Az apró cseppekből lassan csermely lehet

Az inkontinencia bárkit elérhet, férfiakat ugyanúgy, mint nőket és gyerekeket is. Semmi szégyellnivaló nincs ezen az állapoton, hiszen tisztában vagyunk a természet szabályaival: az a folyadék, amit bevittünk, távozik a testünkből. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy mi irányítjuk-e ezt a folyamatot, vagy pedig valamilyen ok miatt elveszítjük a kontrollt fölötte.

A szervezetünk igazán csodálatosan felépített rendszer, de előfordul, hogy bizonyos részei nem megfelelően működnek. 

Attól, hogy vizelettartási gondjaink vannak, még egyáltalán nem vagyunk értéktelenebbek, mint mások.

Ha viszont a szégyenkezés miatt nem fordulunk idejében megfelelő szakemberhez, akkor elindulhat egy negatív spirál, aminek a végén szinte már kezelhetetlenné válik ez az állapot. Amellett, hogy az érintettek elmagányosodhatnak, hiszen a kiszámíthatatlanul érkező vizeletcseppek miatt a szociális kapcsolataik is lazulhatnak, mélyre ható következményei lehetnek testileg és lelkileg is a kontrollálhatatlan vizeletcsepegésnek, vagy rosszabb esetben -folyásnak.

Ezerféle oka lehet az inkontinenciának

Nem mindegy például, milyen kötőszöveteket örököltünk a felmenőinktől, ahogy az életmódunk is erősen befolyásolhatja a belső szerveink állapotát. És bizony a lelki egyensúlynak is nagy szerepe van a vizelet-visszatartásban.

Sok nő a különösen stresszes élethelyzetekben tapasztalja meg először az akaratlan vizeletürítést.

A várandósság alatt is nagy átrendeződés folyik a testünkben, nem beszélve a szülés utáni állapotról, amikor a hormonrendszer és a belső nemi szervek különösen nagy megpróbáltatásnak vannak kitéve. A méh tömegének növekedése és a hólyag süllyedése hozzájárulhat a stresszinkontinencia kialakulásához, a hüvelyi szülés pedig tovább gyengítheti a medencefenék izmait. Természetesen ebbe a záróizomzat is beletartozik.

Érzékeny időszak lehet még a perimenopauza, a menopauza és az időskor is, amikor a hólyag és a húgycső izomzata természetszerűleg veszít az erejéből, valamint a hólyag tárolási kapacitása is csökken.

A férfiaknál pedig az andropauza okozhat hasonlóan kellemetlen tüneteket. Ezt talán kevesebben tudják, de – a szervi gyógyítás mellett – az átmeneti nehézségeket már a férfiak is kiküszöbölhetik a direkt erre a célra készült nagy nedvszívású és a kellemetlen szagokat is elfedő, mégis észrevehetetlen betéttel.

A meggyengült gátizomzat

Szülés előtt nem sokkal, és az azt követő hónapokban sokan tapasztaljuk, hogy akaratlanul el-elcseppen a vizeletünk. Ehhez nagyban hozzájárulhat a megnövekedett testsúly is. A medencefenék edzésével sokat segíthetünk ezen a kellemetlen állapoton. Z. Kocsis Blanka korábban beszélgetett Kriston Andreával, aki saját módszerével, a Kriston intimtornával rengeteg nőnek és férfinak adta már vissza az önbecsülését, olvassátok el az interjút ITT

Azt viszont Kriston Andrea is hangsúlyozta, hogy:

„Az intim egészség eléréséhez nem elég csak a testet kezelésbe venni, a lélek dolgain is munkálkodni kell.”

Egyél jól, hogy jobban légy!

Érdemes megnézni ezt a remek beszélgetést is, amelyben Tatár Csilla kérdezte Szabó Adrienn klinikai diet-etikust. Nem véletlenül választja el így a szakember a dietetikus szót.

A diétaipar világszerte az egyik legnagyobb biznisz, miközben igen kevés olyan termék van, ami valóban elősegítheti a fogyást, pedig szerinte „csak” meg kellene tanulnunk normálisan enni.

Szabó Adrienn azt az elvet vallja, hogy a diéta kizárólag akkor segít, ha nem átmeneti állapotként tekintünk rá, hanem valóban életmódot váltunk. Ehhez viszont rengeteg önismeretre van szükségünk: ő is azt kérdezi elsőként a páciensektől, hogy milyen lelkiállapotok vezettek a túlsúlyhoz.

A gyors fogyókúra egyébként a meglazult kötőszöveteknek sem tesz jót, ahogy az egész testünknek, sőt a lelkünknek is óriási megrázkódtatás.

Ám a valóban hosszú ideig tartó, kiegyensúlyozott táplálkozás minden szinten hat a testünkre és a lelkünkre is. Azoknak tehát, akiknek vizelet-visszatartási problémái vannak, pláne ha tartósan szenvednek ettől az állapottól, mindenképp szakemberhez kell fordulniuk.

A vizeletelcseppenés a bőrt is feláztathatja, emiatt pedig gyulladás alakulhat ki, ami könnyen felülfertőződhet, és igen kellemetlen szagokkal jár. Amíg tartanak a vizsgálatok, mindenképpen érdemes speciális inkontinenciabetétet használni, ami megelőzheti ezeket a tüneteket.

A kötelező vizsgálatok után pedig, ha az érintettek már elsajátították és magukévá tették azokat a táplálkozási elveket, amelyek a súlycsökkenésben segítettek nekik, és még a napi mozgásra, valamint az intimtornára is odafigyelnek, nagy valószínűséggel az akaratlan vizeletszivárgás gondja is megoldódhat.

Szabó Adrienn elárulta Tatár Csillának a rövid, de igen informatív videóban, hogy ha csupán heti egy edzéssel többet vállalunk a menopauza időszakában, és például nem távirányítóval kapcsoljuk le a villanyt is, tehát az ülő életmódunkon változtatunk egy kicsit, sokkal kevésbé fenyeget bennünket az elhízás réme.

Külön kérdésünkre még azt is elmondta Szabó Adrienn klinikai dietetikus, hogy mi az a „varázsszer”, ami minden szempontból táplálja a testünket:

„Együnk minél több rostot (a napi ajánlás körülbelül 30-40 g) mert ez kedvezően befolyásolja a bélflórát, amely hatással van teljes testünk optimális működésére, konkrétan a bélmozgásra is. Azáltal, hogy a rostok a székrekedés megelőzésében vagy a krónikus székrekedés kezelésében is szerepet játszanak, a hasi diszkomfortérzést jelentősen csökkenthetik. Fontos erre figyelni, mert a székrekedés folyamatos fennállása a belső hasi szerveket, így a húgyhólyagot is terhelheti. Kiváló rostforrások a száraz hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó), a zöldborsó, a teljes értékű gabonák (zab, rozs, árpa, köles, hajdina, búza, barna rizs, kukorica). A zöldségek és gyümölcsök rosttartalma is megőrizhető, ha nem pucoljuk meg őket, és minél rövidebb ideig főzzük, sütjük.”

Van pár mumus is…

Talán mondanunk sem kell, hogy az alkohol és a koffein fogyasztása (igen, a teában és a kólában is van koffein) egyáltalán nem segíti elő az inkontinencia gyógyulási folyamatát a vízhajtó hatás miatt. Egyébként a citrusfélék is sűrűbb ürítésre ingerelhetik a hólyagot, amihez ha még túlsúly is társul, akkor tényleg nehézséget okozhat, hogy idejében elérjük a vécét, mielőtt baj lesz. Ezt az érzést pedig mindenki megtapasztalta már, akinek volt valaha húgyúti fertőzése, vagyis „felfázott”.

A mesterséges édesítőszerekkel és a szénsavas italokkal is bánjunk csínján, ezek is okozhatnak gondot a vizeletürítésben.

És persze a mozgásnál sem árt odafigyelni, íme, egy fontos idézet Z. Kocsis Blanka említett írásából:

„Az intenzív sport szuper, de a futás, a kettlebell, a spinning vagy éppen a kangoo olyan erős megterhelést okoz a medencefenéknek, hogy már néhány év alatt is süllyedéses panaszok alakulhatnak ki. Ezek megelőzéséhez kevés a jó futócipő, meg a jól képzett személyi edző, gyakran van szükség intimtornára is!”

De Blanka még egy nagyon fontos szempontra felhívja EBBEN a cikkében a figyelmet, ami az inkontinencia megelőzésében is szerepet játszhat:

„Amire nem gondoltál: a nők többsége nem tudja, hogyan kell pisilni.

Fogadjunk, hogy egészen eddig mély meggyőződéssel hitted, tudod, hogyan kell pisilni, és eszedbe se jutott, hogy van »rosszֿ« pisilés is!

Csakhogy van!

Az egészséges pisilés egyik legfontosabb ismérve, hogy ha menni kell, hát menni kell!” 

Nem lehet megúszni!

Mindenképpen érdemes tehát orvoshoz fordulni az egészségünk és a komfortos mindennapok érdekében, amennyiben sűrűsödnek a vizelési gondok, bármilyen életkorban vagyunk, és bármelyik nemhez tartozunk.

„Hogy pontosan miről van szó, azt a beteg panaszainak alapján a fizikális, a laboratóriumi és a műszeres vizsgálatok mutatják meg” – mondta korábbi interjúnkban Kurucz Adrienn-nek dr. Bartha Tünde szülész-nőgyógyász, valamint azt is kiemelte: „Az inkontinenciába nem kell belenyugodni, akárhány éves is az ember. Nyolcvan év feletti nőbetegemnek is tudtunk segíteni.” 

Abszolút tévhit például, hogy ha kevesebbet iszunk, akkor ritkábban történnek velünk balesetek. Ilyenkor ugyanis a besűrűsödött vizelet irritálhatja a hólyagfalat, sőt fokozhatja a vizelési kényszert, azon túl, hogy krónikus húgyúti fertőzést is okozhat.

A videóból még az is kiderül, hogy Szabó Adrienn klinikai dietetikus nagyon egészségtelennek tartja, hogy az egész társadalmunk tabusítja az inkontinenciával kapcsolatos párbeszédet, szerinte azáltal, hogy ezek a dolgok nincsenek kimondva, a megfelelő megoldást sem merjük megkeresni. 

Ezért van az is, ahogy mondja a videóban Tatár Csillának: „Néha az ember azt is cikinek érzi, hogy vécépapírral sétál az utcán, amikor megvette. Pedig mindenki használja. Ha valakinek inkontinenciája van, akkor vegye meg bátran az inkontinencia-betétet, nincs azon semmi szégyellnivaló!”

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Marina Plotnikova

Both Gabi