-

És az még csak az egyik baj vele, hogy a boltban nem lehet kapni, mert a másik az, hogy csak egy darab fotót készítettem ezekről az isteni, puha, gőzölgő, selymes, cummogós, éppen eléggé édes túrós batyukról. Mert a batyu gyerekkori emlék, a batyu nagymama keze, a batyu élvezet és emlékezet, a batyu állandó, a batyu... szóval a batyu finom. És a Mami olyan túrós batyut tud készíteni, hogy beszélgetni lehet vele. Még azután is, hogy megettem.

Van a Mamiék udvarán egy nagy kemence, amit KisAnya párja épített a két kezével. (Ő egyébként Maminak a fia, tehát Mami nem az én nagymamám, hiszen az én nagymamámat ismeritek, ő a Kozma mama. De ez nem is számít, attól a Mami még Mami, és miután az én drága Kozma nagyanyám már 14 éve nincs közöttünk, ezért én a másik Maminál kotnyeleskedem a konyhában. Szóval értitek.) Abban a kemencében pedig olyan ínycsiklandó dolgok szoktak kisülni, hogy azokat se leírni, se elképzelni nem lehet, csak megenni. Úgy higgyétek el nekem, hogy amit ide leírok ezekről a kemencés dolgokról, az mind csak egy apró, elhalványult szelete a mennyei valóságnak.

A tésztához:

2 deci rendes, zsíros tej

fél kiló rétesliszt

majdnem tíz deka vaj

60 g porcukor

1 tojás

élesztő

A töltelékhez:

40 g búzadara

fél kiló tehéntúró (félzsíros)

1 vaníliás cukor

80 gramm kristálycukor

2 citrom reszelt héja

Díszítéshez: tojás és porcukor

Elkészítése: szóval ehhez dagasztott tészta kell, nincs mese, és én egyáltalán nem tudok dagasztani. De valahol el kell kezdeni a tanulást, és igazából mindegy, hogy hol kezdjük. Én azt vallom, hogy in medias res, vágjunk bele a közepébe! Szóval gyurmázzuk össze a tészta hozzávalóit, de arra ügyeljünk, hogy az élesztő közvetlenül ne érintkezzen a sóval. Ha megdagadt szépen a melle, akkor a sütőt melegítsük elő 180 fokra, és  olajozzunk ki egy tepsit. A tésztát ezalatt nyújtsuk ki, majd vágjuk egyenlő arányú körülbelül tízszer tíz centiméteres lapokra. Az összedolgozott túróval töltsük meg a kockák széleit kenjük meg tojással, és szépen csomagoljuk be úgy, hogy ne folyjon ki sehol a töltelék, szóval készítsünk egy tisztességes batyut, na! Mindezek után kenjük meg a tetejét tojással, hogy szépen kifényesedjen, és az előmelegített sütőben süssük fél órán át.

Ha elkészült, szórjuk meg porcukorral, és már mehetnek is rá az unokaharamiák, akiknek nem is lehet ennél szebb emléket adni... Na jó, a mákos guba azért vetekszik vele.

 

Szentesi Éva

A kiemelt kép a szerző tulajdona.