-

A divatról azt mondta Oscar Wilde, hogy a legförtelmesebb dolog lehet a világon. Bizonyíték rá, hogy folyton meg akarják változtatni. Már hogyne akarnák megváltoztatni, hiszen tudjuk, hogy semmi nem unalmasabb, mint a tegnapi divat!

Egy másik meghatározás szerint a divat az, amit ma elfogadhatatlannak tartasz, holnap lelkesedsz érte, holnapután pedig utálod és legszívesebben elfelejtenéd, hogy valaha elkezdted követni. A divat – a maga változékonyságával – a sebesség megszállottjainak szól. És természetes, hogy a nagy sürgés-forgásban jó néhány meghökkentő jelenséggel és tendenciával is találkozunk, olyanokkal, amelykről elmondható, hogy: szerintem élő embernek még nem állt jól.

De azt is jó tudni, hogy a divat és a praktikum nem ikertestvérek, pompásan megvannak hosszú távon egymás nélkül is.

Aztán azt is állítják a szakemberek, hogy bizony a divathoz nem lehet elég gazdagnak és soványnak lenni. De talán nem is kell. Mert aki egyiknek sem tud igazán megfelelni, még lehet divatos. Hogy csinos is, arról megoszlanak a vélemények, de azt gondolom, hogy alapos körültekintéssel, és annak szem előtt tartásával, hogy a kevesebb több, és a legegyszerűbb a legnagyszerűbb, majdnem minden megoldható.

Tudjuk, hogy ízlésről nem lehet vitatkozni. És mindenkinek szíve joga, hogy mit és hogyan mutat meg magából. A divat ugyanis nem egyszerűen esztétikai kategória.

A divat azt mutatja meg, hogy a követőik mit gondolnak saját magukról. És természetesen szabad a divatot nem követni is, bármi is legyen erre az ok. Csakhogy attól még fel kell venni valamilyen ruhát, ám nem mindegy, milyet.

Készítettem egy szubjektív összeállítást. És szólok előre, hogy akinek nem inge, ne vegye magára… persze attól még lehet a nadrágja.

1. Hegyesorrú, törpetű-, vagy éksarkú cipő

Nos, ha valaki széles, tepsiformájú lábfejet szeretne, íme, a megoldás. Tovább növeli az optikai kudarcélményt, ha a cipőcske orrán valami ormótlan rátét is díszeleg, amely legtöbbször bumszli virág vagy lelógó masni. Garantáltan két számmal nagyobbnak is tűnik benne a láb, az esztétikai katarzist falábszínű harisnyával lehet fokozni.

2. Szűkszárú bokacsizma, alacsony trottőr sarokkal

Szintén verhetetlen a darab a láb minden irányú felnagyításában. Fő előnye, hogy – térd körül érő szoknyával és testszínű harisnyával viselve – múlhatatlan érdemeket tud szerezni a csizmácska a vádli erőteljes megrövidítésében... és a boka elformátlanításában is.

3. Keresztbe csíkos és nagymintás harisnya

Ha valaki olyan látványt szeretne nyújtani, mint akinek minden átmenet nélkül egy vonalba nőtt a bokája a térdével, íme, a hatás eléréséhez a tökéletes darabok! Persze nem állíthatjuk, hogy egyik sem viselhető 120 centis lábhosszal és gazella körméretű bokával. De az elfuserált, dagadt ízületes zebra-hatás még formás lábon is mindent visz. Ugyanez a helyzet a nagymintás, tavaszi kertet mintázó harisnyákkal is. Tény, hogy viszont legalább virágba borulnak a virgácsok. Jó vastagon.

4. Ejtett ülepű nadrág

Mit ad isten, DTK pont egy ejtett ülepű nadrágban forgatott Elviszlek magammalt tavaly szeptemberben...

Szintén csoda jó lehet mindenkinek, aki rövid lábú, pelenkázott hatást akar kelteni. További előnye, hogy a lépcsőmászás leküzdhetetlennek látszó akadályfutássá alakul ebben a naciban, ami jól jöhet, ha sportolás híján valaki így akarna megszabadulni a súlyfeleslegétől.

5. Macskanadrág, illetve szebb szóval: leggings

Szemkápráztató jelenség... szoknya nélkül, pólóval. És bármilyen hihetetlen, járnak így emberek az utcán. Nem is kevesen. Azért is „jó választás", mert akkor is narancsbőrösnek látszik a comb, ha egyébként nem az. És nem vitatom, hogy van, akinek ez szexi. És kényelmes. További kedvenc a testre simuló, kötött miniszoknyás variációval viselt cicanaci, lapos szőrmecsizmával. A fő érv mellette, hogy kényelmes. Igen, bizonyára. Viszont vizuálisan környezetszennyező – szerintem.

6. Csípőnadrág

Ez a becsapós fazon azért lett rendkívül népszerű, mert a nadrágot kézben tartva az embernek az a benyomása támad, mintha az néhány számmal kisebb lenne, mint a szükséges méret, és azért, mert a gömbölyű csípőt a nadrág nem kell, hogy teljesen befedje. Azonban felvéve kiderül a turpisság: bizony-bizony több anyagra lett volna szükség...

Különösen „megkapó" a látvány egy étteremben, ha az illető neked háttal leül, és te enni szeretnél.

Ugyanilyen „édes" ez a változat lambada-szoknyácskával és „haski” pólóval, kilógó tangabugyival is.

Az volna a divattervezők munkájának a lényege, hogy igyekezzen megteremteni a különböző korok testidáljának arányait. Nyújtsa a sziluettet ott, ahol kell, szélesítsen ott, ahol ez szükséges, és elfedje, ami nem közszemlére való... vagy nem egyezik azzal a képpel, amelyet az aktuális korok, trendek megkívánnak. Nincs min vitázni. A divat már csak ilyen. Lehet szeretni, nem szeretni, követni... vagy úgy dönteni, hogy nem veszünk róla tudomást.

A divat szép és könyörtelen. Mint maga az élet.

Náray Tamás

Kiemelt fotó: flickr.com/TimPeters