Hálás vagyok az utastársamért...

46 napja utazom együtt Judittal. Korábban sosem utaztam még senkivel három hétnél tovább. Nem tudtam magamról, hogy képes vagyok rá. Mindig jobban szerettem egyedül lenni, mert mással utazni, valljuk be, nem könnyű. Amikor napi 24 órában együtt vagy a másikkal, hamarabb megmutatkozik a személyisége.

Judittal mindketten utazók vagyunk. Néha úgy tűnik, komfortzónánk sincs már, de az a legjobb az egészben, hogy mindketten megtaláljuk a nehéz helyzetek jó oldalát, és a nap végén jót nevetünk rajta. Kell ennél több?

Összeszedtem a számomra legfontosabb, elengedhetetlen dolgokat, amelyek lehetővé tették, hogy ennyi idő után inkább testvéremként tekintsek Juditra útitárs helyett. Hátha nektek is segítségetekre lehet a listám.

1. Az útitársadra rá mernéd bízni az életedet is, ha úgy adódik

… nem anyagias

Ki hogy kezeli a pénzt? Mennyi a napi keret? Egy közös utazásnál elengedhetetlen hogy legyenek közös költések. Egyszer én fizetek, egyszer a másik. Ezeket kordában lehet tartani, rendszeresen el lehet számolni. Viszont szerencsés, ha minimális dolgokon (aprópénzen, ha úgy adódik) egyik fél sem görcsöl. Ehhez a legfontosabb adalék, hogy a két ember napi elkölthető kerete hasonló legyen. Ha én napi ötven dollárból gazdálkodom, a másik pedig húszból, nagyobb az esély a konfliktusra.

Rita a leendő szerzetesek körében a Burmai Mandalayban

2. Egy jó útitárs mindig meg tudja oldani a nehézségeket

nyugodt

Senki nem szereti, ha ideges ember van mellette. Ha valaki sokat stresszel, az óhatatlanul átragad a másik félre is. Ki akarja ezt? Az utazás sokszor jár kellemetlenségekkel, naponta jönnek megoldhatatlannak látszó dolgok, ezeknek soha sincs vége. Például amikor a bank letiltja a bankkártyám, és nem tudom elintézni, hogy feloldja, nincs Internetem, nem működik a telefonom, ezért kezdem elveszíteni a türelmem saját magammal szemben. A másik nyugodtsága, az, ahogy ezt a helyzetet elfogadja, és nyugodtan kezeli, majd megoldja, engem is felold.

3. Egy jó útitárs nem siettet, türelmesen vár

problémamegoldó

Indonéziában semmi sem a szabályok szerint történik. Ha az árus épp alszik, nem tudsz gyümölcsöt venni. Ha a hajó nincs tele, nem indul. Ha a városi kisbusz sofőrje útközben még vásárol vagy tankol, kivárod. Ha megígérik a hotelban, hogy segítenek vízumot intézni, de kiderül, hogy mégsem, akkor részükről ez teljesen rendben van… Korábban bosszankodtam volna sok mindenen, amire most csak legyintek, és azt gondolom: normális. A helyiek is ezt teszik. Meg amúgy sem sietünk sehova. Utastársad a váratlan helyzeteket együtt kezeli veled és megoldásra törekszik.

Élj és gondolkodj úgy, mint a helyiek! Rita Bentang None-faluban, Timor-szigetén, Indonéziában.

4. Egy jó útitárssal mindent meg lehet beszélni és mindent meg lehet oldani

közösen dönt veled

Ha közösen utazunk, akkor közösen döntünk. Közösen találjuk ki az útvonalat, választunk szállást, döntünk arról, hogy egy hajóutat fizessünk-e vagy menjünk inkább repülővel? Nagy szerencse, ha mindkét fél ugyanazt akarja, de ha nem így van, akkor nyitottnak kell lenni a másik ötleteire.

A humorérzék az egyik legfontosabb dolog a közös út során. Saigon, Vietnam.

5. Egy jó útitárs kompromisszumkész

… tud és akar is feladatot vállalni az utazásban

El tudja intézni, és el akarja intézni. Adódnak olyan helyzetek, amikor nincs sok idő. Egy nap alatt kell minden apróságot előkészíteni. Ilyenkor előfordul, hogy különváltok, megosztjátok a feladatokat. Egy jó útitársnál ez nem probléma. Mindkét fél elintézi a rá bízott feladatokat, mert el mer indulni egyedül, meg mer szólalni. Akar tenni kettőtökért. És mindezt mosolyogva, lelkesen vállalja.

Jóska, a sokat látott bagoly. Ő Rita leghűségesebb útitársa. Itt épp Malajziában, Borneoban, a Manukan-szigeten.

6. Egy jó útitársra rá lehet bízni a dolgokat

hasonló érdeklődésű

Ha én a történelmi helyeket szeretném megnézni, de a másikat csak az ételek érdeklik, lehet, hogy az ötödik templomot már nem akarja megnézni, én pedig nem szeretnék abban a különleges étteremben vacsorázni. Ha közös az érdeklődés, könnyebb együtt utazni.

7. Szerencsés, ha az útitársad hozzád hasonló gondolkodású

… hasonló komfortzónájú

Ázsiában mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából valamennyire, ha nem szervezett utazáson vesz részt. A helyi tömegközlekedés, a fürdőszoba hiánya, a melegvíz hiánya, a sós vízben fürdés, a sátorban alvás, milliónyi szúnyogcsípés, utcán evés, forróság, félelmetes állatkák, turházó járókelők… Ez csak pár dolog abból a sok(k)ból, ami megviselheti az embert. Ha hasonló a tűrőképességünk, kevesebb egyeztetést igényel, hol szálljunk meg, hol együnk.

8. Egy jó útitárs szó nélkül, mosolyogva elfogadja az adott, olykor sokkal egyszerűbb körülményeket

elfogad úgy, ahogy vagy

Elviseli a nyűgjeidet, elfogadja, ha egyedül szeretnél lenni, ha órákig szöszmötölsz, pepecselsz, motoszkálsz, ha egy fotót órákig állítgatsz be, és azt is, ha te még nem vagy álmos, és égeted a villanyt. Ha rosszkedvű vagy, ha mérges, ha szomorú, ha vidám, ha lelkes.... Életetek legszebb helyein jártok együtt, hatalmas kalandokat éltek át együtt. Egyszerűen elfogadja azt, aki vagy. Nem kell mást mutatnod, nem kell megváltoznod, önmagad lehetsz mellette.

Rita a gyerekekkel és az öregekkel is könnyen szót ért. Indonézia, Bena faluban, Flores-szigetén, a Ngada-törzs tagjai között.

9. Egy jó útitárs önmagadért szeret

… nevettet és veled nevet

Tud veled nevetni a gondokon, bajokon. Sokszor elég egy pillantás, amikor összenéztek, nincs szükség szavakra, és tudod, mi a mosoly tárgya, mi a jelen legviccesebb pillanata. Nehéz helyzetekben is képes megtalálni a jót. A humor sok mindent meggyógyít.

10. Egy jó útitárs bátor

… kalandokra kész

Nem unalmas. Rugalmas. A váratlan helyzeteket is jól kezeli. Nem ijed meg ezektől. Az élmény érdekében hajlandó a kalandosabb utat választani még akkor is, ha az rizikósabb. Szereti a kihívásokat!

10+1. Egy jó útitárssal nincsenek unalmas percek

megbízható

Számíthatsz rá. Figyel rád és te is őrá.

Soha nem hagy magadra, ha csak te nem kéred azt. Nem jár külön utakon, és nem hagy el, ha beteg leszel, ha bajba kerülsz. Észreveszi, ha valami bánt, segít, amiben tud. És te is megteszed érte ugyanezt.

Judit és Rita, Indonéziában. Raja Ampat, Pápua-sziget.

Harmincz Rita

A képek a szerző tulajdonában vannak.