-

Egyedülálló nő megosztaná. A szívét. Elsősorban. Mivel az normális esetben a minden egyéb megosztásával jár, ezért nyilván minden mását is. Csak hát egyedülanyaként minden kicsit másabb. Nem úgy megy az ismerkedés, a randevúzás, a mindennapok. Nem úgy megy az, na.

De azért persze nem élhetünk bezárva búra alatt, volna igényünk élni, még akkor is, ha a szívünk már mindörökre főleg a csemetével van tele.

Ami engem illet, nekem másom is tele van, parádés az élet... Ha fel akarnék vágni, örülhetnék a randevúknak, ilyen-olyan kapcsolatoknak, és ha volna bennem jó érzés, még abban is megtalálnám az örömöt, hogy egy szerelemnek tűnő érzelmes jellegű viszony padlóra küldött. Ha volna bennem jó érzés, rögtön meglátnám, hogy legalább nem vagyok érzelmileg frigid, nagyot érezni (is) tudni kell, nagyot pofára esni is, a fájdalom sincs csak úgy, a rosszat is ki kell érdemelni, sokszor ez segít bennünket tovább...

És a férfiak, ó, a férfiak igazán sokfélék. Ilyenek is... meg olyanok is.

Az érdeklődő jellegű férfiak sora azokkal kezdődik, akik amúgy családosak, de már pont eljött az életükben a másra vágyás korszaka, amikor a biztonságos családi fészek melegéből izgalmasnak tűnik a kinti, kalandos világ. Ők nem akarnak sokat, ők csak mást akarnak. Egy kicsit. Nem nagyon, nem komolyan. Csak úgy fűszer gyanánt. Legyek, mondjuk... rozmaring.

Aztán ott vannak, akik alkatilag épp megfelelnének. Már elég felnőtt, tudatos, rendezett ahhoz, hogy önálló kapcsolatteremtésre képesen meghozza a döntést: nincs egyéb körülmény, nincs hátráltató tényező, akkor ő most udvarolni fog. És teszi. De aztán szembesül vele, hogy nincs randi, hanem ellógott ebédidő van. Nincs mozi, hanem esti találka van, szigorúan altatás után. Amibe az az elvetemült anya még bele is alszik olykor, mert amúgy a bele is kilóg a napi kötelességektől. És nem lehet nála aludni, vagy ha mégis, akkor szigorú elvárás a ded ébredése előtti eltűnés. És semmi nincs megfelelő logisztika nélkül, mert első a gyerek.

Ettől az anya tudván, hogy ez komoly hátrányt jelent számára a Női Felhozatal Piacán, még inkább próbál megfelelni. Kedves, csinos, bájos akar lenni. Aki véletlenül sem sok.

(Hanem minden igyekezete ellenére... kevés.) Legyek, mondjuk (csak) a vágy tárgya, úgynevezett MILF*. (Khm.)

És van, aki minden előzetes szűrőn csont nélkül is átmegy. Okos, intelligens. Tudja, mi kell a nőnek. Nincs egyéb párhuzamos története. Ha jön, plüssnyulat hoz a gyereknek. Mindig megnevettet. Már-már elhiszed: a világ mégiscsak egy jó hely. Ééééés… Kiderül, hogy bár nem látszik rajta, kötődési zavara van. A világ, amelyben számtalan ezt lehetetlenné tévő körülmény ellenére próbálunk normálisak maradni, olyannyira kikezdte a sémáit, hogy elhitte: mindig lesz egy jobb. Bár téged kedvel, és a gyerekedet is imádja, feltehetően a sinus-cosinus mentén kiszámolja, hogy minden jó, de azért elég nagy a világ, és nyilván még ennél is jobb lehetne. És egyszer csak kiszáll. Nem magyaráz, minek is.

Legyek, mondjuk egy könnyű rozé fanyarsága egy fáradt nap után...

Cuki toldalékkal ilyen ez. Meg másmilyen. De a másmilyenről majd legközelebb.

Szigeti Éva

 * MILF=mother, I'd like to fuck.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/bokan