WMN Egszsg
WMN Egszsg

Kurucz Adrienn: Én már mindent nemettem

WMN Egszsg – 2024.01.19. – KAd

Az vagy, amit megeszel, tartja a mondás – és ez egy netflixes dokumentumfilm-sorozat címe is, amely erősen a vegán étrend mellett kampányol. Kérdés, hogy előrébb vagyunk-e ezzel a bölcsességgel, vagy csak szétszorongjuk (még ezen is) az agyunkat?

Tompalátás: ezért fontos, hogy hordja a gyereked a szemüvegét! – szemészorvossal az amblyopia veszélyeiről

WMN Egszsg – 2024.01.12. – KAd

Szemorvos szakértő mondja el, mikor kell szemészetre vinni a gyerekeket, milyen tünetekre érdemes odafigyelni, és miért fontos, hogy hordják a gyerekek a szemüvegüket, és ezáltal bizonyos esetekben elkerüljék a felnőttként már gyógyíthatatlan tompalátás kialakulását.

Húsevő és szuperbaktériumok: az ózdi tragédia háttere

WMN Egszsg – 2024.01.09. – CSA

Egy fiatal, ózdi férfi belehalt a húsevő baktérium okozta fertőzésbe. De mi ez a manapság oly sokat emlegetett kórokozó? És mit jelent, hogy egy baktérium „szuper”? A kettő ugyanaz? És tényleg ennyire veszélyes?

Naponta 10 ember végtagját kell amputálni diabétesz miatt Magyarországon

WMN Egszsg – 2024.01.08. – WMN

Egy diabéteszes betegnek rendszeres gondozásra lenne szüksége. De a felnőttgondozásban hónapokat kell várni egy időpontra, és egy betegre általában 5–15 perc jut, ami gyakran csak a receptek felírására elegendő. Így aztán a betegek sokkal rosszabb állapotban vannak, mint amilyenben lehetnének. A korai szövődménydiagnózis éveket, évtizedeket adhatna jó, élhető életminőségben.

Transzgenerációs sporthiány: Ezért édeskevés, ha Novák Katalin azt javasolja, mozogjunk együtt

WMN Egszsg – 2024.01.06. – WL

Mi maradt ki Novák Katalin mozgásra buzdító újévi beszédéből? Wilson Luca szerint ez:

A 16 évesek fele volt már részeg

WMN Egszsg – 2023.12.29. – MZS

A legtöbb szülő egyetért abban, hogy a fiatalok alkoholfogyasztása elkerülhetetlen – így a tiltás inkább árt, mintsem használ. De mit tehetünk mégis, hogy elkerüljük a bajt? Rendben van-e, ha szülői felügyelet mellett isznak a tinik, vagy ha mi magunk vesszük meg nekik az alkoholt?

Teljes életet élni krónikus betegséggel: lehetséges? – egy érintett gondolatai

WMN Egszsg – 2023.12.28. – WMN

Szokjak hozzá, oldjam meg, legyen a probléma számukra láthatatlan. Legyek olyan, amilyen egy átlagos, munkaképes korú nő.

„Zavar, hogy csinálom, és az is zavar, hogy téged zavarlak” – az élet Tourette-szindrómával

WMN Egszsg – 2023.12.28. – KAd

Hajnal Gergelynél tízéves kora körül figyeltek fel a Tourette-szindróma tüneteire. Akkortájt haltak meg a szülei, ezért a következő 15 évben diagnózis híján úgy magyarázta a család Gergely „furcsaságát”, fintorait, fejrángatását, krákogását, hümmögését, hogy a gyász miatt ilyen. Ha elfogyott környezetének a türelme, előfordult, hogy a hideg víz alá rángatták a hajánál fogva, hátha akkor abbahagyja a tikelést. Gergely végül maga jött rá 25 évesen, mi okozza olykor visszafojthatatlan késztetéseit.

< 3 4 5 6 7 8 9 >