1. Hülye tanács: Ne egyél szénhidrátot, és fogyni fogsz!

Ez becsapós, mert több variációja létezik. A szénhidrát helyére a ne egyél fehérjét/zsírt/gyümölcsöt/tejet/glutént stb... szabadon behelyettesíthető.

A valóság:

Mindig gyanakodj, ha ilyesmit látsz! Nincsenek mindenki számára egyetemesen üdvözítő szabályok, illetve ha vannak is, azok ritkán alapulnak teljes tiltáson.

A három úgynevezett makronutriens (szénhidrát, fehérje, illetve zsír) egyike sem zárható ki, és egy bizonyos mennyiség alá nem is csökkenthető egészségkárosodás nélkül.

A titok tehát a minőségben (teljes értékű, megbízható forrásból származó élelmiszerek) és a mennyiségben (a te jelenlegi súlyodnak, edzési szokásaidnak, céljaidnak megfelelő mennyiségek) rejlik.

Az egyes tápláléktípusok (például glutén, tejtermékek) teljes kizárása csak igazolt ételintolerancia esetén indokolt.

Érdemes legalább egy alkalommal felkeresni egy jó dietetikust, aki segít neked egy, a mostani fizikai állapotod, célod, a jelenlegi körülményeid, az esetleges betegségeid alapján összeállított okos étrenddel.

Hülyeségfaktor: 7/10

Nem feltétlenül jelentkezik rövid távon a negatív hatás, de közép-hosszútávon mindenképp. Ha érezhetően jobban érzed magad egy-egy tápláléktípus kizárásától, akkor is érdemes beszélni egy dietetikussal, hogyan pótold azokat a nyomelemeket, vitaminokat, amelyek esetleg a megvonás miatt szintén kiesnek.

2. Hülye tanács: Fogyj le az új 1000 kalóriás csodaétrenddel!

Tegye fel a kezét, aki már hallotta azt, hogy nem kéne annyit zabálni, akkor bezzeg tudna fogyni! Meg hogy csak az nem hizlal, amit nem eszünk meg. Meg hogy a munkatáborokban sem voltak kövér emberek. Remek, és tessék mondani, egészségesek is voltak azok az emberek? A cél ugyanis az volna, hogy egészségesek legyünk ideális testkompozícióval, és nem az, hogy soványak.

A valóság:

Egy átlagos súlyú nő, ha semmit nem csinál egész nap, csak fekszik, körülbelül 1300-1400 kalóriát használ fel. Ezt hívjuk alapanyagcserének. Ha hősünk jön-megy, gyereket nevel, dolgozik, hébe-hóba sportol, ez a mennyiség máris 2000 kalória köré emelkedik. Vagyis jól működő, nem lelassult anyagcserével, akkor is tartani fogja a súlyát, ha 2000 kalóriát eszik naponta. Ha ugyanő hirtelen elkezd fogyózni egy butalapban talált 1000 kalóriás étrenddel, akkor az első egy-két hétben látszólag, a mérleg szerint még akár fogyhat is. De utána a szervezete ijedtében takaréklángra kapcsol, és minden egyes falatot raktározni fog.

Az első fogyókúra mindig hatásosnak tűnik. Aztán a szervezeted megtanulja, hogy néha koplalsz, tehát te magad vagy, aki bekapcsolod a raktározási üzemmódot.

Van olyan inzulinrezisztens vendégem, aki napi 50 grammnyi szénhidrátot engedélyező étrenddel hízott 150 kilóra. Most 160 grammnyi szénhidrátot eszik, életében először minden nap jóllakottan fekszik le, és majdnem negyven kilónyi fogyásnál tart.

Hülyeségfaktor: 9/10

Minél többször gyötröd magad alacsony kalóriatartalmú fogyókúrával, annál inkább lelassítod az anyagcserédet, és bekapcsolod a zsírraktározást.

3. Hülye tanács: Egyáltalán ne egyél, és fogyni fogsz!

Juharszirup-diéta, nullkalóriás étrendek, vízböjtök, fényevés. Nyilvánvaló, hogy ha egyáltalán nem eszel, fogyni fogsz.

A valóság:

Lásd fent. Csak ez még drámaibb következménnyel jár. Bizonyos helyzetekben a szakember által vezetett néhány napos léböjtnek vannak pozitív hozadékai, de ez sosem egyenlő az otthon, saját szakállunkra végzett vízkúrákkal és társaival.

Hülyeségfaktor: 10/10

Egy egészséges ember sokáig kísérletezhet magával, ez tény. De akinél már kialakult valamilyen betegség, annál akár életveszélyes is lehet.

4. Hülye tanács: Ezt szedd be, és fogyni fogsz!

Itt a bölcsek köve, és mi most odaadjuk neked. A módszer másik különös ismertetőjele, hogy általában celebbel reklámozzák, aki szerencsétlen legtöbbször nem is tud róla, hogy felhasználták az arcképét... Ezzel fogyott le René Zellweger, Oroszlán Szonja vagy épp Angelina Jolie, és most te is megtudod (aztán sietve megveszed) a tutit.

A valóság:

Ha elkezded keresgélni a hatóanyagot, nem találsz releváns információt. Előfordulhat, hogy az adott hatóanyagnak tulajdonítanak fogyást segítő hatást, de sosem tudod kideríteni, mennyit tartalmaz a javasolt mennyiségből az adott szer. Egyébként is, a végtelen hosszúságú reklámoldalakról leginkább semmi nem derül ki, viszont legalább sok-sok előtte-utána képet és sikersztorit láthatsz.

Ha gyanakodsz, hogy valami kamu, akkor egy Google-képkeresést (jobb egérgomb, képkeresés) érdemes lefuttatni. Meglepően sok helyen fogod megtalálni a látványos előtte-utána képeket. Általában hasonlóan egyedülálló és zseniális fogyasztószerek oldalán. Meg egy bloggerén, aki elkövette azt a hibát, hogy feltette a saját képét.

Hülyeségfaktor: 10/10

Nem is értem, hogyan dőlhetnek be ennyien a kamuoldalaknak.

Legyetek kritikusak, kételkedjetek, és nézzetek utána mindennek, mielőtt súlyos ezreket utaltok lelkesen szélhámosoknak!

5. Hülye tanács 5: Fogyj tojással!

Egyél csak tojást! Vagy valami mást, de kizárólag azt! Ugyanezt lehet látni citrommal, almával, káposztával, krumplival... Ki ne szeretne egy egyszerű, csodahatékony fogyókúrát, amivel két hét alatt leadhatja a két évtized alatt összeszedett súlyfölösleget?

A valóság:

A monodiétákban az a legjobb, hogy az első nap azt érzed, ez a világ legegyszerűbb dolga. Csak megfőzöd a tíz tojást, és szépen elosztod egész napra. Másnap megfőzöd a tojást. Megeszed a reggelire szánt kettőt az egy szem paradicsommal. Ebédre meghámozol hármat. Reménykedve nézed a hűtőt, hogy mi lenne, ha tolnál rá egy kis majonézt? Vacsorára már gondolkodás nélkül veszed elő a majonézt. És a hamburgerzsömlét, aztán kigúvadó szemekkel tömködöd bele a tojást. Három hónap múlva összefutsz Rozi nénivel a piacon, akitől évek óta veszed a tojást. Megkérdezi, hogy miért nem látott már időtlen idők óta. A gyomrod összerándul, és sietve elköszönsz, mielőtt meglátnád a kosárból kikandikáló kis kerek undormányokat...

A monodiéták napok alatt kicsinálnak minden normális embert – hál' istennek, mert olyan hiányállapotok állnak be rövid idő alatt, amit amúgy hónapokig nyöghetnénk.

Hülyeségfaktor: 8/10

Csak azért nem húzom le nagyon, mert hosszútávon úgysem tarthatóak. De rövidtávon is kártékony, szóval felejtsük el!

6. Hülye tanács: Ezzel a módszerrel öt kilót fogyhatsz egy hét alatt!

Ilyen szalagcímekkel adják el a színes magazinokat, és ezek tanyáznak a hírlistázó oldalak toplistáinak élén. A tuti módszer! Na, nézzük, miért érdemes mégis gyanakodni.

A valóság:

A célunk elvileg az, hogy a felgyülemlett zsírraktárainkból adjunk le. Tehát valódi fogyásról akkor beszélünk, ha a súlycsökkenés kimutathatóan (testösszetétel-mérő mérlegen érdemes ellenőrizni) zsírból történik.

Egyetlen árva kilónyi testzsírszövet elvesztéséhez valamivel több mint 7000 kalóriát kell felhasználni. Heti öt kilóhoz jó 35 ezret. Ha a heti kalóriabevitelünk 14 ezer kalória, akkor abból nyilván körülményes volna 35 ezret lecsippenteni. Marad a mozgás. Ha jól emlékszem, a maratonfutással 5000 kalóriát használtam fel... Tehát elvileg, ha minden nap futsz egy maratont, akkor matematikailag akár le is dobhatsz öt kilót. De máshogy elég macerás. Legalábbis tutira nem a zsírodból fog lemenni.

Ha három-öt kilót fogytál hetente, biztos lehetsz benne: csupán a látszatfogyás eredményét látod a mérlegen. Ez nem zsír.

Hülyeségfaktor: 10/10

Nem lehet egy hét alatt fél-egy kilónál sokkal több zsírt ledobni. Annyit viszont simán. Tűzz ki reális célokat, dolgozz meg az eredményért, pihenj eleget, és ahelyett, hogy mérlegfetisiszta üzemmódban bűvölnéd a számokat minden áldott reggel, és megszállottan idealizálod a bármi-áron-soványságot, válaszd az egészséget!

7. Hülye tanács: Fogyj sport és diéta nélkül!

Ah, ez a kedvencem! Gyakran kapcsolódik a hármas számú tanácshoz, és egy drága, de legalább teljesen haszontalan csodabogyóhoz. Persze van, amikor épp ellenkezőleg, valami filléres, bárki által hozzáférhető dolgot ajánlanak. Egyél annyit, amennyit eddig, ne sportolj, de igyál például almaecetet. A másik változata a teleshop termékek. Feküdjön csak nyugodtan a tévé előtt, és közben rázassa magát árammal! Helyettesít egy egyórás intenzív edzést. Jáááj!

A valóság:

Lehet, hogy kiábrándító lesz, amit mondok, de csak okos étkezéssel és megfelelően intenzív, rendszeres sporttal lehet elérni a kiegyensúlyozott zsír- és izomarányú harmonikus testet. És pont. Bocs.

Hülyeségfaktor: 10/10

Azt hiszem, igazából ezek a címek bosszantanak a legjobban. A sport és az egészséges étkezés jó dolog, fitt, hosszútávon is jól működő testet, harmonikus lelket, jobban teljesítő szellemet eredményez. Ez a legjobb dolog a világon, nehogy már megfoszd magad tőle!

Prónay-Zakar Gina

életmód-tanácsadó, tréner

a Libertad stúdió tulajdonosa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unspalsh/Thought Catalog