Minden családban nagy öröm, ha a frissen érettségizett csemetét felveszik az egyetemre vagy a főiskolára. A szülő megkönnyebbülve dőlhet hátra, hiszen úgy tűnik, a gyermek jó időre sínen van. Ez a kegyelmi állapot azonban nem tart sokáig, főleg azoknál, ahol a friss gólya nem az otthonához közel, hanem egy másik városban folytatja tanulmányait. Debrecenben és Szegeden hatezernél is több, de Pécsett is közel ötezer diáknak okoz komoly fejtörést, hol lakjon szeptembertől? Mit tehet ilyenkor a szülő, és milyen lehetőségei vannak a lakhatás hosszú távú, megnyugtató elrendezésére?

1. Kollégium

otp

A kollégiumi felvételik a legtöbb helyen augusztus közepére lezárultak, így – ha eddig nem jelentkeztetek be egy helyre, akkor – nagy valószínűséggel idénre ez a hajó már elúszott. Ami a kollégiumi árakat illeti, elég széles skálán mozognak. Egy budapesti kollégiumban havi 8.000–29.990 Ft-tól érhető el lakhatás, helyszíntől, szociális háttértől és a szobák létszámától függően. Ám vannak olyan új építésű kollégiumok (például a Mester utcában), ahol rezsivel együtt 45 ezer forintot is elkérnek egy hónapra. A költségek figyelembevétele mellett érdemes arra is gondolni, hogy vajon mennyire tud egy ilyen szállás békés tanuláshoz alkalmas hátteret nyújtani a hallgatóknak.

2. Lakásbérlés

Amennyiben albérlet mellett döntötök, ezúttal is érdemes a keresést minél hamarabb elkezdeni. A jó helyek – tehát amelyek nem esnek túl messze az egyetemtől, mégis megfizethetők, sajnos hamar elkelnek. Ha egyáltalán léteznek ilyenek... A bérleti díjak ugyanis ugrásszerűen nőttek az elmúlt években. A jellemzően egyetemisták és főiskolások által keresett garzonokat, jó beosztású kislakásokat sok tulajdonos inkább az Airbnb keretei között adja ki turistáknak... elég jó pénzért. Nem ritka, hogy egy-egy kis alapterületű, belvárosi vagy egyetem környéki lakásért 40 százalékkal is többet kell fizetned most, mint 2010-ben. Kerülettől függően akár 120-150 ezer forint közötti összeget is elkérhetnek.

Ha az albérlet irányába indultok, mindenképp érdemes összeállni barátokkal vagy diáktársakkal, és egy nagyobb alapterületű, de ár-érték arányban jobb lakást bérelni. Kérdés persze, hogy mekkora lutri tizen-huszonévesen összebútorozni úgyszólván ismeretlenekkel...

3. Lakásvásárlás

Ha az ember összeadja, hogy mennyit költ a gyerek albérletére, nem feltétlenül elvetendő a lakásvásárlás sem, amennyiben a család rendelkezésére áll némi saját tőke. Hiszen a nebuló előreláthatólag négy-hat évig idegen városban fog lakni, így az ingatlan hosszú távon akár jó befektetés is lehet. Noha az elmúlt időszakban emelkedtek már az árak, és lassan elérik a 2008-as válság előtti szintet, de szakértők szerint ez a tendencia 2017-ben is folytatódni fog. A piac ugyanis gyorsan pörög, bő két hónap alatt elkelnek a jobb ingatlanok. Az eladott lakások átlagára Győrben és Sopronban a tavalyi évben 14,1 millió forint volt, átlagos nagyságuk 58 négyzetméter.

Néhány példa a tendenciákra:

  • Győrben 2010-hez képest átlagosan 47 százalékkal növekedett az ingatlanok négyzetméterára, tavaly 244 ezer forint/négyzetméter áron lehetett lakást vásárolni. Sopronban is hasonló a helyzet
  • A növekedés üteme Pécs és Miskolc környékén még nem érezhető, itt mindenképpen érdemes lehet tehát mostanában befektetni. Egy 53 négyzetméteres lakás jelenlegi átlagára 8,1 millió forint Pécsett, Miskolcon pedig 5,6 ugyanilyen paraméterekkel.
  • Budapest a SOTE és a Corvinus Egyetem környezetében eddig átlagosan 16 százalékkal lettek drágábbak a lakások, egy négyzetméter 340–380 ezer forint körül mozog. A közeli X., XIX. vagy XXI. kerületekből 20 percnyi tömegközlekedéssel elérhető a IX. kerület, ott jóval olcsóbb, 180-220 ezer forint az átlagos négyzetméterár.
  • Budapesti négyzetméterárak az egyetemek megközelítésének függvényében. Forrás: OTP

Ha a család úgy dönt, hogy belevág a lakásvásárlásba, akkor is érdemes lehet összeállni más diákokkal, hiszen így az ingatlan társbérletként való használata ki tudja termelni a hiteltörlesztést vagy a vételár egy részét.

Akármelyik megoldás mellett is teszitek le végül a voksotokat, mindenképp olyan helyet válasszatok a frissen főiskolára kerülő diáknak, ahonnan tömegközlekedéssel fél órán belül az iskolába érhet, különben az egyetemi évek a folyamatos ingázásról fognak szólni.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Andrew Mead