománynak csak ma sikerült bizonyítania? Egyelőre erre sincsen magyarázat. 

Lukács Zoltán Gábor azt is elmondta, az ujjlenyomatok csoportosíthatók, és közel kétszázféle ismertetőjegy létezik, amelyek alapján meg lehet határozni, ki melyik ujjlenyomat-típusba tartozik, a pálmalevél-olvasók pedig ez alapján rendszerezik a leveleket. Az ujjlenyomaton kívül elkérik a születési adataidat is, ezután pedig nincs más dolgod, mint türelmesen várni. 

sors spiritualitás átverés Soma Mamagésa tibeti pálmalevél
Kép forrása: Lukács Zoltán Gábor

Ha megtalálják a leveled, az indiaiak felveszik a kapcsolatot a magyar tolmáccsal, és pár héten belül megtörténik a felolvasás. Ez online is lehetséges, a világ másik feléről bejelentkezik az indiai felolvasó, te pedig a tolmáccsal együtt kényelmesen elhelyezkedsz a magyarországi központban és várod, hogy megismerd a sorsod.

Az indiai felolvasó egy köteg pálmalevéllel a kezében kérdéseket tesz fel, amire igennel vagy nemmel kell válaszolnod.

További részletekre kíváncsi, hogy van-e testvéred, élnek-e a szüleid, de akár olyan fogós kérdéseket is feltehet, amire csak te tudhatod a választ. Ha megbizonyosodik róla, hogy valóban a te leveledet tartja a kezében, rövid szünetet következik, mialatt ótamilról modern tamilra fordítja a szöveget, amit a melletted ülő tolmács ültet át magyarra. 

A felolvasás nagyjából másfél órát vesz igénybe, a levél pedig születéstől fogva a teljes életutadat feltárja előtted, de Lukács Zoltán Gábor leszögezte, hogy mindez nem jóslat, a jövő nincs kőbe (pontosabban pálmalevélbe) vésve, a levél csupán az elképzelhető legjobb lehetőségeidet mutatja meg.

Megkérdeztem Spitzer Gyöngyi Somát is

A címben feltett kérdésre még most sem tudom a választ (pedig jelentős időt töltöttem a Sprektumon futott dokumentumfilm, apukám régi National Geographic magazinjai, valamint az interneten fellelhető infók tanulmányozásával). Sőt, még azok között is megoszlanak a vélemények, akik felolvastatták a levelüket. 

Spitzer Gyöngyi, vagy ahogy a legtöbben ismerjük, Soma Mamagésa is a segítségemre volt, sőt a kedvemért még a felolvasáson készült jegyzeteit és előkereste. Soma kétszer járt pálmalevél-olvasáson, először egy kedves ismerőse invitálta egy indiai mesteréhez Surasjihoz, aki éppen akkor Magyarországon élt, másodszorra pedig Lukács Zoltán Gábor közvetítette az indiaiak levelét. Soma úgy gondolja, bár van igazság a levelekben, bőven állított olyat is, ami nem igazolódott be. 

„Az alapvető életút, tehát hogy spirituális beállítottságú, gyógyító, tanító, művész vagyok, mindkét alkalommal megegyezett, de ezt nem nehéz kitalálni, mert sok információ fent van rólam az interneten, és ha valaki megcsinálja az asztrológiai képletemet, ezek a fő csapásvonalak ugyanúgy kijöhetnek. Ugyanakkor néhány személyes, nagyon belső dologba beletrafáltak, amit csak a hozzám legközelebb álló emberek tudhatnak.

Az első felolvasáskor azt mondta Surasji, hogy negyvenkilenc éves koromban jön el a nagy változás, külföldre megyünk Gyurival, ahol új dolgokat tanulunk. Ez nem jött be, de tényleg jól rávilágított bizonyos periódusokra. A levél azt írta, hogy jön majd egy időszak, amikor csökken a médianépszerűségem, ami fantasztikus lehetőség lesz arra, hogy írjak és dolgozzak magamon.

Mindkét pálmalevél azt mondja, hogy 60 éves korom fölött jön a nagy változás, a megnyílás, és beérik a spirituális munkám gyümölcse. Az apukám halálának az időpontjában viszont szintén mellényúltak. Ahogy akkor egy komolyabb betegségemmel kapcsolatban is.”

Soma szerint a születési adatok megadása után, egy asztrológus könnyedén kiszámolja bárki képletét, ugyanakkor hozzátette, hogy az általános adatok nem elegendők egy precíz képlet elkészítéséhez, hiszen egy profi asztrológus bepontosított képlettel dolgozik, amelyhez hat-hét oldal adatra van szükség. Ebben szerepel a szülők házasságkötésének dátuma, a családtagok születésének és halálának napja, műtétek időpontja és egyéb hasonló információk. 

„A pálmalevél nem tud bepontosított képlettel dolgozni, de egy nagyjábóli képletet a születési hely, év, hónap, nap alapján egyszerűen ki lehet számolni, szóval van bennem egy kis szkepticizmus, de azt sem merem kijelenteni, hogy ez kamu. Lehet, hogy van benne igazság, lehet, hogy nincs. A második felolvasás után, a nyilvános Facebook-oldalamra kaptam egy üzenetet egy indiai férfitól, aki pálmalevél-olvasónak adta ki magát. Azzal keresett meg, hogy valamennyi dollárért, megkerülve a hivatalos eljárást, további részleteket tud elmondani a pálmalevelemből.

Ez egy jó biznisz az indiaiaknak, főleg, hogy a Nyugat egyre jobban nyit a spiritualitás felé” – mutat rá Soma. 

Hátborzongató érzés

Somával ellentétben, egy kedves ismerősöm teljes mellszélességgel kiáll a pálmalevelek tévedhetetlensége mellett, ugyanis neki minden szóról szóra beigazolódott a leveléből. Kriszti 2010-ben hallott először a pálmalevelekről, akkor megfogadta magának, ha elérkezettnek látja az időt, kikéri a sajátját (ha van). Néhány éve súlyos balesetet szenvedett, amit figyelmeztetésnek vett, és bár korábban is érezte, hogy nem jár jó úton, ekkor elérkezettnek látta, hogy megkeresse a pálmalevelét. 

Elindította a folyamatot, és pár héten belül jött a válasz: megvan a levele. „Hátborzongató, hogy egy ismeretlen indiai bácsi tökéletesen leírta a különböző életszakaszaimat. Elmondta, hogy mire számíthatok a jövőben, mire figyeljek, és milyen fontos fordulópontok állnak előttem, amiből több azóta be is igazolódott. Ez lehetne félelmetes is, de nekem inkább biztonságot adott, mert így fel tudtam készülni a változásra. Kétségtelen, hogy ehhez kell egyfajta felelősségvállalás és talán érettség is. Nem gondolom, hogy a felolvasás radikálisan megváltoztatta az életemet, inkább egy meghatározó, támogató élményként gondolok rá” – osztotta meg velem az érzéseit.  

Mit gondol erről egy realista?

Krisztivel ellentétben, Attila a végletekig racionális, sőt elmondása szerint az volt a célja, hogy leleplezze a pálmalevél-olvasókat, akik nem kevés pénzt csalnak ki a hiszékeny nyugatitól. Éppen ezért kikérte a pálmalevelét, néhány héten belül pedig máris az indiai szvámival találta szemben magát, igaz, virtuálisan. Itt csak halkan jegyzem meg,

nem furcsa, hogy még annak is megtalálják a pálmalevelét, aki erősen megkérdőjelezi a spiritualitás létezését? 

Mindenesetre a felolvasás után Attila határozott magabiztossága megingott, és kételkedni kezdett a megingathatatlannak tűnő racionalizmusában. „Fáj beismerni, de tényleg mondtak olyan dolgokat, amit soha senkinek nem árultam el. Olyan infókat olvasott fel velem kapcsolatban a pasas, amit a legjobban szégyellek, mert iszonyú ciki, szóval ezt nem tudta kinyomozni a netről, de azt továbbra is fenntartom, hogy a pálmalevél-olvasás tuti biznisz az indiaiaknak, és biztos van benne még egy csavar, csak még nem jöttem rá, mi az.”

Bölcsek vagy kóklerek?

Attila prekoncepciói nem alaptalanok, Lukács Zoltán Gábor is felhívta a figyelmet a kóklerekre. A tolmács számtalanszor tapasztalta, hogy a magukat pálmalevél-olvasónak kiadó szélhámosok nemcsak az utcákon, de a repülőtér bejáratánál is vadásznak az Indiába érkező gyanútlan turistákra. Lukács Zoltán Gábor szerint a hiteles pálmalevél-olvasó nem hirdeti magát, ugyanis nem szorul rá.

Kiderült az is, hogy a rossz tapasztalat nemcsak a kóklereken múlik, legalább akkora jelentősége van a jó fordításnak, mint a felolvasó hitelességének. „Kulturálisan nagyon más az évezredekkel ezelőtti indiai gondolkodásmód, ezért tolmácsként nemcsak a fordítás, hanem a kulturális és nyelvi átültetés is a feladatunk. Úgy kell közvetítenünk a levél tartalmát, hogy valóban az eredeti üzenetet adjuk át” – magyarázta.

Napok óta azon agyalok, mit higgyek és mit ne, mert az egyik felem azt mondatja velem, hogy kamu az egész, a másik viszont képtelen megkérdőjelezni egy több ezer éves hagyományt. Tagadhatatlan, hogy gazdasági szempontból elég jól járnak ezzel az indiaiak, illetve a velük világszerte kapcsolatban álló cégek, tolmácsok – egyesek 70–80 ezer forintért,

mások 100 ezer forint körüli összegért hirdetik a folyamatot az ujjlenyomat küldésétől a felolvasásig.

Ez egyébként még viszonylag olcsónak mondható a külföldi oldalakon hirdetett árakhoz képest, ahol 290–390 eurót (mai árfolyamon kb. 110–150 ezer forintot), illetve 400–600 dollárt (nagyjából 140–215 ezer forintot) is elkérnek ugyanezért. 

Miben rejlik a pálmalevél ereje, ha van neki?

Apukám az utóbbi években beleásta magát dr. Joe Dispenza amerikai kutató, író, előadó munkásságába, az éjjeli szekrényén egymás mellett sorakoznak a bestselleríró kötetei, akit bár súlyos gerincsérülése után nem sok jóval biztattak az orvosok, ő mégis hitt a gyógyulásban. Kizárólag mentális módszerekkel sikerült teljesen felépülnie, és azóta is járja a világot, hogy tudományos magyarázatokkal alátámasztva megtanítsa az embereket, hogyan irányíthatják a gondolataikat. Meggyőződése, hogy a gondolatok befolyásolják az agy elektromágneses mezőjét, sőt az epigenetikai jelölők működését is átprogramozhatjuk.

Elgondolását dr. Carol Dweck amerikai pszichológus kutatásai is alátámasztják, de azt hiszem, bármiféle tudományos magyarázat nélkül is beláthatjuk,

ha mélyen hiszünk valamiben, az nagyobb valószínűséggel valósul meg, mintha nem bízunk benne. 

A pálmalevelek hatását akár önbeteljesítő jóslatnak is nevezhetjük, amit Robert K. Merton amerikai szociológus a következőképpen határoz meg: a hiedelem, – amely lehet hamis is – új viselkedésformát teremt, valóra váltva az elképzelést. Erre azt a példát hozza, ha a közbeszédben elterjed a hír, hogy egy bank a csőd a szélén áll (még akkor is, ha ez nem így van), az ügyfelek rövid időn belül ki fogják venni a pénzüket, és így a bank valóban tönkremegy. 

Kié a felelősség?

Soma szerint bár az önbeteljesítő jóslatnak van relevanciája, csak olyan dolgokat tudunk bevonzani, ami a sorsunk része. „Azért azt ne higgyük, hogy mindenre képesek vagyunk.

Szerintem olyan szempontból inspiráló lehet a pálmalevél-olvasás, hogy végiggondold, milyen utat szeretnél bejárni. Olyat, amit a levél felfest? Mit tehetsz azért, hogy az megtörténjen vagy ne történjen meg? Ugyanakkor felmerül bennem a kérdés, ha ezt valaki véresen komolyan veszi, akkor hol marad a szabad akarat?” – tette fel a kérdést Spitzer Gyöngyi.

Szerintem amellett, hogy van-e létjogosultsága a pálmalevélnek, az is borzasztó fontos, sőt, talán a legfontosabb kérdés, hogy milyen következménnyel jár? Ha az utolsó betűig elhiszed, nap mint nap ismételgeted magadban a hallottakat, gondolsz rá és vizualizálod, azzal tulajdonképpen manifesztálod a levél tartalmát? Pozitív képeket kifejezetten hasznos vizualizálni, de mi a helyzet a negatívval? Lehetséges, hogy Kata apukája megúszta volna az ütközést, ha a nővére nem olvassa el a levelét? Vagy igaz lenne, hogy a sorsunk elől nem menekülhetünk?

Kiemelt képünk Lukács Zoltán Gábor tulajdonában van.

Simon Eszter