Egy napra

Nagyon sokan dolgozzák végig a teljes hetet, én is. Szombaton általában egész napos tanfolyamokat tartok, vasárnap operatív ügyeket intézek, amelyekre csak egy „nyugodt" napon van időm. Egy ideje ezért kivettem a szerdákat szabadnapnak - ez a vállalkozói lét egyik nagy előnye. Ilyenkor igyekszem kikapcsolni a telefont, és csak a sürgős hívásokra, levelekre válaszolni. A szerda a szabadtéri sport, egynapos kirándulások napja. Az alkalmazottként dolgozóknak is van szabadnapjuk, általában kettő is, leggyakrabban a vasárnap az, ami ténylegesen szabaddá tehető. Kicsi országban élünk, Budapestről a nagyvárosok is két-három órányi autózásra vannak, és mindig akad felfedezni való hely a határokon belül. Régóta tervezem a Kék-túrát végigjárni, ez is jó kihívást jelent: heti egy napnyi gyaloglással tervezve nagyjából egy év alatt teljesíthető.

Költség: minimális, általában az útiköltség és a napi élelem.

ITT találsz hozzá hasznos tippet.

szentjakab

Egy hétre

Sokan vágynak a Caminóra, de kevesen vágnak bele. A magyarországi Szent Jakab út csodás alternatívát jelenthet mindazoknak, akik

  1. szívesen kipróbálnák magukat egy rövidebb zarándoklaton, mielőtt az El Caminóra elindulnak
  2. akiknek kevés szabadidejük van
  3. akik maguk körül tudnák a családot (követheti őket a család autóval vagy vonattal)
  4.  akik fizikai okokból nem tudnak ennél hosszabb távot vállalni.

A Budapesttől Lébényig tartó út 200 kilométer, nyolc nap alatt teljesíthető. Tavaly jártam végig, az élményeimről a WMN-en számoltam be.

Várható költség: magyarországi megszokott árak a kisboltokban és vendéglőkben. Az étkezés semmivel nem drágább, mintha egy helyben maradnál egy hagyományos vízparti nyaraláskor (egy balatoni nyaralásnál pedig nagyságrendekkel olcsóbb). Zarándokszállásokon zarándok-útlevéllel átlagosan 2500-3000 forint körüli összegért szállhatunk meg.

Tippet erről ITT találsz.

​Felelős nyaralás: több magyarországi és vidéki, családi tulajdonban lévő szállás teszi lehetővé, hogy munkáért cserébe nyaralhass. Ha kézzel fogható élményeket és munkatapasztalatot is szerez​nél, és el tudod képzelni, hogy besegíts a helyi szállásadóidnak, ​igen sokat spórolhatsz a költségeken. Személyes meggyőződésem, hogy megette a fene, ha csak azért mész ilyen helyre, mert ingyen akarsz nyaralni. Jól érezni akkor fogod magad, ha meg akarod ismerni a házigazdáidat, tiszteled a projektjüket, munkájukat, és elkötelezetten akarsz nekik segíteni. Akkor viszont az élményed összehasonlíthatatlan lesz a szokásos egyhetes üdülőfaluban lődörgéssel, és tengerparton fetrengéssel.

kutyus

ITT találhatsz róla még több tippet:

Egy hónapra

Négy-öt hét szabadságra a jobb fej munkáltatók elengednek (még ha egy részét valószínűleg fizetés nélküliként kell is megkérned), és ha már nagyobbak a gyerekeid, vagy teljesen független vagy, akkor szerintem ez az ideális időtartam az évek alatt lemerült elemek újratöltésére. Ha nem mersz stoppolni, a telekocsizás lehet jó és olcsó alternatíva, ha még nagyobb biztonságra vágysz, akkor pedig érdemes időben böngészni a fapados repülőjegyek kínálatát, illetve utazhatsz Interraillel is, vagyis több napra, hétre vagy hónapra érvényes korlátlan európai vonatjeggyel. A legolcsóbb persze mindig a gyaloglás, és nekem személyesen is erről van a legtöbb tapasztalatom. A népszerű spanyolországi El Camino klasszikus útvonala 800 kilométer Saint Jean Pied de Port-tól Santiago de Compostelláig, vagyis 4 hét alatt legyalogolható távolság. Bár én nem szeretem ennek az útvonalnak a zsúfoltságát, kevésbé merészeknek, nagyobb biztonságra törekvőknek elsőként mindenképpen ezt ajánlanám. Sokan indulnak lelki okokból zarándoklatra, de én úgy vettem észre, hogy négy hét folyamatos gyaloglás az eredeti indíttatástól függetlenül mindenkit megváltoztat lelki értelemben is. Nyitottabbá, csendesebbé, elmélyültebbé tesz.

holdas

Várható költség: az El Camino zarándokutak bármelyike kihozható napi minimum 20 (ha nincs benne éttermi, kocsmai étkezés), átlagosan 30 euróból. Vagyis egy hónapra azért legalább ezer euróval érdemes számolni, erre jön még az oda és visszautazás költsége, illetve nem gyakorlott túrázóknak a túrafelszerelés beszerzése. Ez utóbbiakat persze akár hónapokkal korábban is elkezdhetjük ütemezni, hogy ne egyben legyen nagy teher.

Tippek ITT. Az egyik legnagyobb európai telekocsi-portál, a spanyolok imádják.

Egy évre

A világ számos országában létező, bevett és népszerű formája a kiszállásnak az úgynevezett szabadév: nevezik year-offnak, vagy ano sabatico-nak (szombat-év) is. Az egyetemisták körében a legelterjedtebb persze, hiszen ők engedhetik meg maguknak a legkönnyebben, hogy halasztanak egy évet, és elmennek világot látni. Így tett Linda is, az arab-európai származású, Hollandiában tanuló lány is, aki barátjával nekiindult Dél-Európának, és átstoppolva a kontinensen, farmokról farmokra járva, önkéntes segítőként éltek hónapokon át. Ez a wwooferkedés, vagyis napi öt-hat óra munkáért cserébe szállást és ellátást kapsz - és nem csak egyetemisták előtt áll nyitva a lehetőség. Én 35 évesen három hónapot dolgoztam így egy andalúz ökofarmon, ahol Lindán kívül élt kisgyerekes spanyol anya, harmincas osztrák nő, és az egyetemet épp befejező baszk srác is. Számos országban – egyébként nem olyan régóta Magyarországon is, a pedagógusok és köztisztviselők számára – törvény biztosítja, hogy egy bizonyos ledolgozott év után fél-egyéves alkotói szabadságot lehet igényelni. Mariával, az ötvenes norvég tanárnővel egy galíciai zarándokszálláson találkoztam, épp világ körüli úton volt, így kihasználva a szabad létet. Igaz, azt talán mondanom sem kell, hogy a norvég fizetésből a világ jelentős részén főúri módon lehet élni... De még mindig úgy látom, hogy a vándorélethez nem feltétlenül kell sok pénz, ha az ember nem „klasszikus" láblógatós nyaralást képzel el magának.

​ Amikor például hónapokon keresztül gyalogoltam Spanyolországban, sokszor vettem igénybe a couchsurfinget, vagyis kanapészörfölést. A CS honlapon kereshetsz olyan helyieket, akik szívesen felajánlják utazóknak a lakásuk egy ágyát, kanapéját. Sajnos egyre többen csak az ingyen szállást látják ebben a lehetőségben, pedig a CS sokkal több ennél: a mai napig tartom a kapcsolatot több spanyolországi szállásadómmal, akikkel az alatt az egy-két-három nap alatt lettünk barátok, amíg náluk laktam.​

Várható költség: Ha figyelsz a költéseidre, hajlandó vagy dolgozni a szabadságod alatt a szállásodért és ételedért, és erre az időszakra le tudod építeni az igényeidet és elvárásaidat, akkor havi átlag 80-100 ezer forintból simán kivitelezhető!

​Magyar ​WWOOF ITT.

Couchsurfing ITT.​

Magyar hátizsákos utazókról ITT.

És végül Stefan Sagmeister a TED-en. Talán ha nem látom ezt az előadást 2012-ben, akkor sosem szálltam volna ki. De szerencsére láttam...

 

Prónay-Zakar Gina szövege és fotói