„Művészet nélkül lehet élni, de nem érdemes”

Csepelyi kolléga tavaly tesztelte, milyen egy teljes napig művészet nélkül élni (értsd: zenehallgatás, koncert, olvasás, kiállítás, firkálás, filmek, minden-minden nélkül), és rámutatott, mennyire üres és értelmetlen lenne művészetek nélkül az életünk.

Akár mi alkotunk, akár mások alkotásait élvezzük, az testileg-lelkileg jó hatással van ránk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Csepelyi Adrienn (@csepelyi_adrienn) által megosztott bejegyzés,

Az a jó hírem mindenki számára, hogy októberben Budapest tobzódik a kiállításokban és művészeti vásárokban. Időrendi sorrendben (és a teljesség igénye nélkül) lássuk, mi mindenben vehetünk részt!

1.

Október 25-ig még megnézhetitek a World Press Photo Kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban, a kiállítás szervezői a vírushelyzet miatt kiemelten ügyelnek a biztonságos körülményekre. A megtekinthető sajtófotók tömören összefoglalják, mi minden történt világszerte az elmúlt egy évben, egyúttal rálátásunk nyílik arra a gyakran emberfeletti és varázslatos munkára, amit a fotóriporterek végeznek. Itt olvashatjátok kollégánk interjúját azzal a magyar fotográfusnővel, aki elsőként kapta meg a világ egyik legrangosabb díját.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

wmnmagazin (@wmnmagazin) által megosztott bejegyzés,

2.

Ezzel párhuzamosan elkezdődik Budapesten a 7. Skandináv Filmfesztivál, ami október 28-ig tart.

Ha szeretnéd újra látni a felejthetetlen Ádám almáit vagy felfedezni újabb remek skandináv filmeket, akkor most erre egy héten át lehetőséged nyílik.

A fesztiválon hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmeket tekinthetünk meg kiváló északi rendezőktől. Különösen ajánlom azok figyelmébe, akik nagy Stieg Larsson-fanok, a filmfesztiválon ugyanis megtekinthető az ő életét és örökségét bemutató dokumentumfilm is.

3.

Szintén ez idő tájt nyílik az Art Market kiállítás is, azoknak ajánlom, akik a kamasz vagy felnőttebb gyerekeikkel szeretnének egy kellemes hétvégi programot csinálni. 

Ne feledjük, a kortárs művészet sosem volt trendibb a fiatal generációk körében, mint ma!

A világ különböző tájáról érkeznek a galériák kincsei, hogy bemutatkozzanak a Millenárison, látogassatok ki, nagyon jó lesz!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Art Market Budapest (@artmarketbudapest) által megosztott bejegyzés,

4.

Aki a társadalomtudomány, informatika, matematika szerelmese, annak a Ludwig Múzeumban a Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató által vezetett kutatóközpont, a BarabásiLab kutatási eredményeit vizuálisan bemutató Rejtett mintázatok – A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítást ajánlom, mi is jártunk már itt, élményeinkről itt olvashatsz.

Izgalmas és egyben sokkoló egy hálózatkutató szemével látni a világot, az egészségügyet, vagy épp különböző nemzetek gasztronómiáját, a környezetünket és benne minket formáló, jellemző viselkedési mintákat.

5.

Ha inkább szabadtéren művelődnél, könnyedebb, fogyaszthatóbb kiállítást néznél, akkor pedig ajánlom az Arc kiállítást, a pályaművek november 1-jéig tekinthetők meg Újbudán, a Bikás-parkban. A pályázók az idén a Hova tovább? kérdésre reagáltak az alkotásaikkal  a válaszaik pedig fantasztikusak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nicole Szabó ✈️🌍 (@niceytaylor) által megosztott bejegyzés,

6.

Utazz, túrázz, mássz, evezz

A Balaton környéki turizmus ősszel új erőre kap, tapasztalatom szerint lángost nem találni ugyan, de pincesorokat, szőlőföldeket, jobbnál jobb túraútvonalakat annál inkább. A Balaton-felvidék tanúhegyei: Szigligeti-vár, Csobánc, Somló, Badacsony, Hegyestű, Haláp, Hegyesd, Tóti-hegy, Gulács, Szent György-hegy – bármelyik gyönyörű túrahelyeket kínál.

A tanúhegyek keleti peremén, a Monoszló és Zánka között fekvő Hegyestű egy bazaltvulkán kürtőjének maradványa, páratlanul szép természeti csoda.

Nekem eddig a Tóti- és a Szent György-heggyel, a Badacsonnyal volt tapasztalatom, csak ajánlani tudom őket, baromi jó élmény volt a home office-ban elmacskásodott végtagjaimat átmozgatni egy-egy rövid túrán, anélkül, hogy a) eltévedtem volna; és/vagy b) sérvet kaptam volna; c) hegyimentők kutyáival kellett volna kerestetni, mert eltévedtem. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

wmnmagazin (@wmnmagazin) által megosztott bejegyzés,

A pincesor mellett a kávéházi kultúra képviselői és termelői piacok is szép számmal találhatók a Balaton környékén, látogassatok el Káptalantótiba, a Liliomkerti termelői piacra, ugyanitt találjátok a Káli-coolt is, a kortárs közértet, kihagyhatatlan a tapolcai Kávéház a Vörös Lóhoz, hazafelé beugorhattok a Tihanyi PIAC placcra, ahol is kulturális zsibvásárt, termelőket és kézműves ételeket találhattok minden mennyiségben. Október 24-én Csipkebogyó Pikniket szerveznek például. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szőcs Lilla (@lillaszocs) által megosztott bejegyzés,

7.

Ha esetleg már meguntad Balaton környékét, akkor irány Gemenc természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdeje! Növény- és állatvilága egyedülálló és páratlanul gazdag: találkozhattok gímszarvasokkal, őzekkel, réti sassal és akár fekete gólyával is. Az ártéri erdő legjobban kajakkal ismerhető meg, így ha még szerencsénk van, és jó idő lesz október végén, akkor érdemes megpróbálni, páratlan látványt nyújt az őszi erdő.

8.

Ha szívesen mennétek ilyen és ehhez hasonló különleges vízitúrára, mégis inkább a turizmustól kevésbé elzárt helyen szeretnétek időzni, akkor javaslom a Tisza-tavat. A környék megismerésében két baromi jó alkalmazás segíti a kamaszokat és a felnőtteket egyaránt.

A Tisza-tavi Ökocentrum izgalmas élménykiállítást kínál a Tisza-tó élővilágáról, ezen felül egy tök jó applikációt is fejlesztettek, amit magunkkal vihetünk a Tisza-tavi kirándulásainkra, segít a tó növény- és állatvilágának megismerésében. Egy másik szuper alkalmazás, a NaviBoat azoknak praktikus, akik csónakkal, hajóval szeretnék bebarangolni a környéket.

A hajóútvonalak mellett még a minden hajósra veszélyt jelentő farönkök helyét is jelölik benne.

Az app mindezen felül jelzi a környékbeli kulturális programokat, vendéglátóegységeket és természeti látnivalókat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tisza-tavi Ökocentrum (@okocentrum) által megosztott bejegyzés,

9.

Ha nem akarsz kimozdulni a városból: ismerd meg Budapestet!

Úgy is kalandozhatsz, hogy nem mozdulsz ki Budapestről. Nem kell a káptalantóti piacig menned, ha termelői és művészeti piacra vágysz. Október 24-én az Urban Plants és Kraft vásáron bezöldítheted növényekkel az otthonod, megismerkedhetsz hazai tervezőkkel, környezetbarát termékekkel, alkotókkal és manufaktúrákkal. Találkozhatsz floráriumkészítőkkel, megtudhatod, hogyan kell életben tartani kedvenc növényeidet az otthonodban.

Ha szeretnél még több környezetbarát termelőt és manufaktúrát megismerni, akkor október 31-én látogass el a Vegan gardenbe, a Halloweeni Vegán vásárra. November 8-án, a Kiskertpiac szervezésében, a Slow gasztro marketen minden a lelassulásról fog szólni, ennek jegyében megismerkedhettek olyan dizájn- és gasztronómiai termékekkel, natúrkozmetikumokkal, amelyekkel felkészülhettek a borús téli időszakra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zsófia Hazadi (@h.zsofia08) által megosztott bejegyzés,

10.

Ha piacozás helyett inkább a húszas évek Magyarországát ismernéd meg jobban, akkor erre kitűnő alkalom a Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna kiállítása. Kosztolányi regénye alapján idézik fel a száz évvel ezelőtti Magyarországot, képet kaphatunk a regény keletkezéstörténetéről, és belebújhatunk a századelő emberének bőrébe is, miáltal érthetővé válik, mi minden formálta és foglalkoztatta őket, hogy érezték magukat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Petőfi Irodalmi Múzeum (@petofiirodalmimuzeum) által megosztott bejegyzés,

+ 1.

Ha modernebb városi túrára vágynál, akkor irány a Városliget. A brutalista építészet szerelmeseinek a Modernizmus Budapesten városi sétát ajánlom október 25-re, vasárnapra. Ha szívesen megtudnád a főváros „legrondább” épületeinek történetét, erre most remek alkalmad nyílik. Ezúttal a Városliget környéki, a negyvenes–nyolcvanas években épült modern épületek kerülnek terítékre: a szocialista modernizmustól a brutalizmuson át a skandináv építészetig és a funkcionalizmusig.

Szőcs Lilla