-

1. „Igazi búvóhely”

Amit te gondolsz róla: Ez csodás. Egy édes kis meghitt zug, ahol összebújsz a pároddal, szól az All I want is you, és legfeljebb a diszkrét madárcsicsergés zavarhatná nyugalmatokat, de hát kit is zavarna egy csalogány csendes éneke.

A valóság: Oldalazva férsz be az ajtókon a lakásba, ahová egy percre sem süt be a nap. A szomszédok vagdossák az ereiket a hasonlóan sötét és vizes búvóhelyeiken.

2. „Egyetemistáknak, befektetésnek kiváló”

Amit te gondolsz róla: Praktikus méretű és felszereltségű kecó, egy köpésre a belvárosi egyetemektől és szórakozóhelyektől.

A valóság: A körfolyosón és a földszinten reggeltől éjszakáig rolleroznak a kölykök, míg éjszakától hajnalig az alattunk lévő kocsmában mulatókat hallgathatjuk.

3. „Távol a város zajától”

Amit te gondolsz róla: Távol a nyüzsgő belvárostól, csendes, békés kertváros.

A valóság: Távol minden, a nyüzsgő belváros (és a munkahelyed) felé tartó tömegközlekedési eszköztől, kisbolttól, postától, stb.

4. „Folyamatosan fejlődő városrészben”

Amit te gondolsz róla: Ez már igazán jó hely lehet, kizárólag gyönyörű új lakóparkok, csillogó lépcsőházak.

A valóság: Kitartás, már csak öt-hat év, és befejeződik a folyamatos fejlődés. És te végre először kinyithatod az ablakot anélkül, hogy a por egy darabban zuhanna be rajta.

5. „Kreatív fiataloknak”

Amit te gondolsz róla: Egy üres, pöpec kis lakás, aminek szépen nekiugrasz, és egy hónap alatt a saját ízlésedre alakítod.

A valóság: Ha sok pénzed van, és még több időd, akkor totálisan újraépítve csinálhatsz majd belőle valamit, ami lakásra emlékeztet.

6. „Kis ékszerdoboz"

Amit te gondolsz róla: Lásd igazi búvóhely. Cuki lánylakás, édibédi szomszédokkal.

A valóság: Falrepedésnyi szuterén pasztellszínekkel felújítva, néhány jól elhelyezett IKEA-szőnyeggel és vázával (felpimpelve, hihi). Tömény illatosítószag fogad. A dohszagot elnyomandó.

7. „Rendezett lakóközösség”

Amit te gondolsz róla: Helló, Lila akác köz, jövök! Szomszédasszonyok kedvesen mosolyogva üdvözölnek, és hozzák a sütit minden nap.

A valóság: Egy-kettő, de igazán csak egy-kettő balhés család van. Tőled balra az egyik, a másik jobbra. És nagyon utálják egymást.

8. „37 négyzetméter, 1+1 szoba"

Amit te gondolsz róla: hát hogy 37 négyzetméter, amiben van egy nagyobb és egy kisebb szoba.

A valóság: a tulajdoni lapon 22 négyzetméter áll, az ingatlanügynök előre győzköd, hogy őrület, mennyivel nagyobbnak tűnik. Szerinte a hat négyzetméternyi fekvőgaléria teljes értékű szobának számít. A folyosón lévő vécé (az nagyon praktikus, csókolom, nem zavar senkit a szag a lakásban) egy négyzetméteréről nem is beszélve.

9. „Kertre néző"

Amit te gondolsz róla: Csicsergő madarak, télen hóval borított fák, nyáron őrjítő virágillat. Az ablakod alatt.

A valóság: Gangos ház udvarán két ecetfa epekedik a reménytelenül rothadó fadézsában az ég felé.

10. „Hívjon ma, mert lemarad róla!"

Amit te gondolsz róla: Jesszus, hívni, de azonnal, el ne vigyék előlem!

A valóság: Valaki vegye meg ezt a xart, még mielőtt belebolondulok a hülye, mindenbe belekötő vevőkbe...

Prónay-Zakar Gina

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Stock-Asso