(Hirdetés)

Egy ingatlan ára térben...

Egy lakás árát nyilván temérdek tényező befolyásolja. Egyrészt, hogy maga az épület hol helyezkedik el, másrészt, hogy maga a lakás hol van a házon belül. Egy park melletti liftes ház harmadik emeleti lakása ezért fog jóval többe fog kerülni, mint egy utcával arrébb, a forgalmas úthoz közeli bérház szuterén lakása. Általános szabály, hogy a földszinti lakások olcsóbbak, de régi épületeknél, ahol a tetőszerkezet bizonytalan állapotú, illetve panelek esetében a legfelső emeleteken is nyomottabb áron tudunk vásárolni. Értelemszerűen ez utóbbi esetben bele kell kalkulálnunk a vásárlásba az alkalmankénti és kéretlen kardió edzést, ha épp elromlana a lift...

Szomszédos panelházak között is lehet erős árbeli eltérés, ha az egyik a panelprogramon keresztül felújításra került, hiszen így más energiaosztályú besorolást kap a renovált épület.

A panelházak egyébként kiváló fokmérői az ingatlanpiac mozgásának. A gazdasági válság kezdetén a panelek ára zuhant le elsőként, az elmúlt két évben pedig ott érezhető leginkább a fentebb említett drágulás.

...és időben

Hogy az elmúlt fél évben újra nekilódult az ingatlanpiac, annak több oka is van. Az árak a kereslettől és a kínálattól függenek, a gazdasági válság alatt pedig nagyon lecsökkent a forgalom, hiszen alig volt kereslet. Egyszerű a matek: ha nincs vevő, akkor alacsonyak maradnak az árak. Viszont így az eladó sem szívesen értékesíti, hiszen nem akarja áron alul eladni egyetlen komolyabb vagyonát. Az utóbbi időben több dolog is hozzájárult, hogy végre felébredjen dermedt Csipkerózsika álmából az ingatlanpiac. Elindult az áfacsökkentés, az áfa-visszatérítés és a CSOK programja, ezekkel pedig az új lakásokra koncentrálódott a kereslet, jobban be is indult az új lakások piaca.

A másik oka a mozgolódásnak, hogy úgy tűnik, tényleg vége van a válságnak. Az emberek kicsit megnyugodtak, igen alacsonyak a kamatok, újra megéri hitelt felvenni. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt hat-hét évben nem sokan vásároltak, nem mertek költözni, lakást cserélni, hiszen ki tudja, mit hoz a bizonytalan jövő. Ennek most már lassacskán vége, ám időközben a szerencsésebbeknek összegyűlt valamennyi megtakarítása. Most, hogy megnyugodtak a kedélyek, öngerjesztő folyamatként elkezdett mozgolódni a piac is.

Aki hozzám hasonlóan nem mert belevágni a lakásvásárlásba mostanáig, annak sajnos van egy rossz hírem: nem igazán reménykedhet benne, hogy újra alacsonyabbak lesznek az ingatlanárak. Egyszóval: ha új lakást akarsz venni, akkor ne sokat gatyázz, használd ki a támogatásokat, vágj bele! A következő pár évben nem nagyon lesznek ennél olcsóbbak az árak. A használt lakásokkal is hasonló a helyzet, az árak stabilizálódnak a mostani szinten, legfeljebb árnyalatnyi különbségekre lehet számítani a középtávú jövőben.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/

Köszönöm Florova Annának, az OTP IngatlanPont ügyvezető igazgatójának a cikk megírásához nyújtott segítségét.