–

Beszéljünk a testszégyenítés egy másik fajtájáról

Mi jut eszedbe először, ha meghallod a testszégyenítés kifejezést? Nagy eséllyel neked is egy olyan ember képe ugrik be, akin van néhány kiló felesleg, és ezért bántó megjegyzéseket kap. Az utóbbi évtizedekben gyakorlatilag belénk kódolta a társadalom, hogy a pluszkilók az ellenségeink, a narancsbőr pedig takargatnivaló. Ugyanakkor ma már egyre több kampány hirdeti a test elfogadását, egyre több poszt szól arról a közösségi média különböző felületein, hogy bátran ugorjon rövidnadrágba, topba vagy bikinibe mindenki, szeressük és legyünk büszkék a testünkre. És ez kétségkívül szuper.

A spektrum másik végéről viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Azokról az emberekről, akik a genetikájuknak köszönhetően az átlagnál vékonyabbak, emiatt pedig ugyanúgy megkapják a rosszindulatú megjegyzéseket.

Csontokkal csak a kutyák játszanak.

Olyan tested van, mint egy pubertás előtt álló gyereknek.

Elöl deszka, hátul léc.

Biztosan anorexiás.

Durván hangzik, ugye?

Én ötvenhat kilóval mentem szülni, a kórházat pedig ötvenkettővel hagytam el. Pár hét alatt visszatértem a kiindulópontra, ami 49 kiló körül mozog, és ezt azóta, hét évvel később is stabilan tartom. Idén nyáron összefutottam egy volt osztálytársammal, egy teljesen átlagos testalkatú lánnyal, akivel elsős korunk óta ismerjük egymást. Éppen ezért lepett meg, amit rögtön azután mondott, hogy köszöntünk egymásnak. Milyen vékony vagy, tök kövérnek érzem magam melletted!

Az én testem ilyen. Teljesen mindegy, hogy mennyit eszem, nem tudok hízni. A vérképemmel minden rendben, étkezési zavaraim nem voltak, és soha nem tartottam magam semmilyen diétához, hogy a mérleg a nekem tetsző számot mutassa. Ez pedig sokakat irigységgel tölt el. Szerintük nekem könnyű, hiszen azzal, hogy nem hízok, elvittem a jackpotot a genetikai lottón, és ugyan, „csak egy pár kilót hadd adjanak át magukról". Ráadásul nemcsak orvosoknak, de a családtagjaimnak is rendszeresen bizonygatom, hogy „eszek én rendesen”.

Miért elfogadott a skinny shaming?

A helyzet az, hogy a legtöbb ember, különösen az ismerősök és rokonok, észre sem veszik, hogy amit mondanak, az bántó. A közösségi médiából (a rengeteg testpozitív kampány mellett) ömlik ránk az ideális test képe, hiszen minden nő álma, hogy vékony legyen, hogy megtalálja a legtutibb diétát és a leghatékonyabb edzésprogramot, ugye? Sokan azt gondolják, hogy vékonynak lenni rengeteg erőfeszítést és áldozatot igényel, mások pedig aggódnak amiatt, hogy éheztetjük magunkat. Nekik általában eszükbe sem jut, hogy ahány test, annyiféle működés és ritmus. Ezért teljesen felesleges olyan feltételezésekbe bocsátkozni, hogy aki vékony, az minimum depressziós, de inkább valami komoly étkezési zavarral küzd. És bármi is a kiváltó ok, a zaklatás az zaklatás, ezt pedig testsúlytól függetlenül senkinek sem kellene elszenvednie.

Mit tehetsz a skinny shaming ellen?

Legyen szó túlsúlyos vagy vékony emberekről, a testszégyenítésnek hosszú távú káros hatásai is lehetnek, hiszen elősegíti az érkezési zavarok, a depresszió és az alacsony önértékelés kialakulását. Renee Engeln pszichológus hat tippje azonban segíthet, hogy hárítani tudd a testedre tett, kényelmetlen megjegyzéseket.

#1 Ignoráld a megjegyzését

– Te megint fogytál, mióta nem láttalak!

– Én is örülök, hogy találkozunk! Hogy vagy? Mivel telnek a napjaid mostanában?

 #2 Határolódj el és válts témát

– Próbáltad már azokat az ételeket, amiket legutóbb ajánlottam?

– Kedves vagy, hogy segíteni szeretnél, de úgy érzem, jobban oda tudok figyelni az egészségemre, ha azt eszem, ami jólesik. Meséltem már neked, hogy milyen változások történtek a munkahelyemen?

 #3 Kérd az együttműködését

– Kilátszik a bordád, jobb lenne, ha lenne rajtad mit fogni.

– Talán még nem meséltem, de mostanában törekszem arra, hogy szeretettel gondoljak a testemre. Ezek a megjegyzések nem ezt az irányt képviselik, viszont szerintem szuper lenne, ha együtt tudnánk dolgozni azon, hogy pozitívabb kapcsolatunk legyen a testünkkel.

#4 Hivatkozz a gyerekre

– Jaj, szegény, milyen vékony! Rossz ránézni!

– Szeretném azt tanítani a gyerekeimnek, hogy az a fontos, hogy ki vagy, nem pedig az, ahogy kinézel. Segítenél nekem azzal, hogy kerülöd a testekre vonatkozó negatív megjegyzéseket, amikor együtt vagyunk?

#5 Oszd meg az érzéseidet

– Nagyon rosszul áll rajtad ez a ruha, még vékonyabbnak tűnsz benne.

– Rosszulesik, amikor ezt mondod. Az ilyen megjegyzések miatt egyre kevésbé szívesen töltök veled időt, pedig szeretném, hogy jól tudjuk magunkat érezni, amikor együtt vagyunk. Megtennéd, hogy ezentúl nem teszel megjegyzéseket a kinézetemre?

#6 Állítsd fel a határaidat

– Nem értem, te miért nem úgy nézel ki, mint a testvéred.

– Már többször jeleztem, nincs rendben, hogy ilyen megjegyzéseket teszel a testemre. Szeretnék veled időt tölteni, de figyelnem kell a mentális egészségemre is. Ha ezentúl is ilyeneket mondasz, nem foglak tudni meglátogatni, amíg fel nem hagysz ezzel. Meg tudod ezt tenni a kapcsolatunkért?

Ha valaki megjegyzéseket tesz a testedre, állj ki magadért!

Magyarázd el, hogy amit mond, az nem helyes, oszd meg vele az érzéseidet. Valószínűleg nem szeretett volna megbántani, de ha nem hívod fel a figyelmét a történtekre, könnyen lehet, hogy legközelebb is elköveti ugyanezt a hibát. Ha pedig úgy érzed, hogy feltétlenül kommentálnod kell valakinek a megjelenését, vegyél egy mély lélegzetet és gondold végig: valóban szükség van erre? Ha a válasz nem, inkább ne mondj semmit.

 Mózes Zsófi

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Pexels/Anete Lusina