A mindent megváltoztató Facebook-poszt

Tizenegy évvel ezelőtt a Londonban élő Anaïs Bordier értesítést kapott a telefonjára: egy barátja megjelölte őt egy videóból kivágott képen. A felvételen egy nő szerepelt, aki megszólalásig hasonlított rá, de nem Bordier volt. Anaïst kirázta a hideg és kutakodni kezdett, ki lehet a rejtélyes nő a képen, de nem talált semmilyen érdemi információt.

Két hónappal később aztán a barát, aki megjelölte a képen, egy film előzetesét küldte el Anaïsnak, amiben ugyanaz a nő szerepelt.

Ezúttal Bordier a stáblista alapján megtalálta hasonmását, Sam Futermant, aki a Facebook-profilja alapján ugyanakkor született, mint ő.

Anaïs bejelölte és üzenetet írt Futermannak, a nő azonban nem válaszolt.

Sam végül a film premierjének napján vette észre Bordier üzenetét, így vették fel egymással a kapcsolatot. Kiderült, hogy mindketten Dél-Koreában születtek 1987. november 19-én, és bár mindketten tudták, hogy örökbe fogadták őket, arról fogalmuk sem volt, hogy van egy ikertestvérük.

Sam és Anaïs napokig cseteltek egymással, majd Skype-on beszéltek. Rájöttek, hogy ugyanúgy nevetnek, közös szenvedélyük a Harry Potter, és mindketten utálják a főtt sárgarépát. „Furcsa volt, mert gyakorlatilag egy idegennel beszéltem, de mégis éreztem a köztünk lévő kapcsolatot” – mondta Bordier.

A testvérek három hónappal az első üzenetváltás után Londonban találkoztak, előtte pedig DNS-tesztet csináltattak, ami igazolta, hogy ikrek.

Azóta is elválaszthatatlanok, és bár ritkán tudnak találkozni, mivel Anaïs Párizsban, Sam pedig Kaliforniában él, de folyamatosan tartják a kapcsolatot, és rendszeresen látogatják egymást.

A vér szerinti szüleiket nem sikerült megtalálniuk, de nyitottak arra, hogy velük is felvegyék a kapcsolatot. A most 36 éves testvérek azt mondják, bár sajnálják, hogy nem nőhettek fel együtt, de „annyi csodálatos dolog történt azóta”, hogy nem változtatnának a történteken, csak örülnek annak, hogy végre együtt lehetnek.

Az elmaradt köszönés

1977 augusztusában Tim Carpenter 15 éves volt, amikor betért a helyi áruházba és a bolt biztonsági őre követni kezdte. A fiú először megijedt, és próbálta lerázni az őrt, ám végül inkább megkérdezte, hogy mit akar tőle, miért követi. A biztonsági őr számonkérte a fiút, hogy miért nem köszönt neki, Tim pedig felvilágosította, hogy nem szokott idegeneknek köszönni. A férfi erre így válaszolt: „Mi az, hogy nem ismersz? Hát együtt járok a nővéreddel!”

A fiú nem értette, miről beszél az őr, hiszen neki nem volt nővére.

Miután ezt közölte a férfival, a ledöbbent őr elment a barátnőjéért, Debbie-ért, akit szintén letaglózott a testvére és Tim közötti hasonlóság. Miután Tim megmutatta a személyijét, Debbie lélegzete elakadt: a srác pont abban az évben, azon a napon született, mint az öccse.

Debbie azt javasolta, a két fiú találkozzon októberben, az iskoláik között rendezett futballmeccsen. Azonban Tim nem jelent meg az eseményen, csak Bill volt ott a lelátón.

Végül úgy találkoztak, hogy három lány, akik ismerték Timet, odamentek Billhez, és miután tisztázták, hogy Bill nem Tim, de azért jött, hogy találkozzon Timmel, két lány elment Timért, a harmadik Billel maradt a focipályánál.

„Az első dolog, amit Timmy és én mondtunk egymásnak, az volt: »Nem hasonlítok rád«” – mesélte Bill, majd hozzátette, hogy mindenki más viszont eldobta az agyát, amikor együtt meglátták őket.

A fiúk megszervezték, hogy a családjaik is találkozzanak. Összehasonlították az örökbefogadásról szóló irataikat, amiből egyértelműen kiderült, hogy ikrek, illetve az is, hogy van még másik három testvérük, ám őket sosem keresték meg. A két család innentől rendszeresen összejárt, gyakran együtt karácsonyoztak.

A most 62 éves Bill és Tim jelenleg Florida két végében élnek, és telefonon tartják a kapcsolatot egymással. 

A rejtélyes taxisofőr

Lin Ahle Indonéziában született, és két hónapos volt, amikor egy svéd házaspár örökbe fogadta. Az örökbefogadó szülők elmentek a gyerekért Indonéziába, és együtt mentek haza Svédországba, ám a reptérre vezető úton a taxis egy nagyon furcsa kérdést szegezett az újdonsült szülőknek:

„Mi van a másik testvérrel?”.

A szülők nem értették a kérdést, mire a sofőr leírta egy cetlire Lin indonéz nevét, illetve egy másik lány nevét is. Ez a cetli a mai napig megvan Lin elmondása szerint.

Miután hazaértek Svédországba, Lin örökbefogadó szülei megpróbálták kideríteni, hogy tényleg van-e testvére a gyereküknek. Beléptek egy olyan szülőkből álló csoportba, amelynek tagjai indonéziai gyerekeket fogadtak örökbe – azt gondolták, talán köztük lehet az, aki a taxisofőr által emlegetett állítólagos testvért örökbe fogadta.

Találkoztak is egy párral, akik gyerekének papírjaiban találtak hasonlóságokat a saját gyerekükével, de különbözőségeket is, így nem tudták megállapítani, hogy a gyerekeik testvérek-e valójában. A két házaspár úgy döntött, nem bolygatják az ügyet, ha a lányaik majd kérdezősködni fognak, utánanéznek a kérdésnek. Azonban ez sosem történt meg.

2010-ben aztán Lin üzenetet kapott egy Emelie Falk nevű nőtől – azt állította, hogy valószínűleg testvérek.  

Emelie egy örökbefogadói csoport egyik tagjának segítségével megtalálta Lin szüleinek nevét. Némi keresgélés után rábukkant Lin Facebook-profiljára. Lin, bár kétkedett, felhívta a szüleit. Akárcsak Emelie szülei, ők is azt mondták: korábban említették neki, hogy lehet egy testvére, Lin azonban nem emlékezett erre, hiszen nagyon kicsi volt.

Emelie üzenete után a két nő órákig telefonált egymással, és felfedezték, mennyi közös van bennük: mindketten a tanári pályát választották, rajonganak a belsőépítészetért, és egy év különbséggel ugyanazon a napon házasodtak meg. Ami pedig a hab a tortán: ugyanarra a dalra táncoltak az esküvőn a férjükkel.

A telefonokat aztán a személyes találkozó követte, na meg a DNS-vizsgálat, ami igazolta, hogy testvérek. És bár nem egypetéjű ikrek, sok a fizikai hasonlóság is közöttük.

Később aztán Lin és Emelie szerepeltek egy dokumentumfilmben, aminek keretében találkoztak a többi testvérükkel is – kiderült ugyanis, hogy összesen tizenöten vannak, köztük van egy fiú ikerpár is. 

A most 41 éves Lin és Emelie amikor csak lehet, találkoznak, és gyakran beszélnek telefonon is. „Bár nem tudtuk, hogy hiányzik valami az életünkből, de most érezzük teljesnek magunkat” – mondták a Guardiannek.

Azt, hogy ki volt a titokzatos taxisofőr, a mai napig nem tudják.

Dián Dóri

Forrás: Guardian

Kiemelt képük illusztráció - Forrás: Getty Images/ Image Source