– Tanárként része vagy egy problémának, ezért a te felelősséged, hogy tégy a megoldásért!

– Te döntöd el, hogyan tekintesz az osztályterem ajtajára, amin becsöngetés után belépsz. Börtönajtóként vagy egy varázsvilág kapujaként! Egy olyan varázsvilág kapujaként, ahol 45 perced van arra, hogy alkoss, inspirálj és motiválj.

– Alkoss! Oktasd a gyerekeid leendő tanárait, a leendő orvosaidat vagy az országod leendő miniszterelnöknőjét!

– Inspirálj! A gyerekek nem arra figyelnek, amit mondasz, hanem arra, ahogyan mondod.

– Motiválj! Ki mondta, hogy a visszajelzés azonos az értékeléssel? Ha a kettőt szétválasztod, sokkal jobban tudod motiválni a gyerekeket.

– A visszajelzés kétirányú. A diákok tükröt tartanak eléd. Pontos, azonnali és kritikus visszajelzést adnak neked. Ha ásítoznak, mobiloznak vagy unatkoznak, akkor ne rájuk panaszkodj, hanem gondold újra, mit csinálhatnál másként, úgy, hogy felkeltsd a téma iránt a figyelmüket.

– Sokszor kérdezik, hogy „ilyen fizetés mellett hogy van ennyi energiád?” A válasz: ha ilyenné teszem a munkámat, akkor a gyerekek nem elszívják az energiámat, hanem feltöltenek.

– Ez egy döntés. Minden nap, minden percében lehetőséged van dönteni arról, hogy milyen tanár légy!

– A szülőknek, a döntéshozóknak, a mecénásoknak óriási a felelőssége. Becsüljék meg, értékeljék és támogassák a tanárokat, mert a beléjük fektetett energia ezerszeresen megtérül!

– A tanároknál van a varázspálca, hogy létrehozzanak egy olyan jövőt, amilyet mindannyian szeretnénk.

– Tanárnak lenni: menő.

Nézzétek meg Joós Andrea budapesti tanárnő teljes előadását, csak hét perc!