-

„Csak nem kell szénhidrátot enni, zsírt azt ehetsz annyit, amennyit bírsz! Elég, ha kevesebbet eszel. Sok súlyzós edzés”... és még sorolhatnám a diétára és edzésre vonatkozó instant bölcsességeket. Ezen akár nevethetnék is, mégis inkább elkeserít, mert ezeket a párbeszédeket naponta hallhatjuk a családi vacsorákon, buszon, metrón, munkahelyi kantinban. Ez a tuti módszer, próbáld ki! Mintha létezne egyetlen tuti módszer, mintha mindannyian egyformák lennénk, mintha a testünk minden őrült kísérletet elbírna. Miközben lehet tudni, hogy Évi teste embertelen és felfoghatatlan kínokat élt át az elmúlt években, és nem lefogyni akar elsősorban, hanem egészséges lenni – és ennek kellemes mellékhatásaként ledobni pár kilót.

A hosszú lamentálás után a lényeg:

teljesen mindegy, hogy egészségesnek hiszed magad, vagy egy hosszú betegség után vágsz bele a mozgásba és a diétába, minden életmódváltást személyre kell szabni.

Nálunk abban a programban, amiben Évi is részt vesz, másfél órás beszélgetés, egészségügyi konzultáció és fizikai állapotfelmérés nélkül nem is kezdünk bele semmibe. Nézzük, milyen köröket érdemes lefutnod, ha a célod nem a „lefogyni, bármi áron, akár az egészségem rovására is”, hanem a testi-lelki harmónia elérése, bármilyen patetikusan is hangzik ez.

1. Orvosi konzultáció

Még egy látszólag teljesen egészséges embernek is érdemes elmennie legalább a háziorvosához, és elmondani neki, hogy mostantól edzeni fog, és életmódot vált. Egy nagy vérkép, vérnyomásmérés, esetleg egy EKG segít képet alkotni az aktuális általános egészségügyi állapotunkról. Ha ismert betegséged van, keresd fel a szakorvosodat. Ha endokrin betegség (pajzsmirigy, PCOS, stb.) vagy szénhidrát-anyagcserezavar (inzulinrezisztencia, cukorbetegség) gyanúja felmerült, fordulj endokrinológushoz. Ha itt nincs minden rendben, az ezekkel kapcsolatos problémák jelentősen akadályozhatnak a fogyásban, tehát jó, ha tisztában vagy a valós kiindulási helyzeteddel. Enyhébb gondok esetén a megfelelő, orvos által javasolt vitaminok, táplálékkiegészítők is komoly segítséget adhatnak, például túlsúlynál a súlycsökkentéshez. Bármilyen mozgásszervi panasznál (terhelés közben fájó csípő, térd, boka..., ha volt már lumbágód, lúdtalpad van, és még sorolhatnám), mindenképp keress fel egy mozgásszervi problémákra specializálódott ortopéd orvost, aki egy alapos vizsgálat után kizárhat bizonyos mozgásformákat, és javasolhat az állapotnak leginkább megfelelő, a problémáid javulását leginkább elősegítő edzésmódokat. Ha megvannak a leleteid, jöhetnek a további szakemberek:

Átlagos költség:

- Háziorvos, állami egészségügy (beutalóval): ingyenes

- Magánrendelés: 5000-15.000 forint/alkalom

2. Dietetikus

Tudom, tudom: „egyél zsírt és fehérjét, ne egyél szénhidrátot, oszt jó napot!" És mi van azzal, akinek epeproblémái vannak? Vagy már kialakult szív- és érrendszeri betegségei: ő hogy egyen töménytelen mennyiségű zsírt? Egy inzulinrezisztens eredményei már középtávon is romlani fognak, ha elégtelen a szénhidrátbevitele (és hízni is fog), egy cukorbetegnél pedig ugyanez akár végzetes is lehet. Sokan küzdenek a fehérje rossz emésztésével, hogy a különböző ismert és rejtett táplálék-intoleranciákról már ne is beszéljek. Az interneten és magazinokban keringő diétákkal szemben egy egyetemet végzett, jól képzett dietetikus átnézi a leleteidet, kikérdez a táplálkozási szokásaidról, megtanít téged az alapokra, és személyre szabja a diétádat. Nem a fogyókúrád! Ennek az étkezési rendnek ugyanis az a célja, hogy egészséges legyél, és ennek következtében idővel elérd az optimális súlyt.

Átlagos költség: 6000 forint/konzultáció

3. Edző

Nem kell folyamatosan személyi edzőhöz járnod, ha nincs erre pénzed, lehetőséged! De legalább egyszer nagyon ajánlott felkeresni egy jó edzőt, aki felméri az aktuális fizikai állapotodat, átnézi a fenti leleteidet, és ennek megfelelő mozgásformákat javasol, illetve elkészíti az otthoni edzéstervedet.

Az edző nem orvos és nem dietetikus: a jó szakembert onnan is könnyű felismerni, hogy tisztában van a saját kompetenciájának határaival, és ismert, fennálló probléma esetén szakemberhez küld téged.

Amikor először mész edzőhöz, az első harminc percben beszélgetnetek kell: ki vagy, hogyan élsz, milyen mozgásformákat szeretsz, milyen sportmúltad van, milyen betegségeid, családi egészségügyi kockázataid stb. Ezt követi a testösszetétel-mérés, hiszen egy látszólag vékony embernek is lehet magas a testzsírszázaléka, és egy túlsúlyos zsírrétege mögött is rejtőzhet komoly izomtömeg a sportmúltja miatt. A fizikai állapotfelmérés során a szakember felméri a főbb izomcsoportjaid erejét, az állóképességedet, hajlékonyságodat, koordinációs képességedet, és a gyakorlatok végrehajtása közben le-föl pásztázza a testedet. Nem azért, hogy „stíröljön”, hanem hogy felfedezzen esetleges eltéréseket a testtartásban, izomegyensúlyban. Csak ezt követően tesz javaslatot a lehetséges optimális edzésprogramodra. Ha úgy döntesz, hogy mégis szeretnél rendszeresen nála edzeni, akkor ezt a felmérést időről időre megismétli, hiszen a fejlődésed függvényében az edzésprogramodon folyamatosan változtatni kell.

Átlagos költség:

- konzultáció, állapotfelmérés: 5-10.000 forint (de ha bérletet veszel, sok helyen benne van az árban)

- személyi edzés: 3000-6000 forint/alkalom

4. Lelki segítő

Lukács Liza, evési zavarokra specializálódott pszichológus szerint a túlsúly nem biológiai vagy matematikai képlet. Igen, a túlsúly közvetlen okozója az esetek többségében a rossz (az egyén számára nem optimális) étrend és a mozgásszegény életmód, illetve elégtelen mozgásprogram, de a valódi hátterében sokszor lelki problémák is állnak. Ha elhatároztad, hogy életmódot váltasz, gondolkodj el azon is, mi vezetett valójában a jelenlegi állapotodhoz, és törekedj arra, hogy ezt az okot feltárd és megoldd. A cikkben ugyan minden pontnál találsz egy átlagos várható költséget, de itt ezt nehéz lenne meghatározni. Hiszen néha elég lehet egy őszinte szembenézés magaddal, és a múlt átbeszélése egy baráttal vagy azzal a személlyel, aki egy régi konfliktusod résztvevője volt, de komoly traumák esetén szükséges lehet akár hosszabb időn át tartó terápiában is részt venni. A lényeg, hogy vedd kezedbe az irányítást, és találd meg a megfelelő segítőket, akik elkísérnek ezen a hosszú, néha fájdalmas, de élményekkel teli, magadhoz visszavezető úton.

Sok sikert kívánok!

Prónay-Zakar Gina

a Libertad Mozgás- és Életmódstúdió vezetője

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/pathdoc