(Hirdetés)

Vannak jó szakemberek

A jó ingatlanos kiválasztása az első benyomásnál elkezdődik. Már a telefonálás alapján ki lehet szűrni, ki az, aki szimpatikus, és valóban szívén viseli az ügyedet. Elkezdhetsz reménykedni, ha rögtön felveszi a telefont, de ha épp nem ér rá, akkor felírja a számodat, aztán pedig tényleg visszahív. Nem feltétlenül baj, ha valaki kezdő, hiszen amikor egy nagyobb csoporton belül dolgozik, megkapja a szükséges támogatást és az információkat. Az egyéni vállalkozó, kezdő ingatlanügynök azonban ritkán tud egy ilyen erőteljes háttérországot felmutatni.

„Jó pár éve, amikor a mostani lakásunkat kerestük, találkoztunk egy korrekt, megbízható, szimpatikus ingatlanossal, akihez azóta is ragaszkodunk. Mindent ő intéz az igencsak kiterjedt családunkban. Ám nagyon rögös volt a hozzá vezető út.”

Vannak kóklerek

Kétfajta ügynök van, az egyik, aki ebből él, és a másik, aki csak mellékesen csinálja, napi két órában. Ezt a munkát azonban nem lehet napi két órában csinálni, teljes elköteleződést kíván a feladat. Mindig az ügyfél rendelkezésére kell állni, készen arra, hogy bármikor, bármit átbeszéljen vele.

„Elképesztő fazonok, pattanásos, ifjú titánok, közvetlenül a nyugdíj előtt elbocsátott fájdalmasan szánalmas alakok... sajnos általában ilyen figurákba futottam bele. Görcsösek voltak és cseppet sem értettek az ingatlanpiachoz. Csak az számított nekik, lesz-e jutalék a végén vagy sem. Mindegyiknél az volt az érzésem, hogy én vagyok az első ügyfele.”

„A legdurvább arc elvitt megnézni egy lakást, ahol a tulajdonos és a családja éppen a testvérük temetésére indult volna. Cirka harminc ember fogadott bennünket gyászban, koszorúkkal... és ezt pontosan tudta az ügynök. Nyugtatgatott, hogy ne is törődjek vele. Én pedig még életemben nem voltam ennyire kellemetlen helyzetben.”

„Azt hittem, ilyen fokú értetlenség nincs a világon. Talán nem érti, amit beszélek? Három hálószobát szeretnék, ő meg jött, hogy »másfél szoba, plusz alkóv. Értse meg, kihagyhatatlan!« Nem értettem meg.”

Vannak praktikák

Meg kell nézni, milyen cégnél dolgozik az ügynök, hogy az valóban ismert és megbízható-e. Minél nagyobb a cég, az ellenőrzés és a szervezettség, annál biztosabb, hogy minden megfelelő lesz majd. És valószínűleg annál magasabb a szakmai nívó.

Milyen a jó ingatlanos?

A jó ingatlanos az első telefonálás után személyes találkozóra hívja az ügyfelét, ahol nyugodt körülmények között meg tudják beszélni az igényeket. Tapintatosan megkérdezi a családi körülményeiről, hobbijairól, elképzeléseiről. Alaposan feltérképezi, hogy kinek mire van szüksége, és mit szeretne: gyorsan eladni, vagy inkább kivárni, és drágábban értékesíteni. Majd ezen információk alapján keres partnert. Az már rég rossz, ha az első telefonáláskor ledarálja a telefonban a részleteket és a feltételeket. Az nem tanácsadás, hanem csak futószalagos ügyintézés. Egy jó ingatlanügynök viszont jó tanácsadó is egyben. Ehhez pedig alaposan meg kell ismernie az ügyfele igényeit.

A jó ügynök segít eldönteni, hogy valójában mire van szükséged. Hiszen gyakran előfordul, hogy te magad sem vagy teljesen tisztában a lehetőségeiddel és a realitásokkal, ezért azt sem tudod pontosan, mit szeretnél.

Az ingatlanos ilyenkor alapos kérdésekkel körvonalazhatja az igényeket, így már valóban egy olyan lakás keresése lesz a cél, amibe bele lehet szeretni. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy egyetlen szempontot figyelembe véve minden 60 négyzetméter feletti lakásba el fogja küldeni az ügyfelét, ami igencsak idegőrlő lehet. Meg kell találnia azt az ingatlant, amire vágytál, ha pedig nincs ilyen, akkor azt visszajelzi. Idővel lehet, hogy a te elképzelésed is módosul, ezért fontos a folyamatos kapcsolattartás.

A jó ingatlanos béketűrő

„Annyira sok alkalmatlan ingatlanossal találkoztam, hogy mire összehozott a jó sors a mi szuper Péterünkkel, már  senkiben sem bíztam, így minden dühömet és frusztrációmat rázúdítottam. Megvádoltam, hogy neki semmi sem szent, csak a jutalékért nyomul – mentségemre  szóljon, hogy akkor épp várandós voltam. Aztán kiharcolt nekünk egy álomlakást, hozzá még jó nagy árengedményt, és végül nagyon jóban lettünk. Azóta is minden barátunknak őt ajánljuk.”

Az ügynöknek pontosan tisztában kell lennie a folyamatokkal, el kell mondania, hogy milyen lépések következnek. Erre már az első találkozásnál érdemes rákérdezni. Legyen benne szakmai érdeklődés, a tudománya ne álljon meg a konkrét feladatnál. Tudnia kell, mi történik az ügyfelével azután is, amikor a szűken vett megbízással végeztek. Ebbe pedig beletartozik, hogy segíti felkészíteni a lakást az érdeklődők rohamára, hiába nincs benne ez a hivatalos feladataiban. (A lakás eladásra való felkészítéséről szóló cikkünket ITT olvashatod el.) Ezen kívül segít ügyvédet találni, pénzügyi tanácsadót keres a hitelkeret feltérképezéséhez, és amíg az adásvétel le nem zárul, addig nem szűnik meg a kapcsolata az ügyfelével.

Kockázatos is lehet a döntés a jó szakember nélkül

„Ha rajtam múlik, soha, semmilyen körülmények között nem vágnék ingatlanbizniszbe ingatlanügynök nélkül. Autót se nagyon adnék-vennék segítség nélkül, de lakást semmiképp. A szüleim még az Expresszt bújták folyton, és a mai napig szívják a fogukat az ügynöknek alkalmasint kiperkálandó százalékok miatt, ami szerintük pénzkidobás. Én nem merném ezt tenni, félnék, hogy átvernek. Ha nem lenne a mi jó Péterünk, nyelném a békát, de akkor is hívnék ingatlanost. És fizetem a jutalékot. Mert a jó munkáért igenis jár a pénz.”

Sajnos Magyarországon még sokan nem ismerik el ezt a szakmát, és ezért nem is hajlandók jutalékot fizetni. Végső soron azonban mindig a vevő fizeti meg a lakásvásárlás árát annak járulékos költségeivel együtt, még ha nincs is vele tisztában. Egy ingatlaniroda megszűri a vevőket is, megvizsgálja, hogy valóban fizetőképes keresletről van-e szó, és csak ezután mehetnek az eladóhoz ajánlatot tenni. Az eladó valóban sok vesződséget, időt és pénzt spórolhat a jó szakemberrel, miközben a vevő is gyorsabban megtalálja álmai otthonát. Ez mindenkinek érték, amiért megéri fizetni, és nem ráfizetni.

Fiala Borcsa

Köszönöm Florova Annának, az OTP Jelzálogbank vezérigazgató-helyettesének a cikk megírásához nyújtott segítségét. Koren-Dienes Zsófiának is köszönettel tartozom, amiért megosztotta velem széles körű tapasztalatait!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Dragon Images

Cikksorozatunkat az OTP támogatja.