Az isler egy igazán kedvelt, hagyományos magyar aprósütemény, amely két omlós keksz között gyümölcslekvárral, csokoládéba mártva hódítja meg a szíveket. Sokan szeretik, mert egyszerre elegáns és házias, ráadásul otthon is könnyedén elkészíthető. Szívet melengető finomság, ami generációk óta helyet kap a családi asztalokon. Nálunk az a szokás, hogy párban készül a linzer karikával, mellyel együtt nagy kedvence kicsiknek és nagyoknak. 

@wmn.hu 🍪 Két omlós keksz, selymes lekvár és vastag csokiburok: az isler olyan klasszikus, amit nem lehet megunni. Elegáns házi finomság, ami mindannyiunkban különféle emlékeket idéz. De hogyan lesz omlós a tészta, tojással vagy anélkül? Nagy Fruzsi cukrász WMN Creatorunk most elárulja a trükkjeit. Tipp: Ha margarinnal dolgozunk, akkor kisebb az esélye, hogy szétesik a tésztánk, mivel a margarin olvadáspontja magasabb, mint a vajé, és szobahőmérsékleten jobban megtartja az alakját, nem folyósodik el úgy, mint a vaj. Hozzávalók Tészta: 75 g porcukor 150 g vaj 225 g liszt (BL55, vagy süteményliszt, de lehet BL80 is) 1 csomag vaníliás vagy vanilin cukor 25 g darált mandula 1 db tojássárgája Csokis réteg: 100 g aprított étcsokoládé 1 teáskanál olaj #wmnmagazin #wmn #isler #recept #vasárnapisüti #cukrásztitkok @cukrasztitkok ♬ original sound - WMN Magazin

Omlós tészta alaprecept

Magyar cukrászatban fehér linzitésztának is nevezzük. Általában én a sárga linzitésztát készítem el. A sárga jelzőt a felhasznált tojássárgája miatt kapta. 

Hozzávalók

Tészta:

75 g porcukor

150 g vaj

225 g liszt (BL55, vagy süteményliszt, de lehet BL80 is)

1 csomag vaníliás vagy vanilin cukor

25 g darált mandula 

1 db tojássárgája

Csokis réteg:

100 g aprított étcsokoládé

1 teáskanál olaj

Cikk szerkesztése új tabon A megunhatatlan klasszikus, nem csak hétvégére: Isler, amiről mindenkinek van emléke

Elkészítés

1. Gyors mozdulatokkal morzsoljuk el a hideg vajat a liszttel, majd adjuk hozzá a porcukrot és az esetleges járulékos anyagokat (például darált diót vagy mandulát, vaníliát, tojássárgáját).

2. Ha összeállt a tészta, formázzuk téglalap alakúra, és zacskóba vagy fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe pihenni minimum fél órára, de ha nem akarjuk fél óra múlva felhasználni, másnap is kisüthetjük.

Tipp: Arra nagyon figyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl sokáig. Ha a kezünk egyébként is meleg, inkább tegyük pár percre a hűtőbe, ha úgy érezzük, az ujjaink alatt olvadna a zsiradék. Így elkerülhetjük, hogy szétessen a tészta. 

3. Pihentetés után érdemes gyors mozdulatokkal kicsit átgyúrni, mert ha nagyon merev, nehezen lehet vele dolgozni.

4. Lisztezett felületen nyújthatjuk, és érdemes a sodrófára is lisztet szórni. Legyünk türelmesek, mert ha túl erősen nyomjuk a felületet, könnyen szétrepedhet a tészta.

Tipp: Ennél korszerűbb, és számomra kedvesebb módszer, ha két fólia vagy sütőpapír, esetleg szilikonlap között nyújtjuk ki a tésztát. Így nem lesz minden lisztes a konyhában, nem fog odaragadni a felülethez, illetve ha túlmelegedett, azonnal vissza tudjuk tenni a hűtőbe.

5. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 percig süssük.

Ha mindent jól csináltunk, az omlós tésztánk térfogata sütés közben csak kis mértékben növekszik majd meg. Nagyon fontos: ha látjuk, hogy a kiszúrt sütemények széle elkezd enyhén barnulni, akkor már jó. 

6. Aprítsuk össze a csokoládét, majd egy kanál olajjal együtt olvasszuk fel.

7. A kekszek egyik felét mártsuk a csokoládéba, a másik felét pedig kenjük le lekvárral. Aztán tapasszuk őket össze.

Cikk szerkesztése új tabon A megunhatatlan klasszikus, nem csak hétvégére: Isler, amiről mindenkinek van emléke

A másik verzió, ahogy a cukrászdákban is készítik: tegyük a megtöltött kekszeket egy rácsra, amelyet egy tiszta tepsibe helyezünk így felfoghatjuk a lecsorgó, később újrahasznosítható csokoládét. Ezután egyesével vonjuk be őket olvasztott csokoládéval, bőven meglocsolva mindegyiket.

8. Tegyük őket rövid időre a hűtőbe, hogy a csokoládé kellőképpen megdermedjen. 

Cukrásztitok: Három tipp omlós tészta készítéséhez
  1. Ha a tojás nélküli változatot szeretnénk elkészíteni, például vegán süteményhez, és a tészta nehezen áll össze, akkor érdemes hozzáadni 1 evőkanál növényi tejfölt. A legjobb módszer azonban, ha robotgép segítségével gyúrjuk össze a tésztát. Gyorsabb, és kevesebb stresszel jár, hisz így nem hat rá a kezünk melege.

  2. Ha margarinnal dolgozunk, akkor kisebb az esélye, hogy szétesik a tésztánk, mivel a margarin olvadáspontja magasabb, mint a vajé, és szobahőmérsékleten jobban megtartja az alakját, nem folyósodik el úgy, mint a vaj.

  1. Az omlós tészta kiválóan alkalmas mélyhűtésre. Akár egyben lefagyasztva is eltehetjük, de a már kiszúrt – viszont még nyers – tésztánkat is lefagyaszthatjuk. Fontos, hogy semmiképp ne mikróban olvasszuk majd ki, hanem inkább előző nap vegyük ki a fagyasztóból, tegyük a hűtőbe, és ott hagyjuk kiolvadni.

Tarts velem jövő héten is!

Minden héten hozok nektek egy süteményt, aminek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak, és ha el kellene árulnom, mennyit hibáztam már a cukrászati termékek készítése közben, valószínűleg tátva maradna a szátok. Én már csak mosolyogva gondolok vissza ezekre a bakikra, és arra inspirálnak, hogy olyan tippeket adhassak át nektek, amikkel ti már át tudjátok hidalni a felesleges akadályokat. 

Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy ha sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor süssünk együtt! Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy, ha sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor süssünk együtt! Tippek, trükkök és módszerek, klasszikus és különleges receptekkel ötvözve, amikkel a sütés nem csak élmény, de siker is lesz! 

További tippekért, trükkökért, receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok-oldalát a Facebookon is! 

Nagy Fruzsi