1. Nem félek többé a sötétben, a pókoktól, éjjel az utcán, egyedül, a horrorfilmektől, az idegen zajoktól, az úszómedence aljára felfestett fekete csíktól, amikor úszom. Nem félek soha többé semmitől.

2. Minden egyes új nap ajándék. Az ajándék pedig nagyon klassz dolog, mert rejthet virágot, színházjegyet, cipőt, rúzst, magát az életet vagy csokit. A csoki pedig – mint tudjuk – boldogság.

3. A legrosszabb, amit elvehetnek tőlem az az, ha nem ehetek meg bármit, amit szeretnék. Az egész betegségben ez volt a legszörnyűbb. A világ egy sötét és üres hely a kedvenc ételeim nélkül.

4. Bár rettenetes fájdalmakat kellett átélnem, és ezeket semmilyen gyógyszer nem csillapította, de azért még ez sem tudott jobban megkínozni a szerelmi bánatnál.

5. Az anyukámat szeretem a legjobban a világon. Ez mindig is így volt, csak eddig nem tudtam róla. És ezt már semmi nem fogja megváltoztatni.

6. A testvéremmel mindig ki kell békülni, még akkor is, ha az élet kardinális kérdéseiben nem értek vele egyet. Azért, mert a testvérem!

7. Lehet nő és nő között is barátság. De csak akkor, ha nem osztja az észt egy ilyen rettenetes helyzetben. És legalább ugyanannyira jó arc. (Köszi, Zsuzsi!)

8. Nem leszek ideges egyáltalán, ha a tejben rommá ázott csokis müzlit leverem a konyhapultról és az beborítja az egész szakramentumot, épp miután elment a takarítónő. Nem káromkodom. Csendben feltörlöm.

9. Az emberek gondolkodását nem tudom megváltoztatni, éppen ezért felesleges is megpróbálni. Lesznek dolgok, amikben egyetértenek majd velem, de egy csomó olyan is, amiben meg nem. A világon több mint hétmilliárd ember él, és egyik sem gondolkodik ugyanúgy.

10. Teljesen mindegy, hogy mit gondolnak rólam, éppen ezért soha többé nem olvasok kommenteket. (És ezt persze nem tudom betartani.)

11. Egy orvos nem orvos. Két orvos egy fél orvos. Három orvos egy egész orvos.

12. Az emberi test a legcsodálatosabb rendszer. Szinte bármiből képes regenerálódni. A hegek eltűnnek, a haj visszanő. Kivéve a méhemet. A méhem az nem nő vissza.

13. Gyermeket örökbe fogadni nem is annyira szörnyű. És az sem ördögtől való, ha egy másik nő hordja majd ki az utódomat.

14. Hülyeség mást hibáztatni a sorsomért. Senki más nem lehet okozója a bajomnak magamon kívül. (Hogy ezt ma így gondolom... nagy szerencséje annak az orvosnak, aki nem vette észre időben a daganatot.)

15. Másoknak segíteni nagyszerű. Nincs annál jobb érzés, amikor a fiatal nők az én figyelemfelkeltő kampányom miatt mennek el szűrésre, és emiatt megmenekülnek attól, amin nekem keresztül kellett mennem.

16. Egyetlen percet sem fogok eltölteni többé olyan társaságban vagy olyan dolgokkal foglalatoskodva, akikkel vagy amelyekkel nem érzem jól magam.

17. Boldogságot nem lehet patikában venni. Boldogság nincsen sehol. A boldogság én magam vagyok. Azaz te magad vagy.

18. Humor nélkül nem megy.

19. A halál nem félelmetes.

20. Isten jó fej.

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplahs/soragrit-wongsa