-

Íme, három dolog, amit soha, semmilyen körülmények között ne mondj egy életmódváltónak! És azt is elárulom, mit tegyél inkább helyette.

1. „Jaj, te szegény, ezt a vacakot kell enned?"

Nem vagyok szegény, és nem eszem vacakot csak azért, mert egészséges, és attól még, hogy egészséges, nem biztos, hogy szar is. Sőt! Rengeteg olyan hely van, ahol a friss alapanyagokból remek ételeket főznek, a cukrot is lehet helyettesíteni, és egy idő után kész felüdülés arra rádöbbenni, hogy már nem mérgezem magam azzal a sok mindennel, amivel korábban.

Helyette tedd ezt: szállj be te is a sütés/főzésbe, segíts, és érdeklődj. Ne szóld le, pláne úgy, hogy előtte meg se kóstoltad a kaját. Lehet, hogy nem lesz mindennek olyan az íze, amit megszoktál, de meglátod, felfedezel majd új és tiszta dolgokat a sok fűszeres, zsíros vagy cukros réteg alatt. Ki tudja, talán még te is kedvet kapsz ahhoz, hogy valamilyen szinten átvedd ezt az életformát.

2. „Az hülyeség, én azt hallottam, hogy..."

Én is hallottam már sok mindent. Például azt, hogy a rákot gyógyítja a citromlé meg a szódabikarbóna. Szóval az újdonsült életmódváltó ismerősöd/barátod kezében – feltételezem, hogy – van egy orvosi papír (egy megbízható orvostól), aki elmondta a páciensének előre, hogy mit ehet/ihat, és mit nem. Ne akarj jobban tudni az orvosnál/dietetikusnál! A netről összeszedett csodaszeres tippek nem vehetők komolyan.

Helyette tedd ezt: esetleg kérd el te is az orvos/dietetikus számát, és vizsgáltasd ki magad. Lehet, hogy időben kiderül egy enyhe, kialakulóban lévő inzulinrezisztencia, amin sokkal egyszerűbb változtatni, ha még időben felfedezik.

3. „Mész edzeni? Jaj, ne csináld már megint? Gyere inkább..."

Ugye, milyen ismerős ez is? Az életmódválás nem csak annyiból áll, hogy akkor többé nem eszem fehér cukrot meg fehér lisztet. Ahogy az étkezés területén is jóval több dologban kell változtatnod, úgy azt se felejtsd el, hogy ezentúl a sportra is ki kell szakítani egy jó nagy cikkelyt az idődből – ha eddig nem tetted volna. Igen, nagy valószínűséggel lesz olyan, hogy buli vagy esti fröccsözés helyett inkább hazamész pihenni, mert másnap edzés van.

Helyette tedd ezt: alakítsatok ki közös sportprogramokat! Mondjuk, kirándulást vagy futást, esetleg egy közös bérlet ugyanabba az edzőterembe. Ez is jó  buli lehet. A buli helyett.

Szentesi Éva

A múltkor kérdeztétek hol lehet elolvasni az ELSŐ, a MÁSODIK, a HARMADIK, a NEGYEDIK, az ÖTÖDIK és a HATODIK részt. Ezek a linkekre kattintva olvashatók.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Medvid.com

A NoSalty dietetikusa, Bodon Judit erre a hétre mennyei sütőtökös recepteket hozott nekem. IDE KATTINTVA elolvashatjátok.